Meditace. Zatímco ještě poměrně nedávno ji většina lidí považovala za součást učení dálného východu, dnes je tato technika rozšířená po celém světě. A není divu – představuje totiž jeden z nejúčinnějších a nejsnazších způsobů, jak se zbavit stresu a najít duševní rovnováhu. Rádi byste do tajů meditace také pronikli? Poradíme vám, jak začít meditovat!

Proč vlastně meditaci zařadit do svého života? Kromě již zmíněného snížení stresu a úzkosti se tato technika podílí na vyšší kvalitě spánku, zlepšuje soustředěnost, napomáhá poznání sebe sama, podporuje zvládání emocí nebo kreativitu. Některé výzkumy dokonce naznačují, že by mohla zlepšovat paměť a celkově pozitivně ovlivňovat duševní zdraví člověka.

Ačkoli po harmoničtějším životě bez zbytečného stresu toužíme nejspíš všichni, ne každý se k meditaci uchýlí. Spousta lidí má totiž pocit, že se jedná o něco složitého a fyzicky náročného, nebo se bojí, že nebudou meditovat správně. Ale to je omyl! Zvládne to úplně každý a žádné speciální dovednosti k meditaci nepotřebujete. Jak tedy začít s meditací? Poradíme vám!

Hlavně klid
Prvním předpokladem meditace je klidné prostředí. Najděte si chvíli, kdy kolem vás neběhají děti, vypněte telefon, vyžeňte všechny z místnosti, odstraňte veškeré zdroje rozptýlení. Jediné, co můžete zapnout, je jemná a tichá meditační hudba, která vás nebude vyrušovat, ale spíše vytvoří příjemnou atmosféru.

Je jasné, že některým zvukům (například zvenku) neuniknete, ale ty většinou ani nebudete vnímat. Ostatně některým lidem se dobře medituje venku, protože zvuky přírody jsou velmi uklidňující.

I na čase záleží
Kolik času si na meditaci vyhradit? Zpočátku vyzkoušejte například 10 až 20 minut. Až umění, jak meditovat, ovládnete lépe, dobu meditace prodlužujte podle potřeby. Co je ale důležité, je držet se předem stanoveného plánu. Pokud se tedy rozhodnete pro oněch 20 minut, meditujte opravdu 20 minut.

Abyste se neustále nemuseli koukat na hodiny, což by proces meditace významně narušovalo, jednoduše si nastavte časovač a o nic už se nestarejte.
 


Pěkně pohodlně
Pro meditaci byste si měli najít nějaké pohodlné místo, kde se cítíte dobře. Můžete se usadit do oblíbeného křesla, rozprostřít si na zem deku a rozhodit polštáře… Zkrátka a dobře, nejdůležitější je, abyste během meditace nebyli rozptylováni jakýmkoli nepohodlím.

Pozornost byste měli věnovat i svému oblečení. V upnutých kalhotách nebo saku se vám příliš dobře meditovat nebude. Raději sáhněte po něčem pohodlném, v čem se cítíte doslova jako v bavlnce. Boty si můžete buď nechat, nebo je vyměnit za měkké ponožky. Pozor, neměla by vám být ani zima, ani příliš teplo.

Uvolnění pro tělo
Protože budete po následujících několik (desítek) minut sedět prakticky bez jediného pohybu, je dobré na meditaci připravit i tělo. Jemně se protáhněte, pokud jste vyznavači jógy, můžete využít některé protahovací pozice z tohoto cvičení.

Není třeba to s pohybem přehánět, rozhodně byste se před meditací neměli zadýchat nebo vyčerpat! Účelem je uvolnit napětí v těle a připravit ho na chvíle absolutního klidu.

Vzhůru do sedu
Ačkoli někteří lidé dokáží meditovat vestoje (nebo dokonce při chůzi), pokud zatím hledáte způsoby, jak se naučit meditovat, bude nejlepší, budete-li se meditaci oddávat vsedě. Tradiční je pozice lotosu (podobná tureckému sedu), ale pokud se v ní necítíte pohodlně, najděte si jinou. Můžete sedět na polštářku, ale i na židli.

V každé poloze je nicméně důležité, abyste seděli pěkně vzpřímeně a nehrbili se. To může být zpočátku docela problém, zvláště u lidí, kteří nemají nejlepší fyzičku či správné držení těla. V takovém případě se může stát, že budete hledat pozici, ve které byste byli uvolnění, ale zároveň se nehrbili, o trochu déle. Ale nebojte, chce to jen trochu cviku! Pokud přemýšlíte, co s rukama, můžete je složit v klíně dlaněmi nahoru, opřít o kolena nebo je nechat podél těla. Opět záleží hlavně na tom, co je vám příjemné.
 


Zavřené, nebo otevřené?
A je tu samotná meditace. Jak začít? Třeba tím, že zavřete oči. I když se dá meditovat i s otevřenýma očima, začátečníci se většinu lépe soustředí, pokud zrak „vypnou“. Nebude vás totiž rozptylovat třeba prach pod gaučem, přeházené knihy na polici nebo moucha na zdi a lépe vyčistíte svou mysl.

Ačkoli to není časté, může se stát, že kvůli zavřeným očím začnete usínat nebo nebudete schopní ukočírovat své myšlenky. Pak zkuste oči otevřít. V takovém případě se vyplatí na nic konkrétního příliš nezaostřovat – myšlenky byste měli soustředit na sebe, ne na předměty ve vašem okolí (výjimkou je typ meditace s otevřenýma očima, kde se člověk soustředí čistě na jeden předmět, ale ta je spíše pro pokročilejší).

Nádech, výdech
Nejjednodušším způsobem, jak na meditaci, je jednoduché cvičení, při kterém se soustředíte pouze na své dýchání. Neměli byste jej jakkoli měnit, spíše ho pozorujte. Jak se vaše tělo při nádechu „roztahuje“, jak se mění, když vydechnete… Snažte se opravdu nemyslet na cokoli jiného.

V ideálním případě by ve vaší hlavě neměla být jediná myšlenka. Nicméně vyčistit zcela hlavu chce cvik, nečekejte, že se vám to povede hned napoprvé! Až zvládnete tyto „meditační základy“, můžete se pustit do pokročilejších metod a postupů.

Pomocná ruka
Pokud byste přece jen ocenili názornější radu, můžete si najít některý z online kurzů meditace, který poradí, jak na to. Pro všechny, kteří s meditací teprve začínají, ale i ty, kteří by se v ní chtěli zdokonalit, se hodí náš kurz Meditace jednoduše a prakticky. V něm se pod vedením zkušeného lektora Tomáše Reinbergra naučíte, jak meditovat doma, ale třeba i v tramvaji, nebo jak meditace prospívá zdraví našeho těla i mysli.

Žádný učený z nebe nespadl
Meditace není složitou vědou, nicméně může se stát, že se vám nebude dařit dosáhnout vytouženého zklidnění a vyčištění mysli hned při prvních pokusech. To ale vůbec nevadí! Vždyť meditace je proces, ve kterém se – tak jako ve všech činnostech – zdokonalujeme opakováním. A tak se nevzdávejte! I krátký čas pro sebe, kdy zapomenete na starosti, se počítá!

Zkuste si na meditaci vyhradit každý den chvíli – nezáleží na tom, zda se jí oddáte ráno nebo večer. Dělejte to, co je pro vás nejpohodlnější a nejpřirozenější. Neberte meditaci jako soutěž se sebou samými, nesoustřeďte se na výsledek, ale spíše se snažte uvolnit a najít svůj klid. Uvidíte, že po pár týdnech se meditace stane přirozenou součástí, bez které si nebudete moci představit život. A vaše tělo i mysl vám za to jistě poděkují!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.