Velký kurz houbaření
Ve Velkém kurzu houbaření proniknete do tajů mykologie a posunete své houbaření o několik pater výš.
s lektorem Zdeněk Hájek
Přihlásit se
Máte již založený profil? Přihlaste se kliknutím zde.
Ještě u nás nemáte účet? Založte si profil zdarma kliknutím zde.
Ve Velkém kurzu houbaření proniknete do tajů mykologie a posunete své houbaření o několik pater výš.
s lektorem Zdeněk Hájek
Velký kurz houbaření potěší jak houbaře začátečníky, tak zkušené houbaře. Tento kurz mykologie vám napoví, jak sbírat houby, jaké jedlé hřiby najdete v našich lesích, jak určit nejedlé hřiby, jak poznat jedovaté houby, jaké znaky vám pomohou v rozpoznávání hub a také jak vybrat dobrý atlas hub.
Houbaření je v naší zemi hodně rozšířené, a tak tento mykologický kurz můžete dárkovým poukazem věnovat jako dárek, který určitě potěší každého milovníka hub.
Tento kurz hřiby nenajde, ale naučí vás, do jakého lesa na ně vyrazit a jak poznat hřiby praváky od nejedlých nebo dokonce jedovatých hřibů. Mykolog Zdeněk Hájek s námi kurz houbaření natáčel několik měsíců a vznikl tak největší a nejobsáhlejší kurz mykologie v naší zemi. (zobrazit celý popis kurzu)
Velký kurz houbaření s mykologem Zdeňkem Hájkem se stane vaším průvodcem při sbírání, poznávání a určování hub.
Jak sbírat houby na jaře? Podíváme se do městského parku a kurz mykologie nám otevře výtečná houba, sírovec žlutooranžový.
V rozpoznávání hub se vám bude určitě hodit i dovednost poznat léčivé houby. Dozvíte se například, že královská houba Reishi, která se prodává v lékárnách, je lesklokorka lesklá neboli ganoderma lucidum. Mykolog Zdeněk Hájek vás naučí, jak v lese najít a poznat nejen lesklokorku, ale i další léčivé houby, jako je například hlíva ústřičná.
V tomto dílu kurzu houbaření se naučíte, jak vypadá jarní houba májovka. Jak tuto houbu poznat a kde ji hledat. Čirůvka májovka je vynikající jedlá houba z čeledi čirůvkovitých a každý houbařský košík bude plesat radostí, když se v něm májovka objeví.
Choroš je rod hub, který stojí za poznání. Chorošů existují stovky druhů. Jaké druhy chorošů u nás rostou, kde je najít a k čemu se hodí, to se dozvíte v tomto dílu. Z choroše se také vyrábějí klobouky a přesně takový klobouk má v tomto dílu mykolog Zdeněk na hlavě. Troudnatec kopytovitý je choroš, který se hodí právě k výrobě klobouků a právě tímto chorošem otevírá houbař Zdeněk tento díl mykologického kurzu.
Lidé jim často říkají žampiony, i když je to pečárka. Kdy jim říkat žampiony a kdy pečárky? Jaké druhy jsou jedlé a jaké ne? Existují nejedlé nebo jedovaté druhy pečárek? Kde je najít? Na tyto otázky vám přinese odpovědi právě tento díl houbařského kurzu.
Jaké houby sbírat na jaře? Kam chodit na jarní houby? Představíme si několik druhů jarních hub, jako je třeba májovka, závojenka nebo špička obecná. Dozvíte se tak, že závojenka jarní sice není smrtelně jedovatá, ale může vyvolat velké zdravotní potíže. Hned v úvodu vám Zdeněk ukáže skvělý atlas hub, který určitě najdete v antikvariátu a také houbařskou encyklopedii, která je užitečným houbařským průvodcem.
Léto už je pro houbaře mnohem zajímavější období, protože rostou desítky druhů hub, které můžeme sbírat jak na sušení, na mražení, tak i k přímé konzumaci. Řadu z nich určitě znáte. Muchomůrka růžovka je skvělá houba. Muchomůrka šedivka se ke sběru moc nehodí, i když jedovatá není. Muchomůrka slámožlutá je mírně jedovatá, ale v létě najdete i jinou muchomůrku, která je smrtelně jedovatá. Jak poznat nejen muchomůrky, ale i další letní houby, to se dozvíte v tomto dílu.
Podzimní druhy hub je jedna z nejzajímavějších částí tohoto houbařského kurzu. Ať už doma máte atlas hub nebo ne, dozvíte se zajímavé věci o sbírání hub na podzim. Například to, že není václavka jako václavka. Tato skvělá houba k nakládání se na podzim objevuje v několika druzích. Asi nejznámější je václavka obecná a václavka smrková. Některé václavky jsou za syrova jedovaté. Jak václavky zpracovat a jaké další houby sbírat na podzim, to se dozvíte v tomto dílu.
Jaké houby sbírat v zimě? I houbař začátečník se podle toho tohoto návodu naučí, jaké houby se dají v zimě sbírat a jak si pochutnat na houbách i o vánocích. Víte o tom, že dříve byly houby součástí štědrovečerního stolu? Slyšeli jste někdy o houbách jako penízovka sametonohá, která roste v trsích a je pokrytá slizem, který ji chrání proti mrazu? Na tuto houbu chodí mykolog Zdeněk na Štědrý den a dělá z ní typické vánoční pokrmy jako je houbový kuba nebo houbník. Hlíva holubí, hlíva ústřičná nebo kržatka zimní, to jsou další zimní houby, které si představíme v tomto dílu houbařského kurzu.
Traduje se, že čím víc vody, tím lépe houby rostou. Je to ale trochu jinak. Mykolog Zdeněk Hájek a jeho houbařský kurz je něco jiného než atlas hub. Kurz mykologie vám přináší nejen poznávání hub, ale také se v něm dozvíte, co všechno ovlivňuje růst hub a jak poznat období, kdy houby rostou a kdy ne.
Traduje se mezi houbaři, že když budeme odřezávat houby nožem, tak zbytek zahnije a podhoubí odumře. Máme houby vykroutit nebo odříznout i s nohou nebo odřezávat jenom kloboučky? Sbíráme hřiby stejně jako jiné druhy hub? Máme sbírat jenom dospělé houby nebo můžeme sbírat i mladé? Může nesprávný sběr hub narušit jejich rozmnožování? Jak a kdy se uvolňují výtrusy z hub? Odpovědi na všechny tyto otázky najdete v tomto dílu mykologického kurzu.
Jak sbírat houby a do čeho je ukládat při sběru? Co je to druhotná otrava z hub a jak vzniká? Mohou se houby sbírat do igelitové tašky? Jak vybrat správný košík na sběr hub? Může být druhotná otrava houbami nebezpečnější než otrava konzumací jedovaté houby? Rozpoznávání hub je užitečnou dovedností, ale důležité je také umět houby správně ukládat. V tomto dílu houbařského kurzu se dozvíte, jak na to.
Jak se zachovat, když už nastane otrava po požití hub? Nejlepší je samozřejmě předejít tomu tím, že budeme sbírat jenom ty druhy, které bezpečně poznáme. Když už se někdo otráví houbami, měl by tomu věnovat pozornost a postupovat podle rad mykologa Zdeňka. V tomto dílu mykologického kurzu se dozvíte, jak při otravě houbami postupovat.
Prvotním rozdělením můžeme houby rozdělit do dvou skupin. Tou první skupinou jsou houby vřeckaté a tou druhou houby stopkovýtrusé. Podíváme se i na další způsoby rozdělení hub. Určitě víte o tom, že některé houby se kamarádí s některými druhy dřevin. Třeba klouzky najdeme hlavně v modřínových porostech. Mykolog Zdeněk vám také vysvětlí pojmy, které už jste určitě někdy slyšeli. Hřibovité houby. Bedlovité. Lupinaté. Mykorhizní. K houbařským dovednostem patří i porozumění tomu, jak houby rozdělovat. A přesně to se naučíte v tomto dílu houbařského kurzu.
Houby můžeme rozdělit také podle toho, kde se jim tvoří výtrusy. Největší skupina jsou hřibovité houby, u kterých se tvoří výtrusy na spodu klobouku na rourkách. Lidově se tomu říká všelijak, ale správně jsou to rourky. Houby se také rozdělují podle barvy výtrusů. Když dáte houbu přes noc do skleničky a pod ní dáte papír, tak zjistíte, jakou barvu mají výtrusy. Je to velmi důležitý rozlišovací znak. Podívejte se na tento díl mykologického kurzu a naučte se poznávat houby podle výtrusů.
Nejznámější a nejzajímavější skupinou jsou pro houbaře hřibovité houby a zvláště pak samotné hřiby. Na začátku je ideální zaměřit se na takzvané praváky. To jsou hřiby, které po rozkrojení nemodrají, nečervenají, zkrátka jsou čistě bílé. Z těchto hřibů jsou nejznámější hřib smrkový a hřib dubový. Mykorhizou se vážou k dubům a ke smrkům. Kromě těchto jedlých a výtečných hřibů a máme i jiné druhy hřibů, z nichž některé jsou nejedlé, jedovaté i prudce jedovaté. Tento kurz hřiby představuje takovým způsobem, že při jejich sběru nemůžete udělat chybu.
Holubinky jsou zajímavou skupinou hub. V České republice jich roste víc než 100 druhů. Mezi holubinkami najdete druhy jedlé, nejedlé a dva druhy jsou mírně jedovaté. Holubinky mají tu zvláštní vlastnost, že se dají určovat podle chuti. Musíme ovšem poznat, že se opravdu jedná o holubinku. A jak to poznáme? Existuje jeden způsob, se kterým vás mykolog Zdeněk seznámí v tomto dílu houbařského kurzu.
Existují jedlé druhy muchomůrek, ale také nejedlé, nevábné chuti, jedovaté a dokonce i smrtelně jedovaté. Nejoblíbenějším druhem a nejdříve se objevujícím je muchomůrka růžovka, lidově zvaná masák. Ta se pozná velmi dobře podle toho, že jak na požercích, tak po pomačkání růžoví a růžově se jí zbarvuje i klobouk. V tomto dílu mykologického kurzu se také dozvíte, kde se vzal její název a proč se muchomůrka jmenuje muchomůrka.
Penízovka dubová je malá jarní houba, kterou nacházíme ve velikosti 2 až 4 centimetry. V tomto dílu mykologického kurzu se dozvíte, jak ji poznat, a také se společně s houbařem Zdeňkem podíváte, jak vypadá typické místo, kde penízovky rostou. Tentokrát je dokonce velmi patrný čarokruh, ve kterém budeme houby sbírat.
V tomto dílu budeme se Zdeňkem sbírat chorošovitou houbu, která roste v Borském parku na suché ležící vrbě. Stejně jako sírovec je i tato houba v mládí jedlá. Naučte se poznávat choroš šupinatý a staňte se zkušenějším houbařem!
Při pátrání po májovkách jsme náhodou v hustém křovinatém porostu narazili na zajímavý druh kačenky. Obvykle znají houbaři kačenku českou, což je houba podobná smržům. Kačenka se od smrže pozná tak, že má klobouk přirostlý jenom k vrcholu třeně. My jsme s kamerou objevili ale jiný druh kačenky a tu vám také v tomto dílu představíme. Kačenka náprstkovitá se vyskytuje v teplých krajích a u nás je její výskyt velmi vzácný.
S kamerou jsme objevili skupinku závojenek. V tomto případě je to závojenka plotní, někdy také označovaná jako závojenka náspová nebo závojenka hlohová, protože ji často najdeme pod hlohem. A právě pod hlohem jsme s mykologem Zdeňkem tuto závojenku našli. Závojenka má růžové výtrusy a nemůžeme si jí díky tomu splést s májovkou. Závojenka plotní je jarní houba a rozhodně stojí za to, naučit se tuto houbu poznávat.
Nejpřitažlivější skupinou jsou pro houbaře houby jedlé. To jsou houby, které můžeme bez obav konzumovat a zpracovávat, aniž by nám hrozily žaludeční, střevní nebo zažívací potíže. Samotnou skupinu jedlých hub můžeme rozdělit na houby dobré jedlé, jedlé a méně kvalitní. Další skupinou jsou houby nejedlé. To jsou houby, které nejsou jedovaté, ale jejich chuť je nevábná. V tomto dílu houbařského kurzu se podíváme také na houby jedovaté a smrtelně jedovaté.
Existuje několik jedovatých dvojníků, které se od sebe odlišují několika znaky. Tyto znaky nás naučí houbař Zdeněk poznávat a na konkrétních ukázkách hub nám ukáže, jak se v nich vyznat. Podíváme se například na pečárku zápašnou, která se podobá pečárce ovčí. Podíváme se také, jak rozeznat bedlu zahradní a bedlu červenající. Většina lidí netuší, že i bedla může být jedovatá
Mezi naše nejjedovatější houby se dříve řadila muchomůrka zelená a její zbělené variety, případně muchomůrky jízlivá. Otrava se projevuje po dvou až šesti hodinách, kdy už má člověk poškozena játra a ledviny, často už nevratně, ale přesto se dá ještě zachránit, když se dostane včas do odborné lékařské péče. Později se zjistilo, že daleko nebezpečnější otravy způsobuje pavučinec skvělý anebo pavučinec plyšový. Jak se vyznat v jedovatých houbách vás mykolog Zdeněk Hájek naučí v tomto dílu houbařského kurzu.
Některé druhy teplomilných hub nacházíme v jižněji položených částech naší země, například na Jižní Moravě nebo i v jiných teplých lokalitách a na vápencích. V souvislosti s oteplováním planety se u nás začaly objevovat i houby, které u nás dříve nerostly. Jedním z typických představitelů exotické houby je pečárka žíhaná. V tomto dílu mykologického kurzu se podíváme i na celou řadu dalších vzácných a exotických hub, které v atlasu hub nenajdete.
Labužníky velmi vyhledávaná houba je ucho Jidášovo. Je to houba, kterou, když neprší, tak ani nenajdeme. Jakmile se objeví jemné a dlouhotrvající deště, tak se tato houba “oživí” a je vidět. Můžeme ji najít hlavně na polozaschlých větvích bezu černého, ale někdy ji najdeme i na větvích březových. Je to vynikající houba, která je chrupavčitá a můžeme jí například přidávat do salátů.
Velmi vzácná houba z okruhu břichatkovitých hub je škárka hvězdicovitá. Většinou roste na pastvinách, kde se pase dobytek. Tato krásná houba určitě potěší oko každého houbaře.
Tato krásná hnědá houba se u nás v posledních letech dobře množí, ale lesníci ji moc rádi nemají. Mykolog Zdeněk Hájek vám v tomto díle houbařského kurzu vysvětlí, proč lesníci nemají tuto houbu rádi.
Zvláštní skupinou jsou houby, které vyrůstají takzvaně z vajíčka. Nejdříve vyroste vajíčko, které později pukne a vyroste z něj nožička, které se odborně říká nosič. V tomto dílu vám Zdeněk představí jednu vzácnou houbu tohoto typu, psivku. Jmenuje se psivka Ravenelova.
Lesklokorka je houba s léčivými účinky, která se prodává hodně v Japonsku, ale nyní se prodává už i u nás. Její obchodní název je Reishi a v tomto dílu mykologického kurzu vám Zdeněk ukáže tři druhy lesklokorky.
Prášivky jsou bílé kulaté houby, které se objevují mezi prvními jarními houbami. Prášivka černavá, prášivka šedivá nebo prášivka maličká, to jsou houby, které nám Zdeněk ukáže. Pýchavka se píše s tvrdým “y”. Správně tedy “pýchavka” a ne “píchavka”. Její název je to tiž odvozen od slova, které už se v češtině nepoužívá, a to “pýchati”, což znamenalo “foukat”. A co má pýchavka společného s foukáním, to už se dozvíte ve videu od mykologa Zdeňka. Rozpoznávání hub pro vás bude po shlédnutí tohoto dílu houbařského kurzu zase o něco jednodušší.
Jedním z prvních letních hub jsou polničky. Máme několik druhů těchto hub, jako například polnička raná, polnička natvrdllá nebo polnička polokulovitá. V tomto díle mykologického kurzu vám Zdeněk ukáže, kde polničky hledat a jak je poznat.
Penízovky jsou velmi obsáhlý rod. Můžeme najít penízovku provázkovou, to je maličká houba, která roste už na jaře a není jedlá. Potom je penízovka dubová, které se lidově říká lesní špička. Penízovka dubová je jedlá a sbíráme jenom kloboučky. V tomto dílu mykologického kurzu se podíváme taky na penízovku červenonohou a další druhy penízovek.
Zajímavé houby jsou takzvané podeštné houby. To jsou houby, které vyrůstají jako první po dešti, když předtím bylo sucho. Jedna skupina jsou křehutky. Ty jsou většinou jedlé a sbíráme jenom klobouky. Podobné houby jsou hnojníci. Některé se objevují už několik hodin po dešti. V tomto dílu houbařského kurzu se naučíte tyto houby poznávat.
Tato poměrně vzácná houba se vyznačuje tím, že roste na suchých větvích jedlí. Dříve se jí říkalo kožovka Mougeotova, podle jejího objevitele. V tomto dílu mykologického kurzu se naučíte kožovku poznávat
Sbírat houby chodíme na různá místa, a když budete vědět, kam se vydat v různých ročních obdobích, stačí už jenom strčit do kapsy atlas hub a vyrazit do toho správného lesa. V tomto dílu mykologického kurzu vám vám houbař Zdeněk vysvětlí, jak se vyznat v různých houbařských místech.
Jestli s houbařením zatím nemáte žádné zkušenosti, dostanete v tomto dílu pár dobrých houbařských rad od zkušeného mykologa.
Je všeobecně známo, že většina houbařů chodí sbírat houby od jara do konce října. Houby ale rostou po celý rok. V tomto dílu mykologického kurzu vám houbař Zdeněk řekne, kdy jaké houby rostou.
Existuje celá řada mýtů o houbách. Například to, že houby by se druhý den po uvaření už neměly ohřívat, protože jsou pak jedovaté. Když vezmeme stříbrnou lžičku a ponoříme ji do odvaru z jedovatých hub, lžička zčerná. Houbařských mýtů je celá řada a mykolog Zdeněk vám v tomto dílu houbařského kurzu poví, jak to s houbařskými mýty opravdu je.
V České republice je to docela jednoduché. Z lesa si můžeme odnést libovolné množství hub, a to i opakovaně. V jiných zemích ale platí různá pravidla. Někde se například smí do lesa jenom lichých nebo sudých dnech, někde je sběr omezen na dva kilogramy na osobu a v některých zemích se houby nesmí sbírat vůbec. V tomto dílu mykologického kurzu vám houbař Zdeněk poví, jaká jsou různá omezení sběru hub v zahraničí.
Jedním z nejoblíbenějších způsobů zpracování hub je sušení. Je lepší sušit houby v sušičce, na sítu nebo v troubě? Víte o tom, že houby mohou být při správném sušení zdrojem vitamínu D, který je pro naše tělo důležitý hlavně v zimních měsících? Jak správně sušit houby vám vysvětlí mykolog Zdeněk v tomto dílu houbařského kurzu.
Oblíbený způsob zpracování hub pro pozdější konzumaci je jejich zamražování do mikrotenových sáčků. Je lepší zmrazit houby syrové nebo podušené? Jak dlouho vydrží houby v mrazničce? Na tyto otázky vám odpoví houbař Zdeněk v tomto dílu mykologického kurzu.
Je několik druhů hub, které můžeme úspěšně pěstovat doma. Nejčastěji se doma pěstují žampiony. Stačí si pořídit správný naočkovaný substrát a správně o něj pečovat. Kromě žampionů můžeme doma pěstovat i jiné druhy hub, jako je například hlíva ústřičná. Když se nám zadaří, můžeme z jedné sadby sklidit i několik kilogramů hub. Jak začít s domácím pěstováním hub vám v tomto dílu houbařského kurzu poví mykolog Zdeněk Hájek.
Houby, které bezpečně poznáme, můžeme sbírat sami. Když si nejsme jisti, pomůže nám atlas hub. S určením některých hub nám pomůže také tento houbařský kurz. Na koho se ale obrátit, když si s určením houby nedokážeme poradit sami? To se dozvíte v tomto dílu mykologického kurzu od houbaře Zdeňka.
Zde můžete komunikovat s lektorem a ostatními účastníky kurzu.
Pro přidání hodnocení je nutné přihlásit se
16. 3. 2024
Super.
26. 2. 2024
...skvělý kurz s úžasným lektorem, který zná nejen teorii, ale hlavně má praktické zkušenosti. Pouštím si stále dokola...:-)vzhledem k tomu kolik je druhů hub uvítal bych i případné rozšíření či pokračování....
Děkujeme vám, Pavle, za vaše skvělé hodnocení 5 hvězdiček a jsme opravdu rádi, že "Velký kurz houbaření" vás tak nadchl. 😊 Velice si ceníme vašich slov o lektorovi a jeho praktických zkušenostech. Vaše myšlenka na rozšíření kurzu nebo jeho pokračování je skvělý nápad, a určitě to vezmeme v úvahu. Těšíme se, že vám i nadále budeme moci nabízet obsah, který vás bude bavit a rozšiřovat vaše znalosti o houbaření.
Eva z Kurzů pro radost
26. 2. 2024
Je velmi dobré mít podporu pro správné rozeznávání druhů hub. Veškeré rady o houbách jsou velmi cenné pro zájemce o houbaření. Není totiž snadné se vyznat v tak nepřeberném množství hub které u nás rostou. Je nutné je určovat přesně.
Dobrý den, Josefe!
Velmi si vážíme vašeho hodnocení 5 hvězdiček a děkujeme, že jste si našel čas podělit se s námi o vaše zkušenosti s kurzem "Velký kurz houbaření". Je skvělé slyšet, že jste našel cenné informace, které vám pomohou v rozpoznávání druhů hub. Houbaření je skutečně umění, a my jsme rádi, že vám můžeme být oporou na vaší cestě za mistrovstvím v tomto koníčku. Přejeme vám mnoho šťastných a úspěšných chvil v lese!
S pozdravem Pavel z týmu Kurzů pro radost 🍄
26. 2. 2024
Tento houbařský kurz je skvělý způsob, jak se naučit rozpoznávat různé druhy hub a zlepšit své dovednosti při sbírání a zpracování hub. Doporučuji všem houbařům, bez ohledu na jejich úroveň znalostí.
Děkujeme vám, Jaroslave, za vašich 5 hvězdiček a za vaši pozitivní zpětnou vazbu na náš "Velký kurz houbaření". Jsme velmi rádi, že kurz splnil vaše očekávání a že ho považujete za skvělý způsob, jak se naučit rozpoznávat různé druhy hub a zlepšit své houbařské dovednosti.
Je skvělé slyšet, že kurz doporučujete všem houbařům, ať už jsou začátečníci nebo mají pokročilé znalosti. Naším cílem je poskytnout užitečné informace a praktické rady, které pomohou každému bezpečně sbírat a správně zpracovávat houby.
Přejeme vám mnoho šťastných a úspěšných výletů za houbami a těšíme se na vaše další objevy!
Víťa z Kurzů pro radost
Objevte podobné kurzy
Téma: Kurzy pro seniory · Nejprohlíženější kurzy · Kurzy pro muže · Dárky pro muže · Dárky pro ženy · Dárky pro maminku · Dárky pro kamarádku · Dárky pro babičku · Dárky pro přítele · Dárky pro tátu · Dárky pro přítelkyni
Zdeněk Hájek - mykolog
1 kurz
Jsem předsedou Mykologického klubu Plzeň, který spolupracuje s Centrem biologie, geověd a envigogiky FPE ZČU v Plzni. Mykologií se zabývám téměř 50 let. Začínal jsem samostudiem z literatury, která byla tehdy na našem knižním trhu. Záhy jsem přijal členství v Mykologickém kroužku a brzy jsem se stal členem Československé mykologické společnosti a Československé vědecké společnosti se sídlem v Praze. Spolupracoval jsem a dále spolupracuji s profesionálními mykology v celé ČR i na Slovensku. Zúčastnil jsem se mnoha exkurzních setkání v nejrůznějších lokalitách v bývalém ČSSR a i po rozdělení na ČR a SR v tom pokračuji. Mnoho let jsem mapoval růst hub v okolí Plzně a jsem autorem publikace „Mykoflóra území při dolním toku Střely“ ve Sborníku Západočeského muzea Plzeň. V tomto muzeu jsou také uložené četné exsikáty mých sběrů hub. Publikoval jsem přes desítku odborných článků v České mykologii, Mykologickém sborníku a v Mykologických listech. Neustále se snažím držet krok s vývojem problematiky kolem určování hub.
Ano. Pouze v případě platby bankovním převodem je třeba počítat se zpožděním 1 - 3 dny. Z tohoto důvodu doporučujeme úhradu kartou nebo online převodem.
V případě pořízení kompletního kurzu získáváte okamžitě všechny lekce naráz a můžete si je procházet bez jakéhokoliv omezení.
Ne, to bohužel není možné z bezpečnostních důvodů. K prohlížení lekcí kurzu je nutné připojení k internetu.
Ano. Zvolte ve svém profilu na www.kurzyproradost.cz/ucet/zmenit-udaje v poli Stát Slovensko (případně jinou zemi). Pak uvidíte ceny na webu v eurech a v eurech můžete i platit.
Všechny naše kurzy obsahují neplacené a placené lekce. Tento kurz obsahuje 6 lekcí zdarma a 34 lekcí placených.
Naše 100% garance vrácení peněz znamená, že pokud zakoupený kurz nesplní vaše očekávání, vrátíme vám vaši platbu ze kurz zpět. Nemusíte nám vůbec nic vysvětlovat, stačí nám napsat nebo zavolat. Tuto garanci můžete využít do patnácti dnů od zakoupení kurzu.
Jan Papež 25 739 ×Účastníků kurzu
Marie Trauškeová 10 151 ×Účastníků kurzu
Tomáš Kučera 221 ×Účastníků kurzu
Adéla Murínová 2 359 ×Účastníků kurzu
Mojmír Trefulka 12 ×Účastníků kurzu
Anežka Emmerlingová 97 ×Účastníků kurzu
Adam Štefánek 89 ×Účastníků kurzu
Nick Lica 57 ×Účastníků kurzu
Jan Dušák 144 ×Účastníků kurzu
Ondřej Krýsl 139 ×Účastníků kurzu
Všechny naše kurzy obsahují neplacenou a placenou část.
Vstup do kurzu je vždy zdarma a nikdy nezavazuje k nákupu.
U placených částí vždy platí 100% záruka vrácení peněz.
Naše kurzy můžete přehrávat kdykoliv na PC, mobilu i tabletu.
Hana Švejdová
29. 4. 2024
Dobrý večer. A máme tady jaro - a houby už také začínají růst. Před několika dny mně dokonce přišla poštou objednaná sadba hub - Březák s červenou hlavou jako má osikový - ale ten má tmavší nožičku a tak je hezčí. Pod břízou je se světlou. Kdysi jsem měla objednané stejným způsobem i ryzce - a opravdu vyrostly. O léčivých houbách máme i jeden semestr Virtuální Univerzity třetího věku.
Kurzy pro radost
Děkujeme vám, Hano, za vašich pět hvězdiček k našemu "Velkému kurzu houbaření"! Jsme rádi, že jste nadšenou houbařkou a že se vám daří pěstovat houby přímo u vás doma. Je skvělé slyšet, že vaše zájmy se rozšiřují i do oblasti léčivých hub a že se vzděláváte i na Virtuální Univerzitě třetího věku. Doufáme, že kurz vám poskytl hodnotné informace a tipy, jak na houbaření, a že vaše nadšení pro přírodu a houby bude nadále růst.
Víťa z Kurzů pro radost