Vůně čerstvého chleba, křupání dokonale propečené kůrky… A ta chuť! S chlebem ze supermarketu o tuhle jedinečnou hru smyslů nejspíš přijdete. Ovšem pokud si jej upečete doma, budete si moci užívat nejen dokonalou chuť čerstvého pecnu, ale také úžasný pocit, že jste své pekařské umění posunuli do nových výšin. Jak na to?

Spoustu lidí sice výroba domácího chleba láká, ale netroufají si pustit se do ní v představě, že pokud nejsou vyučenými nebo zkušenými pekaři, bochník se jim nepovede. Často také panuje představa, že je pečení domácího chleba náročné a zabere spoustu času, a tak se vyplatí koupit ten ze samoobsluhy. V následujícím článku vás ale přesvědčíme, že tyto obavy jsou zbytečné. Takže jak upéct chleba doma?

Trouba, nebo pekárna?

Začněme vybavením domácnosti, které budete pro pečení chleba potřebovat. Dnes velmi oblíbená domácí pekárna představuje velmi snadný způsob, jak péct chleba. Tento šikovný spotřebič se totiž o vše podstatné postará za vás. Jak upéct chleba v domácí pekárně? Podle návodu do ní nasypete všechny potřebné suroviny a zapnete příslušný program. Hnětení, kynutí i následné pečení už je zcela na přístroji. Na internetu najdete řadu receptů na chleba z domácí pekárny, takže je jen a jen na vás, který si vyberete.

Na to, abyste mohli upéct domácí chléb, pekárnu samozřejmě nepotřebujete. Můžete jej připravit pěkně postaru. V takovém případě máte tři možnosti, jak upéct chleba v troubě. První z nich je pečení ve formě (ideálně ve smaltované nebo třeba klasické železné na biskupský chlebíček), ve které necháte těsto i kynout. Toto pečení je ideální pro méně zkušené pekaře – nemusíte těsto nikam vyklápět, není nutné se bát o tvar chleba. Jednoduše formu vymažte, dejte do ní těsto, a až vykyne, vše vložte do rozpálené trouby.

Velmi efektivní a nikterak složité je péct chléb v hrnci pod poklicí (případně v zapékací formě s poklicí). Hrnec vložte do trouby hned, jak ji zapnete, aby se rozehřál společně s ní, pak do něj vložte vytvarované těsto, přiklopte a prvních 15 až 20 minut pečte chléb pod poklicí. Poté hrnec odklopte, snižte teplotu v troubě a chléb dopečte odkrytý.

Třetím způsobem, jak upéct chleba v troubě, je takzvaně na kameni. Pokud máte opravdový kámen na pečení, použijte ten, pokud ne, sáhněte třeba po litinové pánvi vhodné do trouby nebo po plechu (jen pozor, tenké plechy mají tendenci se během pečení „hýbat“, takže chléb může zespodu popraskat. Při pečení na kameni je nutné do spodní části trouby přidat ještě jeden plech, na který nalijete asi 150 ml vody. Až se trouba rozehřeje, dejte těsto na plech a pečte asi 10 minut, pak vyvětrejte páru, snižte teplotu a chléb dopečte.

Kvásek, nebo droždí?

Každý zkušený „domácí pekař“ či „domácí pekařka“ vám nejspíš řekne, že jediný správný způsob, jak péct chleba, je z kvásku. Ano, jedná se o staletími prověřený a tradiční postup a chuť kváskového chleba je nenahraditelná, nicméně to neznamená, že nelze dobrý chléb upéct i bez kvásku.

Na internetu najdete spoustu receptů na bezkváskový chleba, který se zadělává se sušeným nebo klasickým pekařským droždím. Pokud jste úplným začátečníkem a netroufáte si na vlastní kvásek, případně nemáte v okolí nikoho, kdo by vám kvásek poskytl, nemusíte se domácího chleba vzdávat. Prostě upečete ten z droždí.

Že ve vás kvásek žádné obavy nevyvolává? Skvělé! Pak před sebou máte cestu za dokonalým chlebem, který si zamiluje celá rodina. Kváskový chléb má specifickou chuť, navíc vydrží déle vláčný a měkký. Takže jak upéct chleba z kvásku?

Kvásek je směs nejčastěji žitné mouky a vody, která se nechá přirozeně zkvasit. Musí se pravidelně přikrmovat a je nutné o něj pečovat – podobně jako třeba o domácího mazlíčka. Ale nebojte, stačí trochu praxe a budete mít bez větší námahy nekonečnou zásobu domácího kvásku.

Podrobný návod, jak kvásek připravit a udržovat při životě, získáte například v našem online kurzu Pečení kvasového chleba s lektorkou Pavlou Machovou, která vás naučí vše potřebné o žitném kvásku a následné přípravě domácího bochníku.

Můžete se také začíst do našeho článku Příprava kvásku na chutný chléb.

 

 

Pokud by se vám nechtělo připravovat kvásek doma, zkuste se zeptat v některé pekárně ve svém městě – často se stává, že kvásek nabízejí k prodeji. Nebo se podívejte na internet a určitě najdete možnost se připojit ke komunitě lidí, kteří se o kvásek rádi podělí.

Ruce, nebo robot?

Ať už si vyberete jakýkoli recept na domácí chléb, jedno je bude jistě spojovat – hnětení. S chlebovým těstem je nutné si pořádně „pohrát“, aby bylo vláčné a všechny ingredience se krásně propojily. Pokud máte doma kuchyňský robot, máte práci v mnohém usnadněnou. Pokud ne, budete muset zapojit sílu v rukou. Hnětení těsta je poměrně namáhavé, ale určitě se vyplatí jej neuspěchat a neodbýt. Když vás začnou ruce bolet, prostě si chvíli odpočiňte a pak začněte znovu. Hnětení vám tak sice zabere více času, ale stojí to za to – ten pocit, jak se vám těsto mění pod rukama, za tu trochu námahy rozhodně stojí.

Další důležitou částí postupu, jak péct chleba, je kynutí. Během něho by mělo těsto asi zdvojnásobit svůj objem. Doba kynutí závisí na okolní teplotě. Vyhnětené těsto přeneste do mísy (nebo formy, ve které chcete chleba péct) a přikryjte utěrkou, případně potravinářskou folií – důležité je, aby těsto svrchu příliš neosychalo. Některé recepty radí těsto v průběhu kynutí několikrát „překládat“. U takového způsobu nemusí těsto tolik povyskočit, protože do procesu zasahujete, ale nebojte, v troubě to dožene.

Žito, nebo pšenice?

Z čeho domácí chléb upéct? Vlastně záleží jen na vás, respektive vámi vybraném receptu. A těch je k dispozici bezpočet. V kuchařkách či na internetu najdete návody:

    • jak upéct tradiční žitný chléb nebo ten z pšeničné mouky, 
    • jak na bezlepkový pecen
    • jak doma vykouzlit ořechový nebo semínkový bochník
    • nebo jak upéct proteinový chléb, který oceníte třeba při ketodietě.

Zkrátka a dobře – domácí chléb je sice trochu magie, ale rozhodně žádná věda. Zvládne ho i úplný pekařský začátečník bez jakéhokoli vybavení. Stačí vám trouba, plech a potřebné suroviny. A samozřejmě nadšení a potřebné odhodlání. Odměnou vám bude úžasný domácí chléb, kterému nikdo neodolá. A než se nadějete, stane se pečení chleba běžnou součástí vaší domácnosti. Na ten z obchodu totiž velmi rychle zapomenete!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.