V dnešní době se stresu nevyhne nejspíš nikdo z nás. Ať už nás vyčerpávají spory s partnerem, problémy v práci, starosti o děti nebo celková společenská situace, vyplatí se vědět, jak odbourat stres. Pokud jej totiž budete dlouhodobě přehlížet, můžete ohrozit své zdraví.

Jak vzniká stres? Jedná se o obrannou reakci organismu na nezvyklou situaci či změnu. Jako takový ještě nemusí být stres nutně škodlivý – nutí naše tělo přirozeně reagovat na hrozby, velí nám k útěku nebo „boji“, ve vypjatých situacích dokáže organismus „vybičovat“ k většímu výkonu. A tak, jak rychle nastává, by měl i skončit. Chemikálie a hormony (v čele s kortizolem), které se vyplavují při stresu do krve, by měly po odeznění hrozby zase klesnout a vše by se mělo vrátit do normálu.

Jenže to se v současné době stane málokdy – pro většinu z nás starosti, stres a nervozita prakticky nikdy nekončí, jsou nedílnou součástí našeho života. A to je chyba. Tělo v je v permanentním napětí, „zaplavené“ stresovými hormony, srdce buší jako o závod… To není nic, co by lidskému organismu prospívalo. Dlouhodobý stres se podle vědeckých studií podílí na vzniku řady závažných onemocnění.

Jak poznat, že naše tělo volá o pomoc, proč situaci řešit a jak se zbavit chronického stresu?

Proč věnovat pozornost stresu

Bez úlevy od dlouhodobého stresu se tělo brzy vyčerpá a objeví se první příznaky, které ale řada z nás ignoruje. Patří mezi ně problémy se spánkem, časté bolesti hlavy, zažívací obtíže, svalové napětí, problémy s dýcháním, únava nebo vyčerpání. I když to zní jako banality, které se dají vyřešit jednou pilulkou, měli bychom si uvědomit, že léky jen zmírní příznaky, ale nejsou způsobem, jak bojovat proti stresu.

Chronický stres pak může v důsledku zanedbávání varovných signálů těla přerůst ve vysoký krevní tlak a problémy se srdcem, oslabení imunity, zpomalení metabolismu a následně v nadváhu, chronické bolesti svalů nebo zad a zvýšení počtu zánětů v těle. Zkrátka a dobře se dá bez nadsázky říci, že stres, pokud nevíme, jak se ho zbavit, ohrožuje nejen naše zdraví, ale také život. Naštěstí existují metody, jak pracovat se stresem, které dokáží organismu ulevit.

7 osvědčených způsobů, jak zvládat stres

Jak se uvolnit od stresu, abyste prospěli svému tělesnému, ale také duševnímu zdraví? Máme pro vás 7 prověřených způsobů!

1. Meditujte

Zapomeňte na představy o složitých meditačních technikách, které zvládne jen pár vyvolených, a vyzkoušejte jednoduchou meditaci založenou třeba „jen“ na dýchání. Stačí vám k tomu pár minut klidu, pohodlný koutek, kde se budete moci usadit, zavřít oči a soustředit se jen a jen na své dýchání. Vyčistíte si hlavu, zklidníte se a stres opadne. Podrobně jsme se postupu meditace věnovali v článku Jak správně meditovat.

Pokud byste chtěli do tajemství meditace proniknout více, ale nemáte čas několikrát týdně docházet na nejrůznější lekce, pak jsou pro vás jako stvořené online kurzy Meditace jednoduše a prakticky, ve kterých vám zkušený lektor Tomáš Reinberger názorně vysvětlí vše, co budete k úspěšné meditaci potřebovat, a jednoduše vás tak naučí, jak zvládnout stres.

Jenže co když na meditaci nenajdete čas? Pak se zaměřte na obyčejné dýchání – kdykoli a kdekoli. Je totiž skvělým způsobem, jak se zbavit stresu a nervozity ve vypjatých situacích, například v práci. Pokud vás vytočil šéf nebo vás čeká důležitá prezentace a máte nervy na pochodu, na chvíli se zastavte a zhluboka a pomalu dýchejte. Snažte se při dýchání zapojit i břicho, uvědomte si každý nádech i výdech. Uvidíte, že za chvíli vám bude mnohem lépe.

2. Odpočívejte

Odpočinek je pro člověka přirozený. Ovšem to ještě neznamená, že relaxovat opravdu umíme! Pořád nás něco rozptyluje, zaobíráme se starostmi, nemáme čas, neustále v nás převládá pocit, že bychom měli být produktivnější… Nezbývá nic jiného, než si odpočinek „nařídit“.

Naplánujte si každý den alespoň 20 minut jen a jen pro sebe. Nezáleží na tom, jestli budete jen tak klimbat v křesle, poslouchat hudbu, číst si knihu, hrát nějakou online hru na mobilu, zda si dopřejete horku sprchu, přitulíte se k partnerovi či partnerce. Vy sami nejlíp víte, co na vás funguje a jak uklidnit nervy. Zkrátka a dobře – cokoli ve vaší mysli navodí příjemné a radostné pocity a odežene starosti, se počítá.

Jeden druh odpočinku ale zabírá na každého. Je jím spánek, který sice často podceňujeme, ale který je pro naše zdraví klíčový. Pokud jsme ve stresu, dostaví se problémy s usínáním, probouzíme se uprostřed noci a už nezabereme nebo jsme vzhůru brzy nad ránem. Nedostatek spánku je pak spojený s celou řadou zdravotních obtíží, a navíc jako nevyspalí zvládáme stresové situace ještě obtížněji. Proto se snažte spánku věnovat dostatečnou pozornost. Můžete před spaním vyzkoušet popíjení meduňkového nebo heřmánkového čaje, na polštář kápnout levandulový esenciální olej, pustit si k usínání tichou relaxační hudbu, meditovat. Sáhnout lze i po doplňcích stravy s bylinkami na usínání nebo s melatoninem. Možná bude chvíli trvat, než zjistíte, který postup na vás zabírá, ale nevzdávejte se – dostatečná spánek je jedním ze zaručených způsobů, jak zvládat stresové situace lépe a s menšími následky.

3. Hýbejte se

Pohyb je dalším z osvědčených tipů, jak uvolnit stres. Vyplavují se při něm totiž do těla endorfiny, serotonin a další hormony štěstí, které působí v podstatě jako sérum proti kortizolu, hormonu stresu. Nemusíte podávat žádné sportovní výkony! Stačí vyrazit na procházku (ostatně už samotný pobyt v přírodě dokonale zklidní pocuchané nervy a vyčistí hlavu), na kolo nebo třeba na brusle, zaběhat si, navštívit fitness centrum apod.

Vyzkoušet můžete také jógu nebo pilates. Skvělým způsobem, jak zmírnit stres, je rovněž tanec. Že nejste zrovna Fred Astaire? Nevadí! Prostě si jen tak skotačte při oblíbené hudbě nebo tančete podle videa. Velmi oblíbený je také orientální břišní tanec, který dokáže odplavit napětí během chvilky.

A pokud byste nebyli fanoušci žádného pohybu, můžete klidně v pohodlí domova uklidit (ano, i vysávání je pohybová aktivita) nebo přesadit pokojové rostliny. Máte-li zahradu, využijte toho – okopávání či pletí záhonků je skvělá relaxace a pohyb v jednom!

4. Pracujte na sobě

Ne, to není protimluv. I když je proti stresu skvělým prostředkem odpočinek, neznamená to, že musí být nutně pasivní. Načerpávání nových informací je také prostředkem, jak zklidnit nervy. Ponořte se do studia svých oblíbených oblastí – ať je to historie nebo přírodní vědy, motivační knihy či životopisy známých osobností. Zaměstnejte mozek něčím jiným, než jsou starosti!

Rozvíjet sami sebe ale můžete také tím, že se budete snažit, aby byl váš život vyrovnanější, spokojenější a šťastnější. Že se to snáze řekne, než udělá? Pak se spolehněte na odborníky.

Vyzkoušejte třeba online kurz Jak ovládat svůj mozek a mysl, který vám mimo jiné ukáže, jak se zbavit zátěže, kterou si nosíte v sobě, což vám umožní žít lépe. Nebo kurz Jak vést svůj život k souladu a štěstí, který vám představí cestu k harmonii a životnímu optimismu, takže budete vůči stresu odolnější.

5. Tvořte

Že jste nikdy v umění zrovna nevynikali? No a co! Tvoření je skvělá cesta, jak se uklidnit ve stresu a jak se zbavit nervozity. Stačí mít po ruce tužku, pastelky nebo vodovky, papír, omalovánky nebo plátno a začít. Vyčistíte si hlavu, a ještě se pobavíte. A když vás malování či kreslení chytne, můžete se v něm začít i zdokonalovat. Proč více neproniknout třeba do olejomalby, akvarelu nebo enkaustiky?

Pokud si se štětci a tužkami nerozumíte, můžete zkusit i jiné typy tvoření. Například výrobu šperků, drátování, vytváření obrázků z vlny, háčkování nebo drhání, paličkování či třeba šití kabelek.

Také hudba představuje způsob, jak se zbavit stresu z práce, vztahů nebo každodenního života. Nemusíte ji přitom jen poslouchat. Pokud hrajete na nějaký hudební nástroj, máte v rukávu skvělou protistresovou techniku! A vůbec nevadí, že jste se o vyluzování tónů od dětství nepokusili. Hra na hudební nástroj je jako jízda na kole – po pár pokusech do ní zase proniknete. A když ne, můžete využít online kurzy – třeba ten s Petrem Jandou, který vás provede hrou na kytaru, nebo kurz zaměřený na hru na klavír, případně na flétnu. Tak směle do toho!

6. Smějte se

Při stresu je do smíchu málokomu. A přitom právě smích je idálním lékem na všechny starosti. Kromě toho je prokázáno, že prospívá srdci i imunitnímu systému, spaluje kalorie a vyplavují se nám při něm do těla hormony štěstí. To už stojí za to se zasmát!

Můžete sáhnout po nějaké humorné knize, pustit si oblíbený komediální film či seriál nebo si hledat vtipy na internetu. Zaručeným receptem jsou ale zábavná videa na YouTube. Určitě tu najdete taková, co vykouzlí úsměv na tváři i vám. A to je účel – čím více smíchu, tím méně stresu.

7. Nebuďte sami

Všechny starosti se zdají horší, pokud jste na ně sami. Společnost vašich nejbližších je také jeden z nejlepších způsobů, jak proti stresu bojovat. Jednak vám mohou pomoci nést část starostí (když se jim svěříte, uleví se vám), jednak ale i jejich samotná blízkost ulevuje od problémů. Velkou roli ve snaze překonat stres hrají doteky. Obyčejné objetí je skvělým lékem!

Nemáte zrovna nikoho „po ruce“? Tak aspoň zavolejte kamarádce či kamarádovi, vyměňte si pár zpráv s někým z rodiny nebo zkuste video call. Díky moderní technice máte spoustu možností, jak si i na dálku užít blízkost těch, které máte rádi.

Mimochodem, zbavit vás stresu a úzkostí nemusejí jen lidští členové vaší rodiny. Jestliže s vámi bydlí i nějaký ten domácí mazlíček, využijte toho! Zvířata jsou pro zlepšení nálady a vykouzlení úsměvu na rtech zaručenou cestou!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.