Chcete vědět, jak udělat vlastní kvásek pro ten nejlepší křupavý chléb? V tomto článku vám ukážeme, jak snadno a rychle založit, vyrobit a udržovat kvásek pro chutný domácí chléb.

Připravte se na cestu, kdy objevíte tajemství kváskového pečení! Do tajemství přípravy kvásku a pečení voňavého domácího chleba vás také zasvětí kurz Pečení kvasového chleba, kde najdete 26 videí s podrobnými návody na jednotlivé kroky přípravy chleba.

Pro inspiraci, jak správně upéct chléb, se můžete také podívat do článku Jak upéct chleba.

V tomto článku se dozvíte: 

  1. Co je kvásek a proč ho používat
  2. Jak založit kvásek: první kroky
  3. Jak vyrobit kvásek z droždí
  4. Jak na kvásek: udržování a krmení
  5. Jak vyrobit kvásek na chleba
  6. Jak upéct kváskový chléb: základní recept
  7. Jak udělat chlebový kvásek: tipy a triky
  8. Údržba kvásku: jak ho uchovávat a množit

1. Co je kvásek a proč ho používat

Kvásek je směs mouky a vody, ve které se rozmnožují divoké kvasinky a bakterie. Tyto mikroorganismy přirozeně fermentují těsto, díky čemuž chléb získává jedinečnou chuť, vůni a lehkost. Použití kvásku při pečení chleba přináší mnoho výhod, jako například lepší trávení, delší trvanlivost a vyšší obsah vitamínů a minerálů.

2. Jak založit kvásek: první kroky

Založení kvásku je snadné a nevyžaduje mnoho ingrediencí. Stačí smíchat stejné množství mouky a vody v čisté nádobě a nechat směs odpočívat na teplém místě. První den se může zdát, že se nic neděje, ale nezoufejte. Po několika dnech začne kvásek bublat a vydávat kyselý zápach. To je signál, že je čas přidat další mouku a vodu.

3. Jak vyrobit kvásek z droždí

Pokud nemáte přístup k divokým kvasinkám nebo chcete urychlit proces založení kvásku, můžete použít droždí. Stačí přidat malé množství droždí do směsi mouky a vody a nechat ji fermentovat. Droždí pomáhá rychleji rozmnožit kvasinky a bakterie, což vede k rychlejšímu vytvoření stabilního kvásku.

4. Jak na kvásek: udržování a krmení kvásku

Udržování kvásku zdravého je klíčem k úspěšnému pečení chleba. Kvásek potřebuje pravidelné krmení. Jak tedy nakrmit kvásek? Moukou a vodou. Prostě se přidá „palivo“ v podobě nové mouky a vody, aby měl kvásek dostatek potravy pro růst mikroorganismů.

Kvásek by měl být krmen každý den, pokud ho uchováváte při pokojové teplotě, nebo jednou týdně, pokud ho uchováváte v lednici. Je však důležité, abyste ho uchovávali při stabilní teplotě.

 

 

5. Jak vyrobit kvásek na chleba

Když je váš kvásek zdravý a aktivní, můžete ho použít k pečení chleba. Vezměte část kvásku a smíchejte ho s moukou, vodou a solí, abyste vytvořili těsto. Nechte těsto kvasit až několik hodin, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Poté těsto vytvarujte do požadovaného tvaru chleba a nechte ho odpočívat a kvasit ještě nějakou dobu.

6. Jak upéct kváskový chléb: základní recept

Pečení kváskového chleba vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Předehřejte troubu na vysokou teplotu (220-240 °C) a umístěte do ní nádobu s víkem, která bude sloužit jako mini parní trouba. Těsto vložte do předehřáté nádoby, zakryjte víkem a pečte asi 30 minut. Poté odstraňte víko a pečte dalších 15-20 minut, dokud chléb nezíská zlatavou barvu a křupavou kůrku. Po upečení chléb nechte vychladnout na mřížce.

Další rady, jak správně upéct chléb najdete ve videokurzu Pečení kvasového chleba od Pavly Machové.

7. Jak udělat chlebový kvásek: tipy a triky

Chlebový kvásek je zvláštní druh kvásku, který se vytváří ze starého chleba namočeného ve vodě. Tento způsob založení kvásku je tradiční v některých kulturách a poskytuje jedinečnou chuť a texturu chlebu.

Chlebový kvásek může být také skvělým způsobem, jak využít starý chléb a snížit potravinový odpad.

8. Údržba kvásku: jak ho uchovávat a množit

Důležité je také udržovat čistotu nádob a nástrojů, které používáte při manipulaci s kváskem, aby se zabránilo kontaminaci nežádoucími mikroorganismy. Pamatujte, že kvásek je živý organismus a vyžaduje péči a pozornost. S pravidelnou péčí a údržbou se může váš kvásek stát stálým zdrojem kvásku pro pečení chleba a jiných kváskových pečiva.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.