Odjakživa jste toužili zachycovat krásy okolí na papír, jenže vaše kresbičky nikdy nesklidily očekávaný obdiv. A paní učitelka doporučila vašim rodičům, aby vás spíše než na výtvarnou zapsali na hudební výchovu nebo na sportovní kroužek. Není ale třeba věšet hlavu – naučit se kreslit nebo malovat může každý. I když už jste dávno dospělí.

Jak se naučit kreslit nebo malovat, když jste odjakživa slýchali, že máte talent na úplně jiné věci a jste „ztracený případ“? Kde vzít odvahu, když jste tužku nebo štětec neměli v ruce od základní školy, kde pro vás byly hodiny strávené nad čtvrtkou pravým utrpením?

Dobrou zprávou je, že nemusíte být rozený Picasso nebo Mucha, abyste mohli malovat. Kreslení a malování se může naučit každý – a pokud vás bude taková činnost bavit a přinášet vám radost, bude pro vás svět výtvarného umění brzy místem, kam budete moci utéct před starostmi a stresem. Takže jak začít?

Odhoďte obavy

Zbavit se předsudků vůči sobě samým je asi to nejtěžší. Pokud odjakživa slýcháte, že kreslení či malování není pro vás, může se stát, že vaše sebevědomí vám i po letech bude našeptávat, že na to nemáte. Přestaňte ho poslouchat!

Chcete vzít do ruky tužku či štětec a začít s nimi kouzlit? Tak to udělejte! Možná zpočátku nebudou vaše díla příliš odlišná od výkresů, jež jste odevzdávali na základce, ale to přece nevadí! Chce to čas. Pořádné odhodlání je v tom, jak začít kreslit, to nejdůležitější.

Tužka, papír a ti druzí

V úvahách, jak na kreslení, vás jistě také napadne, že potřebujete pořádnou výbavu. Upřímně řečeno, zpočátku vám bude stačit obyčejný blok nebo skicák a tužka, případně vodovky, které si půjčíte od svých ratolestí.

Jistě, můžete zajít do výtvarných potřeb a nakoupit si profi výbavu. Třeba vás motivuje k tomu, že u kreslení a malování opravdu vydržíte. Ale pokud začnete jen se základními pomůckami a k těm „pokročilejším“ se dostanete postupně, vůbec nic se neděje!




Díla účastníků kurzu Pavla Michalici „Jak malovat zvířata pro začátečníky

Pěkně si všechno osahat

Ať už se rozhodnete pro tužky či štětce za pár korun nebo ty určené profesionálům, není od věci si nejprve vyzkoušet, jak se vám s nimi bude kreslit, respektive malovat. Jak se chovají jednotlivé typy tužek, jak si hrát s vodovými či akvarelovými barvami, co můžete vykouzlit uhlem…

Než zjistíte, jak nakreslit třeba portrét nebo krajinu, osahejte si pořádně pomůcky, které vám k obrazu pomohou. I kdybyste měli „vyplýtvat“ skicák na nejrůznější čáry a abstraktní či geometrické obrazce. Jde zkrátka o to, abyste pronikli do různých technik, respektive abyste si osahali jednotlivé pomůcky. A také abyste získali jistější ruku při kreslení základních tvarů.

Inspirace, kam se podíváte

Kromě otázky, jak kreslit, vás jistě také napadne, co kreslit. Sedíte s tužkou v ruce nad prázdnou čtvrtkou a chybí vám inspirace? Pak se jen rozhlédněte kolem sebe. Neleží vám na stole hrnek s kávou? Nedojedená svačina? Nemáte na okně rostlinu v květináči?

Zkrátka a dobře, pokuste se zvěčnit cokoli, co vidíte. Nelamte si hlavu, jak se kreslí ten či onen předmět správně. Prostě se do něj pusťte pilujte ho, dokud nebudete spokojení (je zcela normální, že to zabere několik pokusů). A pokud nenajdete potřebnou inspiraci doma, vyrazte ven.

Od malých krůčků po velké

Pokud s kreslením či malováním začínáte, pak si při prvních pokusech vybírejte jednodušší objekty a témata, jež zpracujete. Ačkoli postup kreslení nemusí být pro každého stejný a některým se může povést složitější obraz hned napoprvé, vyplatí se „odškrtnout“ si z pomyslného seznamu nejprve začátečnické kresby či malby.

Pokud si na nějaký objekt či techniku bez pomoci netroufnete, existují návody na kreslení a malování na internetu. A pokud byste rádi radu opravdového odborníka, vyplatí se najít si některý online kurz malování a kreslení.

Pod odhledem odborníků

Právě nejrůznější kurzy vám mohou ukázat to, na co byste samostudiem kreslení a malování nejspíš nepřišli. Odborníci, kteří je vedou, vám prozradí nejrůznější „triky“, ale také vás upozorní na časté chyby, kterých se začátečníci dopouštějí a které mohou stát v cestě vašemu pozdějšímu rozvoji v malování a kreslení.

Navíc se díky online kurzům naučíte snáze konkrétní techniky – například jak kreslit pastelkami, jak kreslit karikatury, jak kreslit pravou hemisférou a proč byste se to měli naučit. Chcete se dozvědět, jak se naučit kreslit tužkou, jak kreslit tuší nebo suchým pastelem? Toužíte malovat krajinu nebo portréty, rádi byste pronikli do tajů abstraktního malování, přemýšlíte, jak nakreslit akt nebo figuru? Pak jsou právě online školení tou nejlepší cestou. Vždy si ale vybírejte kvalitní kurzy se zkušenými lektory.
 



Díla účastníků kurzu Petry Cibulkové „Kreslení pravou hemisférou - naučte se kreslit správně

Na nic nečekejte

Všechno máte nachystané, tužky jsou ořezané, skicák září novotou… Zkrátka jen a jen začít. Jenže kdy? Odpověď je jednoduchá – ještě dnes. Ano, vždy byste si měli vyhradit na kreslení a malování dostatek času, který se v dnešní době složitě hledá. Ale ruku na srdce, kolik času strávíte třeba koukáním na televizi nebo na sociálních sítích?

Právě tuto dobu můžete věnovat kreslení a malování, jež vám přinese mnohem více radosti. Pár hodin týdně tedy jistě najdete. Navíc můžete občas zapojit i své ratolesti, kterým ukážete, že není až tak důležité, co o jejich výtvarném talentu říká paní učitelka, ale že mnohem důležitější je, když dělají to, co je baví.

Pár tipů na závěr

  • Schovávejte si všechny své kresby a malby. Budete tak moci pozorovat, jak se zlepšujete.
  • Nemějte na sebe přehnaná očekávání. Že po pár týdnech nebudou vaše malby a kresby připomínat díla slavných mistrů, je zcela přirozené. Buďte zkrátka trpěliví a radujte se i z těch nejmenších úspěchů a zlepšení. Však máte být na co hrdí!
  • Trénujte, kdykoli budete mít chvilku času. I kdybyste si měli jen tak „čmárat“ na kousek papíru v MHD cestou do práce nebo třeba u televize.
  • Nebojte se kreslit si nejprve „kostru“ daného obrazu nebo základní obrysy tvarů, ze kterých se vámi ztvárněný objekt skládá. Začínejte hrubými obrysy, které postupně zdokonalujte (např stínováním apod.).
  • Experimentujte – s objekty kreslení či malování i nejrůznějšími technikami. Poznáte tak, co vás nejvíc baví (a co vám jde) a v čem se zlepšit.
  • Nenechte se odradit neúspěchy, potýkali se s nimi i ti nejslavnější umělci! Pokud budete mít pocit, že „stojíte na místě“, nechte si poradit například prostřednictvím online kurzů kreslení a malování
  • Nemyslete jen na to, jak správně kreslit. Výtvarné umění je způsob, jak vyjádřit svou osobnost. Pokud vám kreslení či malování přináší radost, jde o techniku až na posledním místě.

Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.