Jaké to je nosit v kabelce náhradní spodní prádlo kvůli urputným průjmům? Jaké to je, když si kvůli chronické nemoci nemůžete dát oříšky, ovoce a zeleninu, kterou milujete?

Tohle vše s vámi sdílím v kurzu Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba – jak žít a jíst kvalitně. A v tomto článku vám zase předám ty nejdůležitější tipy pro plnohodnotný život a stravu se střevními záněty. Tyto rady samozřejmě najdete i v kurzu a především ve videích zdarma.

Kdo jsem?

Ulcerózní kolitidu mi diagnostikovali v mých 20 letech. Byla jsem ve druháku na vysoké škole a během několika let se můj stav zhoršil natolik, že mi hrozil trvalý vývod tlustého střeva.

Nakonec pomohla biologická léčba a změna životního stylu včetně alternativních terapií a pozitivního myšlení. Dneska vedu spokojený život, mám rodinu a přes opakované těhotenské neúspěchy mám dokonce tři zdravé děti a jsem už víc než čtyři roky (po 15 letech intenzivní léčby) úplně bez léků.

Díky svým osobním zkušenostem, výživovému, potravinářskému a biochemickému vzdělání učím ostatní pacienty, jak zvládnout nástrahy střevního zánětu a žít naplno i přes omezení způsobené jednou z chronických chorob.

Kombinuji racionální základy a podklady s osobní zkušeností a dnes jsem už na cestě životem s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou podpořila osobně i online desítky až stovky pacientů s IBD (z angličtiny: Inflammatory Bowel Diseases), 

Přestože mají ulcerózní kolitida a Crohnova choroba několik odlišností, jedno mají společné: Je to na celý život. Ale i tak jde ten život mít spokojený a naplněný.

Jak se vyrovnat s diagnózou chronické celoživotní nemoci?

„Nejhorší je se srovnat s tím, že je to na celý život. Často včetně celoživotního užívání léků,“ říkala jsem vždycky každému nově diagnostikovanému. „Důležité je ale pochopit, že nemoc není za trest a často může spíš být cestou. Dokonce tahle cesta může vést k plnohodnotnějšímu životu než předtím."

A také vždycky říkám, že je důležité se k nemoci postavit čelem. Nebát se žít, cestovat a pracovat. Je dobré si třeba i najít kamarády s jednou z nemocí a zjistit si od nich, jak se jim žije. Ale pozor, ne všichni jsou v pohodě. Proto se obracejte na ty, kteří jsou psychicky srovnaní a nebudou vás strašit nejrůznějšími komplikacemi.

  • Případně se pozeptejte na život se střevním zánětem svého lékaře, ne v diskuzích na internetu. Nebo se obraťte na pacientské sdružení Pacienti IBD z.s.

Naděje je důležitá a já ze své zkušenosti vím, že většina z nás může mít rodinu, děti a věnovat se svým koníčkům, práci nebo dokonce podnikat.

K péči o sebe (jako je přiměřený pohyb, odpočinek, kvalitní strava) kromě spolupráce s lékaři můžete přidat také spolupráci s psychologem nebo psychosomatickým lékařem. Případně i podpůrné alternativní možnosti.

O dietách, výživě a metabolismu nejen při ulcerózní kolitidě a Crohnově chorobě

U střevních zánětů je důležité znát základy výživy a základní pravidla stravování. Nejznámější doporučovanou dietou u Crohnovy choroby i ulcerózní kolitidy je takzvaná bezezbytková dieta. V posledních letech se ale ukazuje, že není úplně nutná ve stavech remise (klidovém stádiu nemoci).

Bezezbytková dieta

Znamená stravu šetřící a s co nejmenším množství „zbytků“, tedy nestravitelné vlákniny. Především z ovoce a zeleniny. To jde trochu proti základním výživovým doporučením, kde právě vláknina je považována za důležitou preventivní součást jídelníčku proti rakovině tlustého střeva.

Co s tím mohou pacienti s kolitidou nebo crohnem dělat? Snížit množství ovoce a zeleniny v jídelníčku, především v období aktivního zánětu a nebo je upravovat co nejvíc bezezbytkově. Například loupat si jablka, nejíst slupky, zeleninu upravovat na páře nebo tepelně, případně si odšťavňovat ovoce a ze zeleniny si vařit hutné polévky a vývary.

Nicméně především v remisi není úplně nutné dodržovat bezezbytkovou stravu. Pouze pacienti se stenózující formou Crohnovy choroby se opravdu vláknině musí v některých případech a podle individuální snášenlivosti vyhýbat.

Metabolické typy, lepek a mléko

Nejen lidé se zánětem tlustého nebo tenkého střeva, případně žaludku nebo dokonce jícnu, mohou profitovat z informace, že existují tzv. metabolické typy. Tahle typologie vychází z toho, že každý z nás je buď tzv. bíkovinový, smíšený nebo sacharidový typ.

Bílkovinný typ dokáže dobře fungovat a je zdravější, když jí více bílkovin (maso, vajíčka aj.) a tuků, sacharidový profituje spíše ze sacharidové a polysacharidové stravy (obiloviny, ovoce, některé druhy zeleniny). Smíšený typ zase bez problémů zvládá doporučovanou stravu podle výživových pyramid.

Tenhle koncept hezky vysvětluje úspěch nebo případně neúspěch jednotlivých diet a směrů výživy u různých osob. Každý z nás je prostě jiný a má jiný metabolismus. Takže zatímco jednomu dělá opravdu dobře nízkosacharidová dieta, druhý může jíst mnohem víc „sacharidově“ a neublíží mu to.

Právě u lidí se střevními záněty se zmiňují diety z obou stran metabolického spektra. Například paleo strava, SCD, nízkosacharidové diety, FOAD MAP z té spíše „bílkovinné“ strany. Z té “sacharidové” zase třeba makrobiotika, strava podle ajurvédy nebo čínské medicíny a další.

O každé z těchto druhů diet se zmiňuji a vysvětluji její principy ve videích a bonusovému e-booku ke kurzu. Přesto podle mého existuje jedna platná rada. Ta platí pro téměř všechny pacienty se střevními záněty:

Omezte množství pečiva, buchet, mléka a mléčných výrobků ve svém jídelníčku. Především v období aktivního zánětu. Nemusíte jíst úplně bezlepkově a bez mléka, ale snižte jejich příjem.

Je to proto, že někteří pacienti s ulcerózní kolitidou nebo Crohnovou chorobou mohou trpět nejen intolerancí lepku a laktózy (především v době aktivního zánětu), ale také mohou špatně trávit vysoce sacharidová, škrobová jídla nebo mléčné bílkoviny.

Pokud vás zajímá o dietách při střevních zánětech víc, zajděte si poslechnout jednotlivá videa do videokurzu Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba – jak žít a jíst kvalitně. Dozvíte se tam mnoho informací a to i o pohybu, psychosomatickém přístupu i alternativách ke klasické léčbě střevních zánětů.

A co ještě? Získáte pocit, že v tom nejste sami a také klid a navození pocitu naděje, že vám průjmy, bolesti břicha a další obtíže nezničí váš dosavadní život.

Vaše Veronika Hanzlíková


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.