Objevíme kouzlo vlastního pečení a upečeme si svůj kváskový chléb. Pokud se dostaneme do bodu, kdy už nechceme dále jíst chléb z obchodu, je na čase se naučit péct svůj vlastní a nejlépe kváskový chléb. Představíme prostřednictvím tohoto kurzu detailní postup, jak si vytvořit kvalitní a zdravý kváskový chléb, který když jednou ochutnáme, tak po tom z obchodu už ani nezavadíme pohledem. Bude voňavý a chutný.
V kurzu se dozvíte:
- jak se naučit udělat kvásek
- jak si připravit směs na chleba
- jak si uhníst správně těsto
- jak nechat chléb správně vykynout
- jak si upéct kváskový chléb
Cílem tohoto kurzu Pečeme kváskový chléb je podat jednoduchý a fungující návod na to, jak si doma připravit kvásek a upéct z něj výborný křupavý a zdravý kváskový chléb. Představíme si veškeré základní informace potřebné pro zahájení pečení chleba s kváskem. Pečeme-li kváskový chléb, musíme mít kvalitní mouku a kvalitní kvásek. Ten se musíme naučit připravit a to nás také naučí tento kurz.
(zobrazit celý popis kurzu)
V kurzu Pečeme kváskový chléb začneme výrobou kvalitního kvásku. Pro založení kvásku potřebujeme kvalitní jemně mletou žitnou mouku a vodu. První den si založíme kvásek. Do velké sklenice nasypeme trochu žitné mouky a přilijeme tolik vlažné vody, aby nám po zamíchání vzniklo kvalitní těsto kašovité konzistence, ale ne moc řídké. Sklenici pak uzavřeme víčkem nebo na sklenici dáme potravinářskou fólii a upevníme ji gumičkou. Uložíme na teplé místo, kde zůstane do druhého dne.
Druhý den těstíčko promícháme a ochutnáme, musí být totiž mírně nakyslé. Takto připravený kvásek pak můžeme přidáním vody a žitné mouky udržovat do nekonečna a uchovávat si jej v lednici. U vznikajícího kvásku je dobré sledovat barvu, která by se neměla měnit a také konzistenci. V těstě by se měly pomalu začít tvořit bublinky a následně by se měl začít zvětšovat jeho objem. Zpočátku jsou bublinky možná málo zřetelné, později ale budou větší.
Dále sledujte kyselou chuť a výraznou a příjemnou vůni. Určitě se podívejte na video, jak se připraví ten správný kvásek na kváskový chléb. Jakmile budeme mít hotový kvásek, kde vznikly ty správné bakterie zodpovědné za přítomné kyseliny, můžeme upéct z kvásku kváskový chléb nebo můžeme ještě jednou kvásek nakrmit a počkat na další den. Několik lžic si předěláme do skleničky, kterou uzavřeme a uchováme do lednice.
Ve videu uvidíme správný postup přípravy těsta i hnětení. Kváskový chléb musí také správně vykynout. Zaleží na Vás, jestli použijete pekárnu na chleba, nebo budete péct kváskový chléb v troubě, jako to uvidíte v našem videu. Tento kurz je pro všechny, kteří již zkoušeli upéct kváskový chléb a ještě se jim tak úplně nepodařil. A také pro ty, co se právě poprvé rozhodli to zkusit. Tak ať Vám chutná.
V kurzu Pečeme kváskový chléb, se dozvíme, jak si připravit kvásek, uhníst těsto a upéct kvalitní zdravý kváskový chléb:
- jaké ingredience budeme potřebovat, a která mouka se na kváskový chléb hodí nejvíc
- naučíme se udělat si kvalitní kvásek a poznat správnou fázi pro zadělání na chleba
- předvedeme si, jak kvásek rozmnožit, ale i uchovat si jej v lednici
- zkusíme si umíchat tu správnou směs na kváskový chléb
- uhněteme si kvalitní zdravé těsto a názorně si to ukážeme
- ukážeme si, jak a kde nechat těsto správně vykynout
- ukážeme si, jak poznat správně vykynuté těsto a jak péct kváskový chléb
- dozvíme se také, jak ošetřit kváskový chléb po vyndání z trouby a jak jej uchovat
Lektorem kurzu Pečeme kváskový chléb je podnikatel Pavel Fara, který kromě pečení vede dvě vlastní firmy. V roli lektora a konzultanta pomáhá firmám a obchodníkům získávat díky internetu nové zákazníky a nové obchody. Obchodní techniky v živém a digitálním světě je nutné propojovat. Na svých kurzech a konzultacích ukazuje podnikatelům, jak díky tomu prodávat víc. Tedy žádná teorie, ale pouze praxí prověřené postupy.
Renata Bokorová
18.1.2021
Získala som veľa informácii, hlavne o zakladaní kvásku