Nemáte zrovna možnost vyrazit se svými dětmi ven a rádi byste, aby celý den doma netrávily jen u počítače či televize? Není třeba si nic nalhávat, konkurovat moderním technologiím může být docela oříšek. A proto jsme dali dohromady několik tipů, jak děti spolehlivě zabavit!

Čas strávený společnými hrami ovšem neznamená jen odlepit děti od obrazovek či displejů. Společné aktivity rozvíjejí jejich kreativitu, fantazii, ale u těch menších také slovní zásobu nebo jemnou motoriku. Proto bychom nejrůznějším činnostem se svými potomky měli věnovat každou možnou chvilku – nejen když je potřebujeme na chvíli zabavit.

Hry je samozřejmě důležité přizpůsobit věku dítěte. Možnosti, jak zabavit dvouleté dítě, budou přece jen jiné, než jak „odehnat“ od počítače dítko desetileté. Jedno je ale spojuje – aktivity, kterými budete trávit čas, musejí bavit nejen vaše potomky, ale i vás.

Říkáte si, že byt nebo dům nenabízejí tolik příležitostí k zábavě, aby se děti celý den neudily? My vás rádi přesvědčíme o opaku!

Kdo si hraje, nezlobí

Začněme tradičními způsoby, jak zabavit děti doma. Určitě máte ve skříni schovanou nějakou deskovou hru, pexeso nebo třeba puzzle. Nemyslete si, že dnešní děti považují ve světle her počítačových ty klasické za nudné! Pokud se do jejich hraní pustíte společně, budou si je užívat ještě víc.

Zatímco malé děti zvládnou bez problémů (a s malou pomocí od vás) třeba Člověče, nezlob se, ty větší můžete seznámit se složitějšími „deskovkami“ (typu Carcassonne nebo Osadníci z Katanu). To samé platí o nejrůznějších skládačkách – předškoláka těžko nadchnete 3tisícovým puzzle s panoramatem hor, ale skládačku o několika desítkách dílů s oblíbenou pohádkovou postavou bude jistě zbožňovat.

Stále oblíbené jsou rovněž nejrůznější karetní hry. Menší děti jistě zvládnou postřehové hry, jako je pexeso nebo třeba Dobble, ty větší můžete naučit prší, kvarteto, černého Petra nebo třeba žolíky a kanastu. Stačí jen zavzpomínat na své vlastní dětství a na hry, které jsme tak rádi hráli.

 

 

Stavím, stavíš, stavíme

Další zábavou, u které vydrží malí i velcí, jsou nejrůznější stavebnice. Ať už jde o klasické „kostičky“ typu Lego, z našeho dětství známý Merkur nebo jiné, společně s vámi u nich vaši potomci jistě vydrží dlouhou dobu. A když zrovna budete muset odběhnout, nic se neděje – stavebnice představuje způsob, jak zabavit děti i samotné. Mimochodem, nemyslete si, že jsou stavebnice jen pro kluky. Spousta holčiček za ně při společných hrách ráda vymění i oblíbenou panenku. Samozřejmě je jasné, že i stavění je nutné uzpůsobit věku. Těm nejmenším se bude jistě líbit i obyčejné vrstvení kostek na sebe do jednoho velkého komínu.

Pro větší děti se skvěle hodí například dřevěné nebo plastové modely. Sehnat se dají jak nejrůznější dopravní prostředky či budovy, tak i zvířata nebo dinosauři. Kromě společné zábavy si děti procvičí jemnou motoriku, se kterou mohou mít některé potíže i již jako školou povinné.

Dům či byt jako hřiště

Nemyslete si, že jen proto, že nemůžete s dětmi ven, musíte rezignovat na nejrůznější fyzické aktivity! Jistě, s fotbalovým míčem si v obýváku nejspíš nekopnete, ale to neznamená, že nepřijdete na jiné pohybové hry!

Pokud bydlíte v domě, zkuste třeba hru na schovku. Určitě najdete spoustu zákoutí, jež se hodí jako dokonalá skrýš. Bydlíte v bytě? Pak namísto sebe schovejte nějakou věc. Buď jí nechejte kousek koukat a pak jen čekejte, až si jí váš potomek všimne, nebo ji schovejte úplně – a pak navigujte pomocí starého známého „samá voda, přihořívá, hoří“.

Hledat nejrůznější předměty ale můžete i jinak. Co třeba nechat děti během 3 minut nanosit na určené místo v bytě všechny věci, které začínají na určité písmeno a které se jim podaří objevit? U těch, co ještě neznají písmena, můžete to samé zkusit s barvami.

Nemůžete doma házet míčem? Nevadí! Pokud máte molitanové nebo textilní míčky, můžete zkusit „střelbu na cíl“ třeba v chodbě, kde se nic nerozbije, případně vybíjenou, pokud to uspořádání vašeho domova umožňuje. Ostatně míčky můžete nahradit i papírovými koulemi – sice hůře létají, ale minimálně menším dětem to vadit nebude.

Možností, jak děti doma rozpohybovat, je spousta. Hlavně když se zapojíte s nimi! Nejenže si všichni užijete, ale vaši potomci zjistí, že si ze sebe umíte udělat legraci! Tak uspořádejte třeba soutěž v tanečních kreacích nebo ve výdrži stání na jedné noze či se zvednutou rukou… A taková pořádná polštářová bitva je také skvělý způsob, jak zabavit děti doma! Fantazii se meze nekladou. Jen vždycky myslete na možnosti svého bytu a také na bezpečí dětí, abyste vy nebo ony nedošli k úrazu.

Tvoření bez hranic

Rádi byste děti zabavili spíš nějakou klidnější aktivitou? Pak vyzkoušejte společné tvoření! Můžete si například hrát s modelínou, malovat, vybarvovat omalovánky, skládat z papíru origami či „jen“ loďky, čepice nebo vlaštovky (a pak uspořádejte závody, která doletí nejdál). Fantazii se meze nekladou – a děti ji mají opravdu bujnou.

Mimochodem, návodů a videí na nejrůznější tvoření s dětmi najdete například na YouTube nepřeberné množství. Jejich nevýhodou může být fakt, že jsou většinou v angličtině, což dítěti (ale ani vám) nemusí být zrovna příjemné. Naštěstí existují i nejrůznější návody a online kurzy v češtině, které pro vás budou zdrojem inspirace. Naučíte se díky nim se svými potomky například jak ušít panenku, jak proniknout do tajů hraní na flétnu, zjistíte, že i angličtina se dá naučit hrou, jak na výrobu šperků nebo malování akvarelem.

Jsem jako máma a táta

Možná vás to při přemýšlení, jak zabavit děti doma, hned nenapadne, ale vaši potomci si užívají, pokud mohou proniknout do některých z činností, které jsou na první pohled „zadány pro dospělé“. Jednou z nejoblíbenějších je vaření a pečení. Tak proč toho nevyužít? Jistě, kuchyň bude nejspíš vypadat jako po bitvě, ale společně strávený čas stojí i za nějakou tu půlhodinku drhnutí a smýčení.

Nevíte, co vyzkoušet? Co třeba pečení a zdobení dortu nebo výrobu domácího kváskového chleba? Starší potomci pak jistě ocení vlastnoruční přípravu oblíbeného sushi. A další inspiraci najdete i v online kurzu vaření pro děti.

Vaření ovšem není to jediné, co děti z dospělého světa rády vyzkoušejí. Možná vás to překvapí, ale především ty menší vám nadšeně pomohou například s úklidem nebo praním (ty větší, které nějaké ty domácí práce vykonávají v rámci přidělených povinností, už nejspíš tak nadšené nebudou).

Jen pozor – když už se společně se svými potomky věnujete některé z domácích prací, počítejte s tím, že nejspíš nebude provedená k takové dokonalosti, jak byste si představovali. I tak ale dítě chvalte a motivujte a nevyčítejte mu, pokud udělá něco špatně. Alespoň ho od těchto činností do budoucna neodradíte.

 

Příběhy a vzpomínky, co baví

K oblíbeným činnostem u dětí patří také čtení. Vezměte knížku, kterou má váš potomek rád, a přečtěte mu pár kapitol! U těch nejmenších, jež mají ještě obrázkové knihy, zkuste ke každé stránce vymyslet zábavný příběh. S těmi většími, co již umějí číst, se ve vzájemném předčítání můžete střídat.

Ostatně nejrůznější příběhy – ať už z knih nebo vaší hlavy – děti milují. Nechejte je nějaký vlastní vymyslet a odvyprávět! Můžete také zkusit pohádku ze své fantazie vymýšlet na přeskáčku. Jeden z vás vždycky řekne pár vět příběhu a další na ně naváže.

Starší děti budou bavit i skutečné příběhy. Vzpomínání nad rodinnými alby, více či méně zábavné historky z vašeho vlastního dětství, vzpomínky na vaše rodiče či prarodiče a zážitky, které si vaši potomci nemohou pamatovat… To vše pro ně bude velkým poznáváním vlastní rodiny, pro vás pak připomínkou bezstarostných časů. A také dalším ze skvělých způsobů, jak zabavit děti doma.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.