Objevíme kouzlo vaření a návody na přípravu zdravých, kvalitních a nutričně hodnotných pokrmů. Nastíníme si, že vařit zdravě neznamená utrácet spoustu peněz, nebo se přípravě věnovat dlouhé hodiny. Pokusíme se změnit své stravovací zvyklosti pozvolna nahrazením tradičních surovin za zdravější. Navykneme své děti jíst ovoce, zeleninu a ubereme z jídelníčku bílý cukr. Jde o vaření pro děti se střípky nápadů zdravého vaření.
Dlouholeté výzkumy potvrdily, že úpravou stravovacího režimu je možné si zkvalitnit a také prodloužit život. Pojďme se spolu podívat jak na to v našem kurzu, kde vaříme pro děti. Naučíme se základní recept k vaření jáhel a vaření luštěnin, sdělíme si další tipy na jejich využití a mnoho zajímavých receptů. Pokud Vás tento kurz zaujme, jako bonus obdržíte elektronickou kuchařku a můžete si vyzkoušet další recepty.
(zobrazit celý popis kurzu)
V kurzu vaříme pro děti, získáme spoustu základních doporučení ohledně aditiv a umělých sladidel, bílého cukru, masa, bílé mouky, soli a tuků. Získáme tipy k zařazení nutričně hodnotných surovin, jako jsou luštěniny, jáhly, pohanka, mořské řasy a další zajímavé a nutričně hodnotné potraviny.
Naučíme se zdravé vaření pro děti s doporučením vzhledem k poměru jednotlivých živin na talíři a k tepelným úpravám. Naučíme se zdravé vaření pro děti plné nápadů tak, aby to dětem opravdu chutnalo, a ke stažení zde bude i kniha receptů od Ilony Dostálové. V kurzu vaříme pro děti, získáme základní recept na správné vaření jáhel se spoustou následujících receptů na jáhlové noky, jáhelník, jáhly s jablky a ořechy, jáhlovou kaši s jablky nebo jáhlovou kaši s dýní Hokkaidó.
Vyzkoušíme i mnoho receptů, které budou dětem opravdu chutnat. Například zkusíme i nutričně hodnotnou pohanku. Proto uvaříme pro děti jáhlový knedlík s pohankovou krupicí nebo plněné jáhlové knedlíky s pohankou. Zdravé vaření pro děti zahrnuje i slané pokrmy jako jáhlové rizoto, jáhlové kuličky nebo plněné jáhlové knedlíky s kukuřicí.
Dětem také chutnají všechny možné placky, kaše či nákypy. Proto si vyzkoušíme jáhlové placky, jáhlový zeleninový nákyp s tempehem, jablkový koláč a kaši z pohankové krupice. To správné vaření pro děti musí obsahovat i koláče. Domažlický koláč jim určitě udělá radost a bude jim chutnat.
Část kurzu věnovaná zelenině se zabývá ukázkou zeleniny vařené v páře, tedy Nishime, přípravou pečené zeleniny, přípravě červené řepy na sladkokyselo, batátových hranolků či avokádového dipu. Naučíme se i jak správně na ochucování zeleniny a na přípravu zeleninu na cesty.
V kurzu vaříme pro děti, v části věnované luštěninám, najdeme ukázky přípravy cizrnových karbanátků, cizrnové pomazánky, cizrnové kaše, cizrnového segedínu, naklíčeného munga a také Gomasia. Pokud něco z toho neznáte, je to o důvod víc se pustit spolu s námi do kurzu vaříme pro děti.
Součástí kurzu vaření pro děti jsou i zdravé dezerty, kam patří i příprava základního korpusu na dorty i řezy a jáhlového krému na zdobení dortu. Zkusíme i jahodové řezy s agarem, pomerančovo-čokoládové řezy, pohankovou bublaninu, hruškové koláčky s drobenkou a dozvíme se i spoustu tipů k rozšíření a obměně těchto receptů. Pro zájemce je v prémiové části jako bonus připravena elektronická kuchařka.
V kurzu Vaříme pro děti se dozvíme, jak vařit zdravé, kvalitní a nutričně hodnotné pokrmy, třeba z jáhel a pohanky:
- zařazení nutričně hodnotných surovin, jako jsou luštěniny, jáhly, pohanka, mořské řasy
- vaříme pro děti s doporučením k poměru jednotlivých živin na talíři a k tepelným úpravám
- základní doporučení ohledně aditiv a umělých sladidel, bílého cukru, masa, bílé mouky, soli a tuků
- zelenina vařená v páře, pečení zeleniny, batátové hranolky, avokádový dip, zelenina na cesty
- příprava cizrnových karbanátků, cizrnové pomazánky, cizrnové kaše, cizrnového segedínu
- příprava základního zdravého korpusu na dorty a řezy, krému, bublaniny a koláčů
- příprava naklíčeného munga i Gomasia a ke stažení i kniha receptů od Ilony Dostálové
- jako bonus obdržíte elektronickou kuchařku, s níž můžete vyzkoušet i další recepty, které v kurzu nejsou natočeny
Lektorkou kurzu Vaříme zdravě pro děti je Ilona Dostálová, která vydala kuchařku Přirozeně bez lepku a bez mléka, používanou všemi, co dodržují bezlepkovou dietu nebo se chtějí stravovat zdravě. Využívání zdravých, nutričně bohatých obilovin a zařazení luštěnin do jídelníčku by mělo být doménou všech, kteří přemýšlí o zdraví svých dětí. Tento způsob vaření se liší od toho obvyklého a ve videokurzu postupy uvidíte.
Martina Šteflová
14.1.2021
Tak tento kurz vůbec není jen pro děti. Vše vypadá skvěle. Z batátů jsem nikdy nevařila, pohanku jen trochu do polévky. Klidně si tato jídla dovedu představit zařadit do jídelníčku.