Konec roku nás většinou nutí k zamyšlení, ke zhodnocení toho, jak jsme si v uplynulém roce vedli. Co se nám povedlo, co se napak nepodařilo a v čem bychom se mohli v tom příštím roce zlepšit. Pár let po sobě jsem si takovou bilanci zkoušela sepsat i já. Teď, s malými dětmi mám pocit, že už na to tak nějak není čas, ale něco do sebe to určitě mělo. Člověk si uvědomil, kolik se toho za ten rok stalo a že to nebylo tak marné, jak se mu třeba zdálo.

 

Od zítřka budu…

Kromě sepisování bilancí je zvykem dávat si do nového roku různá předsevzetí. Jedni si slibují, že už konečně začnou cvičit, budou se lépe stravovat a zhubnou. Druzí chtějí skoncovat s kouřením a alkoholem a třetí se chtějí naučit lépe hospodařit se svými finančními prostředky. Taková předsevzetí často končí ještě dřív, než se je dotyční vůbec pokusí plnit. Vždycky se něco najde. Zakoupená permanentka do fitness centra vesele propadne, protože na cvičení vlastně není čas ani chuť, příležitostná sklenka láká (a že se příležitost vždycky najde) a ten skvělý nový model telefonu, ten přece musíte mít! Ne, předsevzetí nám většinou k lepšímu životu nepomohou a štěstí nám pravděpodobně také nepřinesou.

Když jsem přemýšlela, jestli jsem si vlastně někdy nějaká předsevzetí zkoušela dát, došla jsem k tomu, že i já jsem se o nějaká pokusila. Možná ta předsevzetí ani nesouvisela se začátkem dalšího roku, ale každopádně dopadla stejně, jako ta novoroční. :-)

 

Radši se o nic nepokoušet

Má tedy vůbec smysl se o něco snažit a pracovat na sobě? Věřím, že ano, ale málokdy je řešením radikální změna. Uděláme-li nějakou extrémní změnu, je hodně pravděpodobné, že to na nás bude moc a my nevydržíme. Proto postupujme po malých krůčcích:

  1. Pokud se chceme více hýbat, nemusíme hned vyrazit do fitka. Stačí, když se občas půjdeme jen tak projít nebo vystoupíme o zastávku dřív a dojdeme to pěšky. Jestli chcete začít cvičit kvůli bolestem zad, mohl by vám pomoci nový kurz pilates od pohybové specialistky Jolany Novotné.
  2. Není nutné si zakazovat všechny sladkosti. Když je máme rádi, tak si prostě občas dejme. Případně si můžeme dát menší kousek. Hezky o tom mluví Tomáš Kosačík alias Břicháč Tom v kurzu o hubnutí.
  3. A co se týká financí, je lepší šetřit po malých částkách, než si nastavit nesmyslně vysoké sumy, které stejně nebudeme schopni pravidelně odkládat stranou.

 

Radost

Co ale z mého pohledu dává velký smysl, je dělat si radost. Někdo by mohl říct, že na to není čas. Musíme pracovat, starat se o rodinu, zařizovat spoustu věcí. Někdy se možná  dokonce přistihneme, že jedeme na autopilota. Do práce, z práce rychle domů, uvařit, postarat se o děti, domácnost, nachystat všechno na další den, promyslet, co je potřeba zařídit. A takhle pořád dokola. Ale kam se poděla radost ze života? Myslím si, že když chceme dělat něco pro druhé, musíme nejdřív myslet sami na sebe. Naplňovat svoje potřeby, dělat si třeba jen malé radosti.

Mě osobně potěší, když si pustím oblíbené hudební album, když si sama koupím nějakou maličkost, potkám se s přáteli nebo když se třeba naučím něco nového. Naposledy jsem se naučila ušít si kabelku.

 

Kurzy pro radost

Kurzy pro radost jsou přesně o tom. Máme tu pro vás tolik kurzů, že si určitě vybere každý. Od malování a kreslení přes šití, obchodní dovednosti, osobní rozvoj až po kurzy angličtiny. Líbí se mi na tom právě ta pestrost. A ještě víc mě těší vaše zpětná vazba, když nám nadšeně píšete, co nového jste se naučili a jak vás to baví a naplňuje. To je asi ta největší odměna na téhle práci. Ne každý má to štěstí, že se může v práci věnovat tomu, co ho těší. Já se starám především o texty na webu. V Kurzech pro radost jsem teprve třičtvrtě roku, ale přestože se s naším malým týmem vídáme převážně jen přes monitory, míváme na poradách velkou legraci a já jsem ráda, že můžu pracovat s tak skvělými lidmi! Každý z nás je dobrý v něčem jiném, vzájemně se doplňujeme a ceníme si práce toho druhého. V takovém prostředí je RADOST pracovat ;-)

 

 

Podělte se

Když jsme u té radosti, napadá mě ještě, že radost můžeme dělat i ostatním kolem sebe. Nejsou na to potřeba žádné peníze. Stačí jenom chtít. Tady je 5 tipů, jak můžete druhým vylepšit den:

  1. Usmějte se na někoho. Úsměv je zdarma a je nakažlivý. Pokud vám zrovna není do smíchu, tak se k tomu samozřejmě nenuťte, ale jestli vás nic zásadního netrápí, určitě dotyčného potěšíte.
  2. Pochvalte druhého za něco, co se mu povedlo. Obecně vidíme na druhých spíše chyby a málo chválíme. S tímhle já sama trochu bojuju. Přes svůj kritický pohled často přehlížím to, co je dobré vyzdvihnout.
  3. Napište své drahé polovičce nebo dětem milý vzkaz na papírek a uvidíte, jak se jim rozjasní obličej. Na tohle je expert můj manžel. Jsem ráda, že ho to ještě pořád nepřestalo bavit.
  4. Pošlete zprávu někomu, koho jste dlouho neviděli, a zeptejte se ho, jak se má. Třeba už se ho dlouho nikdo nezeptal a potěší ho, že si na něj vzpomněl dávný přítel.
  5. Když to někomu sluší nebo hezky voní, řekněte mu to. Věřím, že bude rád.

 

Není to asi nic nového, nic objevného, ale možná není špatné si to občas připomenout. A našla by se spousta dalších možností, jak někomu zlepšit den.

Co dělá radost vám? A jak děláte radost lidem kolem sebe vy? Pokud budete mít chvilku, potěší nás, když nám to napíšete sem do komentářů. Třeba tím inspirujete ostatní ;-)

Do nového roku, který máme před sebou, bych vám kromě zdraví chtěla popřát hodně chuti do života, do učení se novým věcem a dělání radosti sobě i druhým.

 

Za celý tým Kurzů pro radost
Petra Sotonová


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.

Profilová fotografie

Iva Kachlíková

1.1.2024 23:58

Super článek.

Profilová fotografie

Petra Sotonová

6.1.2024 14:19

Dobrý den, Ivo!

Děkuji za vaše slova uznání k článku, jsem ráda, že se vám líbil.

Přeji vám, aby rok 2024 byl plný šťastných chvil, úspěchů a pozitivních zážitků. Ať vám každý den přináší nové inspirace a radosti.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Lidka Lukáčová

1.1.2024 23:53

Hezky napsáno. Kdysi jsem pár předsevzetí učinila a nedopadlo to. No a pak jsem pochopila, že chcil-li něco udělat, změnit, nebo někoho potěšit, můžu to udělat hned, bez ohledu na datum v kalendáři 😄 .

Profilová fotografie

Petra Sotonová

6.1.2024 14:17

Dobrý den, Lidko!

Děkuji za vaše slova a za sdílení vašeho pohledu na novoroční předsevzetí. Vaše poznatky o tom, že se změnami a přáním někoho potěšit nemusíme čekat na speciální datum, jsou velmi moudré. Je pravda, že každý den nám nabízí příležitosti k tomu, abychom udělali něco dobrého pro sebe nebo pro druhé.

Přeji vám, aby rok 2024 byl plný šťastných chvil a příležitostí k tvoření, změnám a rozdávání radosti. Ať vám každý den přináší nové důvody k úsměvu a pocitu spokojenosti.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Martin Jaroš

1.1.2024 23:52

Děkuji za kráaný článek. A vše nejlepší v novém roce. A užívejte si každý den.

Profilová fotografie

Petra Sotonová

6.1.2024 14:07

Dobrý den, Martine!

Děkuji za vaše milá slova a novoroční přání. Jsem ráda, že se vám článek líbil.

Přeji i vám vše nejlepší v roce 2024. Ať je pro vás plný šťastných chvil, zdraví a úspěchů. Užívejte si každý den a ať vás každý okamžik naplňuje radostí a spokojeností.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Eva Karlíková

1.1.2024 23:51

Moc hezky sepsaný článek. Mě dělají radost vnoučata a já se snažím dělat radost jim. Vše NEJ všem v novém roce.

Profilová fotografie

Petra Sotonová

6.1.2024 14:06

Dobrý den, Evo!

Děkuji za vaše laskavá slova o článku. Je krásné slyšet, že vaše vnoučata jsou pro vás zdrojem radosti a že se snažíte dělat radost i jim. Vztah mezi prarodiči a vnoučaty může být nesmírně obohacující a plný lásky.

Přeji vám a vašim vnoučatům vše nejlepší v novém roce 2024. Ať je pro vás tento rok plný šťastných chvil, zdraví a radostných okamžiků strávených společně.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Jaroslav Kovář

1.1.2024 23:46

😉👍

Profilová fotografie

Petra Sotonová

6.1.2024 14:01

Dobrý den, Jaroslave.

Děkuji vám za vaši pozitivní zpětnou vazbu a přeji vám vše nejlepší do nového roku.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Eva ŠAMALOVÁ

1.1.2024 23:38

Souhlasím se vším, co je v článku. Já se učím od svého vnuka - radovat se, žít tady a teď. Nedělat velké plány, ale postupovat po malých krůčcích. Na každou událost se lze podívat z různých úhlů a ve všem lze nalézt něco pozirivního. Co vysíláš se Ti vrací, úsměv nic nestojí ale potěší.

Profilová fotografie

Petra Sotonová

5.1.2024 21:19

Dobrý den, Evo!

Děkuji za vaše slova a za sdílení vašich postřehů. Je skvělé slyšet, že se učíte od svého vnuka - radovat se a žít „tady a teď“. Váš přístup k životu, kdy se snažíte dělat malé kroky a hledat pozitivní stránky ve všem, je opravdu inspirující.

Máte pravdu, že úsměv nic nestojí, ale může přinést mnoho radosti, jak vám, tak ostatním. Je to krásná připomínka toho, že někdy nejsou potřeba velké gesta k šíření štěstí a pozitivity.

Přeji vám, aby vás rok 2024 obdařil mnoha radostnými chvílemi a pozitivními zážitky. Ať vám každý den přinese příležitost k úsměvu a k nalezení krásy ve světě kolem vás.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Dagmar Badová

1.1.2024 23:16

Hezký článek, ale už si žádné předsevzetí nedávám, snažím se, aby každý den byl naplněn nejen ke spokojenosti mé, ale i ostatních a hlavně mám radost z vnoučat, která se radují z každé blbosti ( maličkosti)...

Profilová fotografie

Petra Sotonová

5.1.2024 21:11

Dobrý den, Dagmar!

Děkuji za vaše slova uznání k článku a za sdílení vašeho přístupu k životu. Vaše rozhodnutí neklást si novoroční předsevzetí a místo toho se snažit, aby každý den byl naplněn radostí a spokojeností pro vás i pro ostatní, je velmi moudré.

Je krásné slyšet, že máte radost z vnoučat a že vám jejich schopnost radovat se z maličkostí přináší štěstí. Děti často mají dar vidět radost v jednoduchých věcech, což je něco, z čeho si můžeme vzít inspiraci i my dospělí.

Přeji vám, aby každý váš den byl plný šťěstí, smysluplných chvil a radosti z vašich vnoučat. Ať vám rok 2024 přinese mnoho důvodů k úsměvu a spokojenosti.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Irena Lysáčková

1.1.2024 23:13

Pokud možno šířit, podporovart, sdílet radost (laskavost, nápomocnost, dobrou vůli, empatii...) - a tím se posílí celkové pozitivně naladěné ovzduší mezi lidmi, kde všem bude líp. Je to naivní ideál, ale ideály musí být.

Profilová fotografie

Petra Sotonová

5.1.2024 21:09

Dobrý den, Ireno!

Vaše slova jsou plná moudrosti a inspirace. Sdílení radosti, laskavosti, nápomocnosti, dobré vůle a empatie může skutečně vytvořit lepší prostředí, kde se každý může cítit dobře. Ačkoli se to může zdát jako naivní ideál, jak říkáte, je důležité mít ideály, které nás vedou a inspirují k lepším činům.

Přeji vám, aby vám rok 2024 přinesl mnoho příležitostí k šíření radosti a pozitivity. Ať vám každý den přináší radostné chvíle a ať se vám daří vytvářet příjemné a podporující prostředí pro vás i pro lidi kolem vás.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Hana Kocourková

1.1.2024 23:03

Se vším souhlasím, v mnohém mám stejné zkušenosti. Zkuste se na kolemjdoucí usmívat a uvidíte, kolik se jich na vás taky usměje. Funguje to! Krásný rok 2024 všem!

Profilová fotografie

Petra Sotonová

5.1.2024 21:08

Dobrý den, Hano!

Děkuji za vaše pozitivní slova a sdílení vašich zkušeností. Je skvělé slyšet, že máte podobné zkušenosti s rozdáváním úsměvů a že toto jednoduché gesto může mít tak pozitivní dopad na vás i na ostatní. Úsměv opravdu má moc rozjasnit den nejen nám, ale i lidem kolem nás.

Přeji vám krásný rok 2024, plný štěstí, zdraví a radostných chvil. Ať vám každý den přináší důvody k úsměvu a sdílení pozitivní energie s ostatními.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová

Profilová fotografie

Zuzana Vlasáková

1.1.2024 22:52

mně dělá radost to, když můžu někoho nečekaně potěšit.. a nejlépe takové, kdo to nejmíň čeká... :-)

Profilová fotografie

Petra Sotonová

6.1.2024 13:55

Dobrý den, Zuzano!

Je úžasné slyšet, že nacházíte radost v potěšení druhých. Vaše schopnost dělat drobná překvapení a rozdávat radost je velmi cenná a určitě má pozitivní dopad na lidi kolem vás.

Přeji vám, aby vám rok 2024 přinesl mnoho příležitostí k potěšení druhých a aby vás každý takový okamžik naplňoval štěstím a spokojeností. Ať je váš rok plný radostných chvil, které vám přinesou stejnou radost, jakou přinášíte ostatním.

Za celý tým Kurzů pro radost

Petra Sotonová