Před Vánoci děláme spoustu věcí, kterými se snažíme zpříjemnit čas sobě i druhým a nejčastěji hlavně dětem. 

Sama mám na Vánoce jednu takovou milou vzpomínku. Když jsem byla malá, táta mi vyrobil malou dřevěnou kuchyňku. Před Vánocemi jsme vyrazili do lesa, přinesli maličký stromeček a táta ho upevnil do dřevěného kříže. Pak jsem si ho postavila do své kuchyňky, ozdobila, s mami jsme napekly malinkaté vánoční cukroví a měla jsem Vánoce pro panenky. Z téhle tradice jsem bohužel vyrostla, ale vzpomínka je to krásná.

S adventním časem ale souvisí i spousta tradic a zvyků.

Na adventním trhu si můžeme dopřát pohárek horkého svařáku, zajít na zpívání koled u betlému pod vánočním stromkem a naladit se na nejkrásnější svátky v roce. A také si můžeme koupit jmelí, které podle starých Keltů přináší do domu štěstí, odvahu, lásku a plodnost. Keltové také dodržovali zvyk líbání pod jmelím, který dvojici zajistí lásku na celý další rok. Má to ale háček. Muži mohli líbat každou ženu, která prošla pod jmelím, kdežto ženy takové privilegium neměly.  

Tak dost povídání a pojďme se podívat na některé z tradic, které se vztahují přímo ke Štědrému dni


Vánoční cukroví

Můžeme začít rovnou vánočním cukrovím. Víte, proč se vlastně peče?
Už kdysi dávno Keltové připravovali na oslavu slunovratu cukroví. Samozřejmě bylo jiné, než to naše dnešní, hlavní přísady tvořilo sušené ovoce a med. A tvary, které vykrajovali, také měly svůj smysl. Cukroví ve tvaru domácích zvířat mělo zajistit, že se zvířatům bude dobře dařit a budou zdravá. A navíc ten, kdo takové cukroví snědl, získal sílu daného zvířete. Cukroví ve tvaru kolečka nebo kruhu zase představovalo slunce, tedy teplo, světlo a život. Až v 19. století se cukroví začalo podobat tomu, které známe dnes. 
Mezi vánoční cukroví bezesporu patří medové perníčky a teď si můžete perníčky jako od profesionála připravit s Lenkou Chudomelovou v kurzu Pečení a zdobení perníčků.


Půst

Pokud nebudete celý den jíst, uvidíte večer zlaté prasátko, které symbolizuje hojnost a bohatství v dalším roce. Tolik praví pověra. Já vám žádné prasátko neslíbím, možná spíš budete mít z hladu mžitky před očima, ale trocha střídmosti před vánočním hodováním určitě není na škodu.


Vánočka

Vánočka je pro nás vlastně druh pečiva, ale dříve patřila mezi vánoční cukroví a nebyla zaplétaná. Vánočka představuje miminko zavinuté v plenkách, tedy symbol nového života a naděje. Dnes už vánočka nemá tak silnou symboliku, v obchodech je na pultech celoročně, ale přesto by na svátečním stole neměla chybět.
 

Louskání ořechů a lodičky

Vezměte tři vlašské ořechy a rozlouskněte je rukou tak, abyste neponičili skořápky. Pokud se vám to podaří, budete celý rok zdraví a silní. A z půlek skořápek si pak můžete udělat lodičky, které prozradí, jestli se budete držet další rok doma a nebo se vydáte do světa. 

Lití olova (případně vosku)

Ano, olovo můžete nahradit voskem. Pro děti je to určitě bezpečnější varianta. Kousek olova rozpustíte, vlijete do studené vody a už vidíte svoji budoucnost. Pokud bude váš odlitek hladký a bude mít pravidelný tvar, bude váš další rok klidný a pokojný bez velkých změn, ale jestli bude odlitek křivolaký s rozeklanými okraji, čeká vás pěkná divočina. A nebo budete cestovat. Vyberte si! I podle tvaru můžete tipovat svoji budoucnost. Ale to už je na vaší představivosti, co v odlitku uvidíte a nebo budete chtít vidět.


Krájení jablíček

Jablíčko rozkrojíte „na rovníku” a podle tvaru jádřince uvnitř poznáte svoji budoucnost. Hvězdička znamená zdraví a spokojenost, křížek nemoc, bolest nebo dokonce smrt. Takže si vybírejte jen krásná, zdravá a pravidelně kulatá jablíčka, abyste měli větší šanci, že uvnitř na vás bude čekat hvězdička.


Šupina pod talířem

Taková šupina pod talířem a nebo pod ubrusem zajistí, že nebudete v příštím roce trpět nedostatkem. Bude se vás držet hojnost a bohatství. Pokud náhodou nejíte ryby, stačí prý šupinu vystřihnout z lesklého papíru a je to.

 

Tak tohle byly asi ty nejznámější tradice a zvyky, ale můžeme se podívat i na některé už zapomenuté.


Svázané nohy stolu

Nohy stolu se štědrovečení večeří je potřeba svázat řetězy a pro jistotu ještě provazem. Zajistí to totiž soudržnost rodiny v dalším roce. Jen si do takového opevnění nesmíte zamotat nohy, pak spíš vstoupíte do nového roku se sádrou.


Sekera pod stolem

To mi přijde jako zajímavý zvyk. Pokud vás trápí bolesti nohou, dejte pod stůl sekeru. Když se vám podaří během večeře na sekerku šlápnout, nohy přestanou bolet. Jak se znám, po večeři bych si kromě bolavých nohou léčila ještě rozseknutý palec.


Sudý počet stolovníků

Myslím, že tento zvyk už mnoho lidí nedodržuje, ale sudý počet stolovníků u štědrovečerního stolu zajistí štěstí a klid. Naopak lichý počet znamená, že budete mít smůlu. Naštěstí se to nechá ošálit tím, že prostřete pro sudý počet hostů, a pak už nevadí, že je vás u stolu o jednoho méně.


Zvyky pro svobodné

Dnes by těžko někdo hledal partnera podle vánočních zvyků, ale pro pobavení si pojďme vyjmenovat alespoň ty nejznámější:

Dívka hodí střevícem přes hlavu a ukazuje-li jeho špička ke dveřím, dívka se do roka vdá.

Tahání polínka z hromady dřeva je určené pro pány. Podle tvaru polínka pozná, jak bude jeho budoucí žena vypadat. Bude rovná, křivá, hubená, kyprá,...

Divka zatřese bezem a podle toho, odkud zaštěká pes, pozná, kam se vyvdá.

První hvězda na obloze zase muži ukáže, odkud bude jeho vyvolená.

Slečně, která se chce vdát, stačí, když ve venkovních dveřích sní jablko. Do roka bude svatba.

Nebo může klepat střevícem o kurník. Když se ozve slepice, svatba nebude, ale když zakokrhá kohout, už může shánět svatební šaty. 

A zaručeně takové vdavekchtivé slečně pomůže, když během Štědrého dne sežene devět patek z vánočky. Pak je svatba jistá!!


Ať už vánoční zvyky dodržujete nebo ne, užijte si svátky v klidu a pohodě. Ke krásným svátkům není potřeba mít napečeno nespočet druhů cukroví ani nakoupené hromady dárků. Právě v tom shonu se nám někam ztrácí kouzlo Vánoc. A nebo se možná jen schovává a čeká, až ho zase najdeme. Když trochu zpomalíme, třeba ho objevíme sami v sobě. Se zklidněním a načerpáním nové síly vám může pomoci kurz Tomáše Reinbergra Meditace jednoduše a prakticky.

K dokonalé vánoční výzdobě vám možná ještě chybí pomyslná tečka, taková ta třešnička na dortu. Zkuste si namalovat vlastní svíčky a vánoční ozdoby. Při tvoření si odpočinete od každodenních starostí a když přiberete i děti, budete mít skvělou zábavu na celé odpoledne. Inspirovat se můžete v kurzu Markéty Endrštové Malování horkým voskem. Vaše jedinečná výzdoba určitě okouzlí každou návštěvu.

A pak mám ještě jeden tip, který vám ušetří běhání po obchodech a nebo pomůže se zajištěním dárku na poslední chvíli. Na našem webu Kurzy pro radost můžete vybrat jakýkoliv kurz a věnovat ho jako dárek. Najdete u nás kurzy pro prarodiče, rodiče, přátele, partnery i pro děti. Pokud si chcete výběr dárku zjednodušit, můžete využít našeho dárkového rádce.

Přeji vám za celý náš tým Kurzů pro radost krásné Vánoce a v novém roce jen to nejlepší. Kdybyste chtěli udělat radost i nám, napište nám do komentářů, jaké dodržujete vánoční tradice a jaké další ještě znáte. Třeba máte i svoje vlastní rodinné tradice a zvyky, se kterými byste se nám chtěli pochlubit. Vaše náměty určitě budou inspirativní i pro všechny ostatní.

Za celý tým Kurzů pro radost 
Eva Farová

 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.

Profilová fotografie

Miroslav Benedikt

22.12.2023 12:49

Naše Vánoční zvyky v Čechách se podobají i těm v okolních zemí, to je podmíněno dějinami Evropy. 
Nás bylo doma 6 dětí (4 dcerky a 2 kluci) a jedna Máma. Máma byla prostá dělnice ale vynikající sedlačka. Náš chlív byl plný domácích zvířat ( možná až 100) a na zahradě vyrostlo dostatečně ovoce a zeleně a to všechno absolutně bez jakékoliv Chemie.
Můj úkol byl koupit před Vánoci živého kapra, dát ho do vany s vodou a na štědrý večer ho připravit k jídlu.
Nějaké veliké Vánoční zvyky jsme až tak neměli, peněz bylo minimum, ale to nejlepší jídlo a dostatečně. Vánoční stromeček jsem musel donést z lesa, dát na stojánek a ozdobit.
Máma pekla buchty a koláče každou neděli a já velmi rád pomáhal abych si dopřál něco sladkého. Před Vánoci pekla Máma vánoční pečivo až daleko po půlnoci a stačilo až do Silvestra.
Od konce září se každou sobotu připravovala nějaká drůbež na nedělní pečeni. To množství zvířátek vystačilo až do konce ledna, kdy pak byla zabíjačka a to byla práce na mnoho dní, ale až do září bylo dostatečně co jíst. Maso jsme jedli jen v neděli a zbytek v pondělí. Kachny a husy byla vemi častá pečeň. Kachna 4kg a husa až 8kg. Jinak králík anebo slepička.
Já sám mám jen jednoho syna který nemusel nikdy pomáhat. Já vyrůstal v ČSSR (nádhera), to nejlepší dětství které si můžu představit a on vyrůstá v NDR - čistý kapitalismus, tam jsou děti jenom zátěž. Když člověk cestuje po světě, tak má dostatečně co vyprávět.
Paní Eva Farová, Vám veliké Díky za Váše vyprávění o Vánočních zvycích. 

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:20

Zdravím vás, Miroslave,

děkuji za váš poutavý příspěvek a sdílení vašich osobních vzpomínek na Vánoce. Vaše popisované zkušenosti z dětství v rodině s šesti dětmi, kde jste si vážili jednoduchých radostí a přírodního života, jsou velmi dojemné. Zvlášť zajímavé je, jak jste popsal přípravu kapra a vánoční stromeček a jak vaše matka pekla pečivo a koláče. Tyto vzpomínky ukazují, jak jsou vánoční tradice spojeny nejen s kulturou, ale i s rodinnými hodnotami a prací.

Srovnání vašeho dětství v ČSSR a života vašeho syna v NDR nabízí zajímavý pohled na to, jak se mění časy a s nimi i způsob, jakým vnímáme svět a rodinný život. Je důležité si pamatovat, že i když se svět mění, tradice a vzpomínky, které si z dětství neseme, mají stále velkou hodnotu.

Jsem velmi vděčná za vaše laskavá slova o vánočních zvycích. Vaše příběhy a zkušenosti jsou cenné a přinášejí další rozměr k diskuzi o tom, jak různé tradice a zvyky ovlivňují naše životy.

Přeji vám krásné a pohodové Vánoce plné vzpomínek a radosti.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Dagmar Badová

21.12.2023 23:59

Hezký článek, màm hezké vzpomínky na dětství. Ač jsme byli 4 sourozenci, peněz moc nebylo, ale rodiče se nám snažili připravit hezké vánoční svátky.  Dodržovali jsme půst, bývala zelňačka  a až večer štědrovečerní večeře, cukroví. O půlnoci na půlnoční. Tak jak rodiče se snažili přichystat hezké chvíle u stromečku, tak i my našim dětem a teď už naše děti svým dětem. 

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:22

Zdravím vás, Dagmar,

děkuji za vaše krásné vzpomínky. Vaše vyprávění o tom, jak vaši rodiče, ač s omezenými prostředky, vytvořili pro vás a vaše sourozence kouzelné Vánoce, je velmi dojemné. Tradice, jako je půst, zelňačka a společná štědrovečerní večeře, jsou ty chvíle, které nás spojují a přinášejí nám pocit sounáležitosti a tepla.

Je úžasné slyšet, že stejně jako vaši rodiče, i vy jste předávali tyto vzácné zvyky svým dětem a teď je předáváte i vašim vnoučatům. Takto se tradice a vzpomínky udržují živé a přinášejí radost dalším generacím.

Přeji vám a vaší rodině, aby letošní Vánoce byly plné radosti, pohody a krásných společných chvil.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Kateřina Kapinusová

21.12.2023 23:57

Pěkně sepsané. Většinu tradic jsem znala a hodně z toho i s dětmi dodržujeme, aby se tradice předávaly dál

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:24

Zdravím vás, Kateřino,

je skvělé, že znáte a dodržujete tyto vánoční tradice a zvyky a předáváte je svým dětem. Předávání tradic z generace na generaci je nádherný způsob, jak udržovat naši kulturu a rodinné hodnoty živé a smysluplné.

Je krásné slyšet, že se snažíte udržet tyto zvyky naživu pro vaše děti. Tyto tradice nejen posilují rodinné pouto, ale také pomáhají dětem lépe porozumět historii a významu svátků, které slavíme.

Přeji vám a vaší rodině, aby vaše Vánoce byly plné radosti, pohody a krásných rodinných chvil.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Helena Pardová

21.12.2023 23:40

Moc pěkný článek, skoro všechno jsem znala, až na ty nohy od stolu. Ani sekeru si pod stůl nedáme. Jinak ale dodržujeme a provádíme skoro všechno, dříve s dětmi, ted s vnoučaty. Reklamám člověk neuteče, ale " já nemusím, já už ho vidím" tu přímo miluju a když ji poprvé zahlédnu v televizi, vím, že se vánoce opravdu blíží. Když byly naše děti malé, postily se s námi. K snídani dostaly krupičnou kaši se spoustou másla a medu, aby to vydržely. A taky většinou ano. Potom jsme jim na stěnu promítali vystřižené prasátko. Nijak to neřešily, večeře už byla na dohled a dárky... Kdeže ty časy jsou.

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:26

Zdravím vás, Heleno,

Děkuji za sdílení vašich vzpomínek a tradic 🌟. Je krásné slyšet, jak jste předávali vánoční zvyky svým dětem a nyní i vnoučatům. Tato spojení mezi generacemi jsou opravdu cenná a přinášejí do svátků jedinečný pocit kontinuity a rodinného dědictví 🎄.

Váš příběh o krupičné kaši se spoustou másla a medu pro děti, aby vydržely půst, a promítání prasátka na stěnu, je opravdu dojemný a ukazuje, jak mohou být tyto tradice plné lásky a péče 🐷🍯.

A co se týče reklam, je skvělé, že máte tak pozitivní postoj k tradiční vánoční reklamě, která vám připomíná blížící se svátky. Je to příklad toho, jak i moderní prvky mohou být součástí našich vánočních zvyků a tradic 📺.

Přeji vám, aby letošní Vánoce byly plné radosti, pohody a krásných chvil s vaší rodinou a vnoučaty 🎅.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Michal K.

21.12.2023 23:28

Je hezké si připomenout tyto různé vánoční zvyky. Přeju každému ať si je užije ve společnosti lidí se kterými je mu dobře a které má rád. Krásné vánoční svátky, hodně pohody a lásky všem.

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:29

Děkuji vám, Michale,

Vaše přání klidných, radostných a láskyplných Vánoc je velmi laskavé a jistě odráží to, co je na těchto svátcích nejvýznamnější - společně strávený čas a vzájemnou péči 🎄❤️.

Přeji i vám krásné Vánoce plné štěstí, pohody a radosti, strávené s těmi, které máte rádi.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Lucie Radošinská

21.12.2023 23:10

Zvyky znám, ale peču jen vánočku, od stolu vstává jen ten, kdo vaří a máme talíř (ten sudej) pro nečekaného hosta

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:31

Zdravím vás, Lucie,

Děkuji za sdílení vašich vánočních zvyků. Je skvělé, že si udržujete tradici pečení vánočky. 

Tradice jsou důležité nejen pro zachování kultury, ale také pro vytváření pocitu sounáležitosti a rodinného tepla. Příprava místa pro nečekaného hosta je nádherným gestem, které odráží ducha Vánoc – otevřenost, sdílení a pohostinnost ❤️.

Přeji vám a vašim blízkým nádherné a klidné svátky, plné radosti, pohody a možná i příjemných překvapení od nečekaných hostů.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Eva Karlíková

21.12.2023 23:09

Moc hezky napsané povídání, některé tradice či zvyky dodržujeme i dnes. Škoda, že Vánoce jsou dnes již více jen komerčním svátkem, reklamy na nás útočí od října, a to kouzlo Vánoc se v nich pomalu ztrácí. 

 

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:33

Zdravím vás, Evo,

děkuji za vaše milá slova o článku a za sdílení vašich myšlenek o současných Vánocích. Souhlasím, že komercializace svátků může mít vliv na to, jak vnímáme jejich pravý význam a kouzlo. Reklamy, které nás bombardují mnohem dříve, než Vánoce skutečně nastanou, mohou někdy působit rušivě na tradiční vánoční atmosféru 🎄💫.

Přesto si myslím, že to pravé kouzlo Vánoc stále existuje v těch malých věcech - v čase stráveném s rodinou, v dávání a sdílení, ve vytváření a udržování tradic. Je to o tom, najít si v těchto dnech chvíli klidu a pohody, a připomenout si, co je pro nás opravdu důležité ❤️.

Přeji vám, aby vaše Vánoce byly plné radosti, pohody, bez ohledu na vnější komercializaci. Ať vám svátky přinesou krásné momenty plné lásky a radosti.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

Jiřina Knolová

21.12.2023 23:01

Některé zvyky neznám, je hezké si připomenout o čem vlastně kouzlo Vánoc je, dnešní událost v Praze vánoční svátky a v podstatě klid a pohodu v rodinném kruhu totálně rozbila. Všem, kurzistům a pracovníkům Kurzů pro radost přeji především pevné zdraví.

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:35

Zdravím vás, Jiřino,

děkuji za váš komentář a za vaše upřímné myšlenky. Je důležité si připomínat pravé kouzlo Vánoc, které spočívá v klidu, pohodě a sdílení času s blízkými, zvláště v těchto nepředvídatelných časech. Události, jako ta, kterou jste zmínila, mohou opravdu ovlivnit naše vnímání svátečního období a přinést pocit nejistoty.

Vaše přání pevného zdraví pro kurzisty a pracovníky Kurzů pro radost je velmi laskavé a milé. V těchto časech je podpora a pevné zdraví nesmírně důležité.

Přeji i vám pevné zdraví a doufám, že navzdory obtížím najdete v tomto svátečním období chvíle klidu a radosti. Ať vám Vánoce přináší pohodu a štěstí, ať jste kdekoliv.

S vánočním pozdravem a přáním všeho dobrého, Eva Farová

Profilová fotografie

Silvie Venderová

21.12.2023 22:49

Silvie Venderová moc pěkně napsané, samá moudra, užitečné informace, rady, tipy a spousta hzekých zvyků a tradic. byla by škoda si je nepřípomínat spojitosti a souvislosti s předky a symboliku, moc pěkné čtení.

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:39

Zdravím vás, Silvie,

děkuji za vaše laskavá slova o článku. Jsem velmi ráda, že jste v něm našla inspiraci a užitečné informace a že oceňujete připomenutí našich zvyků a tradic, které nás spojují s našimi předky a mají hlubokou symboliku 🌟.

Je důležité si udržovat tyto tradice a předávat je z generace na generaci, aby se neztratila spojitost s našimi kořeny a historií. Každá tradice a zvyk nesou v sobě kousek naší kultury a identity a je krásné, že se o ně zajímáte a vážíte si jich 🎄.

Přeji vám, aby vaše Vánoce byly plné pohody, radosti a spojení s tradicemi, které pro vás mají význam. Ať vám tyto svátky přinesou klid a štěstí.

S vánočním pozdravem, Eva Farová

Profilová fotografie

DAG. Kaliopka

21.12.2023 22:43

Pěkný, zajímavý a poučný.Všem doporučují. Dozveděla jsem se i něco nového, co jsem do teď nevěděla.Děkuji.

Profilová fotografie

Eva Farová

22.12.2023 13:40

Zdravím vás,

děkuji za vaše milá slova o článku a jsem ráda, že jste v něm našla nové informace a inspiraci 🌟. Je skvělé, když se můžeme učit nové věci a rozšiřovat naše obzory, obzvláště pokud jde o naše kulturní tradice a zvyky 🎄.

Těší mě, že se vám článek líbil a že ho považujete za poučný a doporučujete jej ostatním. Sdílení znalostí a zkušeností je důležitou součástí našeho učení a růstu.

Přeji vám krásné a pohodové sváteční období, plné radosti a nových objevů.

S vánočním pozdravem, Eva Farová