Popis kurzu:
V „Kurzu přípravy kávy” s Goranem Jozićem se naučíte připravovat kávu různými způsoby. Naučíte se jak vybrat kávu, jak vybrat presovač na kávu, jak se různé nápoje z kávy jmenují a jak se připravují a nebo jak poznáte dobrou kavárnu.
V „Kurz přípravy kávy” se lektor věnuje i pražení kávy a její historii. Dozvíte se, jak umlít kávu a jak právě hrubost a nebo jemnost namleté kávy ovlivní chuť a kvalitu připraveného nápoje. Stejně důležitý je i výběr šálků a hrnků.
V kurzu se naučíte:
- jak vybrat mlýnek na kávu
- jak vybrat kávu
- jak připravit kávu v moka konvičce, ve french pressu, džezvě nebo aeropressu
- jak připravit filtrovanou kávu
- jak vybrat presovač na kávu
- jak umlít a uvařit kávu
- jak připravit kávu v pákovém kávovaru
- jak se o kávovar a mlýnek starat
Víte, jak namlít kávu pro přípravu espressa, pro přípravu kávy v džezvě a nebo ve french pressu? Co je to aeropress a jak jej používat? Jaké vybrat mléko do kávy? V „Kurzu přípravy kávy” najdete odpovědi na všechny otázky.
(zobrazit celý popis kurzu)
Pro Gorana Joziće není kafe jen nápoj. S kávou spojil velkou část svého života, připravuje ji s láskou i úctou k tradici a to naučí v „Kurzu přípravy kávy” i vás.
V „Kurzu přípravy kávy” se na setkání s vámi u šálku skvělé kávy těší Goran Jozić.
Lekce kurzu:
V tomto dílu lektor radí, jak poznat dobrou kavárnu. Mluví o praktikách, servírování i přípravě nápojů. Důležité pro poznání dobré kavárny je samozřejmě chování baristů, ale i způsob pokládání hrnečků na kávovar.
Jaké jsou správné názvy základních kávových nápojů připravených v kávovaru? To se dozvíte v tomto dílu.
Podle čeho vybírat mlýnky, kávovary a nebo nádobí na přípravu kávy.
Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jinou hrubost či jemnost namleté kávy. Pojďme se tedy podívat, jak správně seřídit kávomlýnek.
Espresso je nejčastěji objednávaná káva v kavárnách. V tomto dílu se dozvíte, jak správně espresso připravit.
Jak připravit dobré cappuccino, jaké použít mléko a jak ho správně ušlehat se dozvíte v této části kurzu.
Jak o kávovar pečovat, aby vydržel co nejdéle, se dozvíte v tomto dílu. Čistota kávovaru výrazně ovlivní kvalitu připraveného nápoje.
Co je french press a co vyžaduje tento způsob přípravy kávy? To je obsahem tohoto dílu kurzu.
Jak optimálně využít a vylouhovat kávu, abychom dosáhli maximálního požitku při přípravě kávy v moka konvičce.
Nejstarším způsobem přípravy kávy je vaření kávy v džezvě. Lektor vysvětlí, jak v džezvě správně kávu připravit.
Správná hrubost zrna a výběr zařízení i filtru při překapávání kávovníkových zrn ovlivňuje kvalitu výsledného nápoje. Goran vysvětlí, jakou kávu do konkrétního zařízení použít a jak kávu připravit.
Přípravy kávy v aeropresu je nejmladší způsob přípravy kávy. Díky aeropressu budete pít i na cestách nebo v přírodě výbornou kávu.
K různým způsobům přípravy se hodí různá kávovníková zrnka. Jaké jsou druhy kávy a kdy kterou kávu použít lektor vysvětlí v bonusovém videu.
O lektorovi:
Goran Jozić - Podnikatel v gastronomii
Jmenuji se Goran Jozić a pocházím z Bosny a Hercegoviny. Ze země, jejíž kávová kultura má pevné kořeny a tradice. Pití kávy je u nás dodnes obřadem, při kterém se potkávají lidé všech generací.
Kousek mé země jsem přenesl i do kavárny, kde připravujeme kávu v džezvě tradičním způsobem. Vše kolem kávy se tedy stalo mým koníčkem, prací a vášní.
Příběh mé kávy začal v roce 2002. Od té doby v pražírně Orient Coffee pražíme kávu, jejíž směsi a chutě se vyvíjejí nejen podle světových trendů, ale také podle hodnocení našich věrných zákazníků.
Od roku 2003 soutěžím v baristických a dalších s kávou spojených soutěžích. V roce 2015 jsem také svou první soutěž organizoval, a to Mistr kávy v přípravě kávy v džezvě. Již 4 roky jsem lektorem České barmanské asociace, v rámci které pořádáme certifikované kurzy.
Těším se na šálek kávy s Vámi.
Váš Goran Jozić
Martina Šteflová
18.12.2022
Kávu mám ráda, žádný přístroj doma zatím nemám. Informace by se určitě hodily. Uvítala bych spíše ale kurz přípravy čajů. Možná, že se ho někdy dočkám.