Malování je pro mnohé zdrojem radosti, uvolnění a osobního sebevyjádření. Přestože jste třeba nováček v této tvůrčí oblasti, není se čeho bát. Tento průvodce je tu pro vás! Najdete zde vše od úplných základů až po různé specifické techniky. Dozvíte se například, jak malovat na sklo nebo jak malovat na textil, řekneme si něco o velmi populárním a jednoduchém malování podle čísel a zkusíme namalovat třeba lva. 

Pokud by vás zaujalo malování zvířat, máme pro vás připravený online videokurz Jak malovat zvířata pro začátečníky, ve kterém si pod vedením Pavla Michalicy namalujete nejen onoho lva, ale také pandu a žirafu.

O čem se tedy v tomto článku dočtete? Vysvětlíme si rozdíl mezi malováním a kreslením, povíme si, jak si vybrat správné nástroje pro malování a jaké jsou základní kroky, které byste měli podniknout na začátku své malířské cesty. Představíme si různé povrchy, na které můžeme malovat, řekneme si, jak malovat temperou, a jelikož je okolní příroda velkou inspirací, povíme si také, jak namalovat květiny. Kromě toho vám představíme několik užitečných online kurzů, které vám mohou pomoci zlepšit vaše malířské dovednosti. Tak směle do toho!

Začínáme s malováním: Co potřebujete vědět?

Pokud jste úplně noví v oblasti malování, nemějte z toho žádné obavy. Každý malíř začínal od nuly, stejně jako vy. Chcete-li se naučit malovat pro radost, relaxaci, nebo se dokonce chcete stát profesionálním malířem, vězte, že malování je cesta otevřená pro všechny. Důležité je správné nastavení mysli a chuť učit se a zkoušet nové věci.

Malování je proces. Nezáleží na tom, kde začnete, ale jak budete pokračovat a rozvíjet své dovednosti. Jde především o objevování –⁠ sebe sama, své kreativity a svého unikátního stylu. Ať už chcete malovat na sklo, textil, nebo se chcete naučit, jak malovat podle čísel, vše je součástí vaší umělecké cesty.

Každý se učí vlastním tempem. Někteří lidé mohou být nadaní a zdá se, že se učí rychleji. Ale to neznamená, že byste to kvůli tomu měli vzdát. Každý má své vlastní tempo a způsob vyjádření. Trpělivost bude vaším nejlepším přítelem na této cestě.

Malovat nebo kreslit?

Rozumíte rozdílu mezi malováním a kreslením? Mnoho začátečníků tyto termíny zaměňuje, ačkoli se jedná o dvě odlišné umělecké disciplíny.

Kreslení obecně znamená tvorbu obrazu pomocí linií. Jde především o kontury, tvary a detaily. Při kreslení obvykle pracujeme s tužkou, uhlem, křídou, inkoustem, pastelkami nebo tuší.

Malování je o barvách a plochách. Když malujeme, více se zaměřujeme na výplň a texturu než na detail. Při malování můžeme používat různé typy barev –⁠ například olejové, akrylové nebo vodové barvy.

Když se nás tedy někdo bude ptát, jak malovat pastelkami nebo jak malovat tuší, můžeme mu už teď vysvětlit, že pastelkami a tuší budeme spíše kreslit.

Není důležité, zda začnete s kreslením či malováním. Klíčem je především začít a užít si proces učení a objevování. My se dnes v tomto průvodci budeme věnovat pouze malování. O kreslení si povíme třeba někdy příště.

Jak si vybrat správné nástroje pro malování

Volba správných nástrojů pro malování je základním kamenem na cestě k úspěšnému uměleckému dílu. Každý typ malování má své specifické nástroje a techniky, které ovlivňují celkový výsledek naší práce.

Štětce, barvy, palety a plátno či jiné povrchy patří mezi základní malířské potřeby. Ať už jste začátečník, nebo zkušený umělec, správný výběr nástrojů může výrazně ovlivnit vaši malířskou zkušenost.

Pokud se například rozhodnete pro malování na sklo, budete potřebovat speciální barvy na sklo a porcelán a také štětce k tomu určené. Malování na textil zase vyžaduje textilní barvy a fixační prostředek.

Ať už preferujete jakékoli barvy, důležité je vybrat nástroje, které odpovídají vašim preferencím a stylu malování. A pokud se v tom cítíte ztraceni, nezoufejte. Vždy můžete získat potřebné znalosti prostřednictvím různých kurzů, kde vám zkušení profesionálové ukážou, jak na to.

Základy malování: První kroky

Vstoupit do světa malování může být na první pohled trochu zastrašující. Ale mějte na paměti, že každý umělec musel někde začít. Nejdůležitější je užít si tento proces tvoření a získávání nových dovedností.

Prvním krokem je seznámit se s barvami a naučit se je používat. Je třeba pochopit, jak spolu barvy fungují, jak vytvářet různé odstíny, tóny a všelijaké efekty.

Dalším krokem je naučit se základní techniky malování –⁠ tahy štětcem, vrstvení a míchání barev. Někdy je třeba experimentovat s různými typy štětců a jiných nástrojů pro dosažení rozličných textur a efektů.

Pochopení perspektivy a kompozice je dalším klíčovým aspektem malování. Pomůže vám to k vytvoření vyvážených a vizuálně zajímavých obrazů.

Nejdůležitějším aspektem je ale praxe. Malování, stejně jako jakékoliv jiné umění, vyžaduje hodně praxe a trpělivosti. Ale pamatujte, že cesta je stejně důležitá jako konečný produkt.

V dalších odstavcích se podíváme na některé specifické techniky a postupy. Řekneme si například, jak malovat na sklo,  jak malovat temperami nebo jak namalovat obraz na plátno. Poradíme vám také, kde se dozvíte, jak malovat na textil, a ukážeme si specifika malování zvířat. 

Jak malovat na různé povrchy: sklo, textil a další

Malování není omezeno pouze na tradiční plátno. Skutečně kreativní umělec najde inspiraci v různých typech povrchů a materiálů. Sklo a textil jsou jen dvěma z mnoha možností, které můžete začlenit do svého uměleckého repertoáru.

Jak malovat na sklo? Tento druh malování dokáže vytvářet nádherné efekty. Vyžaduje sice speciální typy barev a nástrojů, ale s trochou praxe a trpělivosti můžete vytvořit skutečně jedinečné umělecké dílo. Proto se toho nebojte a nepřestávejte experimentovat a zkoušet nové techniky!

Textil je dalším velmi oblíbeným povrchem pro malování, ať už jde o trička, tašky nebo polštáře. Speciální textilní barvy jsou v tomto případě nutností, jelikož jsou navrženy tak, aby odolaly praní a nevybledly. Pokud byste se chtěli dozvědět více o tom, jak malovat na textil, doporučujeme náš videokurz Textilní techniky, kterým vás provede lektorka Monika Brýdová. Kromě malování na textil vám ukáže, jak například používat razítka, jak na mačkanou techniku a jak pracovat se šablonami.

Pamatujte, že klíčem k úspěchu je experimentování, trpělivost a chuť se učit. Každý nový povrch představuje výzvu a otevírá nové možnosti pro vaše umělecké dobrodružství!

Jak malovat podle čísel: Malování pro začátečníky

Malování podle čísel je skvělý způsob relaxace. Mimo to vám tento přístup pomůže porozumět struktuře obrazu a vytvářet komplexní umělecká díla bez potřeby předchozích zkušeností.

Sada pro malování podle čísel obvykle obsahuje plátno s číselnými políčky, kde každé číslo odpovídá určité barvě. Je to trochu jako spojování teček, ale s barvami. Jde o relaxační a přitom vzdělávací činnost, která zlepšuje motorické dovednosti a soustředění.

Je důležité pamatovat na to, že ačkoli může být malování podle čísel užitečným nástrojem pro naučení se základům, měli byste také experimentovat a rozvíjet svůj vlastní styl. Každý umělec je jedinečný a vy nejste výjimkou. Takže se odvažte a zkuste to!

Tipy pro malování temperami

Tempera je jednou z nejstarších malířských technik, kterou umělci používají již tisíce let. Je oblíbená pro svou bohatou, sytou barvu a vysokou viskozitu, která umožňuje vytvářet textury štětcem. Ale jak malovat temperami?

Nejprve bychom měli zvážit, na jaký podklad budeme malovat. Nejčastějším podkladem bývá papír, ale využívá se i deska s plátnem, plátno na rámu, dřevo a karton. Vzhledem k používání vody při ředění temperových barev je důležité myslet na to, že by se mohl podklad vlnit. Pokud jste si tedy vybrali papír, je lepší zvolit vyšší gramáž.

Druhým aspektem je míchání temperových barev. Tempera má tendenci rychle vysychat a neměla by se vrstvit.

Posledním, ale neméně důležitým tipem je, že při malování temperou se pracuje od tmavých tónů ke světlým. To je v kontrastu s jinými technikami, jako je třeba olejomalba, kde se často začíná světlými tóny.

Malování temperou může být zábavné, ale vyžaduje praxi a trpělivost, což vás může trochu odradit. Výsledek ale stojí za to, tak se do toho pusťte třeba rovnou hned.

Jak namalovat květinu: Krok za krokem

Květiny se svými rozličnými tvary, jasnými barvami a nápaditými texturami jsou skvělým zdrojem inspirace pro začátečníky i pro pokročilé umělce. Jak namalovat květiny?

Na začátku není třeba se soustředit na dokonalé detaily. Místo toho se zaměřte na základní tvary a struktury. Představte si květinu jako sérii jednoduchých tvarů, které dohromady tvoří celkový obraz. Například velké kruhy pro květ, menší kruhy pro střed květiny a dlouhé zakřivené linie pro stonky a listy.

Můžete také experimentovat s různými technikami a médii. Akvarel může být ideální pro lehké, průsvitné květiny, zatímco olejové barvy mohou být vhodné pro bohatší květiny s výraznější texturou.

Pamatujte, že nejlepším způsobem, jak se zdokonalit, je praxe. Vyzkoušejte různé techniky a materiály a nebojte se experimentovat. Pokud hledáte podrobnějšího průvodce, náš kurz Jak malovat květiny –⁠ nejen pro začátečníky je skvělým způsobem, jak začít.

Jak namalovat lva: Praktické rady a techniky

Malování zvířat může být pro umělce jednou z velkých výzev, ale poskytuje také příležitost lépe porozumět zvířecí anatomii a pohybu. Každé zvíře má své jedinečné fyzické charakteristiky, které je třeba zvládnout, aby byl výsledek realistický. Zvířata jsou také často plná emocí a jejich namalováním můžeme vyjádřit a zachytit tyto pocity. Například lvi, králové džungle, jsou skvělými modely pro malování. Zde je tedy několik technik a rad, jak namalovat lva:

  • Začněte studiem lví anatomie. Pamatujte, že lvi mají určité charakteristiky, jako je silná čelist, velké tělo a hříva u samců. Toto jsou klíčové prvky, které pomáhají identifikovat lva na obraze.
  • Vytvořte si skicu před tím, než začnete malovat. Skica vám pomůže určit správné proporce a polohu lví postavy na plátně. Můžete také určit, kde budou světla a stíny.
  • Pracujte postupně. Začněte s lehkými barvami pro základní tvary a přidávejte tmavší tóny pro detaily a textury.
  • Nezapomeňte na detaily. Malé detaily, jako jsou oči, uši a hříva, mohou výrazně ovlivnit vzhled vašeho lva.

Nejdůležitější je neustále zkoušet malovat nové objekty. Využívejte všechny příležitosti. O Vánocích, až se vám bude ve vaně plácat kapr, si například můžete vyzkoušet, jak namalovat rybu. Nebo můžete pozorovat ptáky, kteří si k vám do krmítka přiletěli pro zobání.

Pokud se chcete o malování zvířat dozvědět více, náš videokurz Jak malovat zvířata pro začátečníky vás provede celým procesem malování hned několika různých zvířat. Tento kurz je ideální jak pro začátečníky, tak pro pokročilé umělce, kteří si chtějí rozšířit své portfolio právě o malování zvířat.

Jak správně malovat obraz na plátno

Malování obrazu na plátno může být pro mnoho začátečníků velkou výzvou. Zvládnutí této techniky vyžaduje určité dovednosti, ale s pomocí praxe a velké dávky trpělivosti můžete vytvořit ohromující díla. Zde je několik základních kroků, jak namalovat obraz na plátno:

  • První krokem je příprava plátna. Můžete si koupit již předem napnuté plátno, nebo si můžete plátno napnout sami. Aby vám barvy lépe držely, je potřeba ho nejprve natřít šepsem, tzv. našepsovat (šeps je základní malířský nátěr plátna, který se provádí v jedné až čtyřech vrstvách širším plochým štětcem).
  • Dalším krokem je vytvoření návrhu. Načrtněte svůj obraz nejprve na papír a poté ho přeneste na plátno. Tímto způsobem můžete napravit chyby ještě před tím, než začnete malovat.
  • Nyní je čas vybrat si barvy. Olejové barvy jsou oblíbené pro malování na plátno díky své smyslnosti a flexibilitě, ale akrylové barvy mohou být pro začátečníky vhodnější díky rychlejšímu schnutí.
  • Začněte od pozadí a postupně přecházejte k tomu, co bude vpředu. Při malování se snažte zachovat konzistenci barev a nezapomeňte přidávat stíny a světla pro větší hloubku a zdání reality.
  • Nakonec nechte obraz zcela zaschnout. Pokud budete malovat akrylovými barvami, můžete také nanést vrstvu speciálního laku, abyste obraz ochránili před vnějšími vlivy. Stejnou službu vám ale udělá i obyčejný lak na vlasy. 

Pokud se chcete dozvědět více o technikách malování na plátno, vyzkoušejte náš Kurz olejomalby od A do Z. V něm se dozvíte, jak míchat barvy, jak je nanášet na plátno a jak malovat to, co skutečně vidíme.

Vstupte do světa malování s jistotou a nadšením

Doufáme, že vám tento průvodce pomohl objasnit základy malování a inspiroval vás k tomu, abyste se pustili do své vlastní tvorby. Malování může být nejen způsobem, jak se vyjádřit a relaxovat, ale také způsobem, jak proniknout do světa umění a kultury.

Pokud si chcete rozšířit své malířské dovednosti, mohl by vás zajímat náš speciální kurz Základy mistrovství malířského řemesla, kterým vás provede lektor Jaroslav Platil. Naučte se myslet jako malíř a získejte základní malířské dovednosti a návyky, které vám usnadní cestu k další tvorbě.

Pamatujte na to, že umění je cesta, která nikdy nekončí. Každý obraz, který namalujete, každá technika, kterou se naučíte, je krokem na cestě k tomu, stát se lepším malířem. Takže vezměte štětec do ruky, otevřete barvy a pusťte se do toho. Vaše umělecká cesta právě začíná


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.