Chcete se naučit, jak ušít tašku, která bude nejen praktická, ale také stylová a ekologicky šetrná? Od prvních kroků při tvorbě látkové tašky, přes recyklaci starých džínů, až po šití nákupních či přebalovacích tašek - tento článek vás provede celým procesem. Seznamte se s tipy pro začátečníky a objevte radost z vlastnoručního šití.

Chcete se dozvědět více? Podívejte se na našem webu Kurzy pro radost na videokurz Šití kožených kabelek.

V tomto článku se dozvíte:

  • Jak ušít látkovou tašku: První kroky
  • Návod na tašku z riflí: Druhý život pro vaše staré džíny
  • Jak ušít plátěnou tašku: Ekologie v praxi
  • Jak ušít nákupní tašku: Stylově a ekologicky na nákupy
  • Jak ušít tašku přes rameno: Spojení pohodlí a stylu
  • Jak si ušít tašku: Tipy pro začátečníky
  • Jak ušít přebalovací tašku: Nezbytný pomocník pro rodiče

 

Jak ušít látkovou tašku: První kroky

Představte si, že máte možnost vytvořit něco unikátního a praktického zároveň. Látkové tašky jsou nejen ekologickou alternativou k jednorázovým plastovým sáčkům, ale také skvělým způsobem, jak vyjádřit svůj osobitý styl. Chtěli byste návod na látkovou tašku? Začneme společně prvními kroky a uvidíte, že to není žádná věda! A kdo ví, třeba se stane vaše první taška bránou do světa šití a designu.

  • Výběr materiálu: Vyberte si látku podle vašeho výběru. Bavlna je ideální pro začátečníky kvůli její pevnosti jednoduché manipulaci s ní. Můžete použít i staré rifloviny nebo zbytky látek.
  • Rozměry tašky: Rozhodněte se, jak velkou tašku chcete. Standardní rozměry pro nákupní tašku mohou být například 35cm x 40cm. Nezapomeňte přidat přídavek na švy, obvykle 1-2 cm.
  • Vystřihnutí dílů: Podle vašich rozměrů vystřihněte dva stejné obdélníkové kusy látky pro tělo tašky a dva dlouhé pruhy pro ucha tašky.
  • Sestavení: Po vystřihnutí začnete se sešívaním stran těla tašky. Poté přišijete rukojeti. Zde může pomoci jednoduchý trik - chcete-li mít ucha opravdu pevná, doporučuje se je přišít ve formě písmene "X".

Nyní, když máte nachystané všechny díly, jste připraveni spojit je dohromady a odkrýt magii šití!

A pokud cítíte, že byste rádi rozšířili své dovednosti v patchworku nebo moderním šití, kurzy Patchwork pro začátečníky nebo Moderní šití pro začátečníky mohou být skvělými zdroji informací a inspirace.

Tip: Před šitím se vždy ujistěte, že máte látku správnou stranou nahoru. To může znít jako malichernost, ale správná orientace látky udělá z vaší práce mistrovské dílo!

 

Návod na tašku z riflí: Druhý život pro vaše staré džíny

Kdo by to byl řekl, že ty staré džíny, co už léta leží na dně šatníku, mohou zažít tak skvělý comeback? Přeměna vašich vyřazených riflí na stylovou tašku není jen praktická a ekologická volba, ale také skvělý způsob, jak přidat trochu osobitosti do vaší denní rutiny. Jak tedy na to?

  • Připravte si materiál: Kromě starých džín budete potřebovat nit, šicí stroj, nůžky a možná i pár dekorativních prvků (např. nášivky nebo knoflíky).
  • Střih: Rozstřihněte džíny podél vnitřních švů, abyste vytvořili dvě rovné části látky. Tyto části posléze použijeme jako hlavní strany tašky.
  • Ucha tašky: Z dalších částí džín si můžete ustřihnout pásky sloužící jako ucha. Pokud chcete robustnější držení, doporučujeme je zdvojit.
  • Sestavení: Po sešití hlavních stran k sobě připevněte ucha na vnější strany tašky. Ujistěte se, že jsou pevně přišitá k zajištění dostatečné nosnosti.
  • Dekorace: Nyní je čas na kreativitu! Přidejte jakékoli dekorace nebo funkční prvky jako jsou kapsy nebo zapínání.

Neváhejte experimentovat s různými technikami a materiály. Staré džíny nabízí skvělý podklad pro vaše tvůrčí myšlenky. A pokud cítíte, že byste si chtěli rozšířit šicí dovednosti nebo se naučit nové techniky patchworku, doporučujeme vám kurz Patchwork pro začátečníky. Tento kurz vám poskytne všechny potřebné informace a dovednosti k tomu, aby vaše projekty byly ještě originálnější a profesionálnější.

Tip: Neomezujte se pouze na tašku z riflí. Experimentujte s různými materiály a vzory. Každý kus látky má svůj příběh a proměnit ho ve funkční umělecké dílo je skutečným dobrodružstvím!

 

Jak ušít plátěnou tašku: Ekologie v praxi

Přemýšleli jste někdy nad tím, jak snadné a zároveň ekologické je ušít si vlastní plátěnou tašku? V dnešní době, kdy se snažíme omezit používání plastů a jednorázových materiálů, se šití vlastních látkových tašek jeví jako ideální řešení. Nejenže ušetříte peníze, ale také přispějete ke snížení odpadu. Navíc si můžete svou tašku navrhnout přesně podle svých představ – ať už jde o barvu, vzor nebo velikost. Následující kroky vám ukážou, jak na to.

  • Vyberte látku: Ideální jsou pevné bavlněné nebo lněné látky. Tyto materiály jsou dostatečně pevné pro každodenní používání a zároveň se snadno perou.
  • Nákres a výřez: Rozmyslete si velikost své tašky a na látce nakreslete její obrys plus přídavek na švy (obvykle 1-2 cm). Poté látku vystřihněte.
  • Šití: Začněte sešívat boční i spodní části tašky. Pokud chcete, aby vaše taška byla odolnější, můžete přidat i podšívku stejným způsobem.
  • Ucha: Ucha mohou být vyrobeny ze stejného materiálu jako taška nebo z pevnějšího materiálu pro lepší nosnost. Délka uch je individuální – podle toho, jestli chcete tašku nosit v ruce nebo přes rameno.

Kromě praktického aspektu má šití vlastních plátěných tašek i hlubší smysl. Přispíváte k ochraně životního prostředí a současně rozvíjíte své šicí dovednosti. Pokud jste úplný začátečník v šití, nezoufejte! Kurz Moderní šití pro začátečníky je skvělým startem pro osvojení základů a nabídne vám veškeré potřebné znalosti a techniky pro tvorbu krásných a funkčních látkových tašek.

TIP: Kdykoliv si nejste jistí volbou látky nebo konkrétním postupem šití, inspirujte se online tutoriály nebo knihami zaměřenými na domácí šití. S trochou trpělivosti a praxe bude každá další taška lepší!

 

Jak ušít nákupní tašku: Stylově a ekologicky na nákupy

Přemýšlíte, jak si vytvořit originální a zároveň ekologickou alternativu k plastovým taškám? Ušití vlastní nákupní tašky může být nejen zábavné, ale i úžasně praktické. A nemusíte být ani profesionálním krejčím! S následujícím průvodcem se naučíte, jak ušít látkovou tašku, která bude vašim spolehlivým partnerem při každodenním nakupování.

  • Vyberte materiál: Ideální je vybrat pevnou a odolnou látku jako je plátno nebo denim. Pro ty z vás, kdo chtějí recyklovat, tu máme skvělý tip – použijte staré džíny a využijte Patchwork pro začátečníky k naučení se, jak z různých kousků látek vytvořit něco úplně nového.
  • Nakreslete střih: Rozhodněte se pro velikost a tvar vaší tašky. Oblíbeným stylem je taška přes rameno, která je dostatečně velká na to, aby do ní šlo umístit vše potřebné, ale zase ne tak velká, aby byla nepohodlná na nošení. Pro inspiraci můžete hledat online návody na tašku.
  • Vystřihněte díly: Jakmile máte střih, přeneste ho na vybranou látku a vystřihněte potřebné části. Nezapomeňte na přídavky na švy!
  • Sešijte tašku: Postupujte podle vámi vybraného návodu na tašku. Pokud jste začátečníci v šití, doporučujeme kurz Moderní šití pro začátečníky, který vám pomůže osvojit si základy šití a posunout vaše dovednosti na další úroveň.
  • Přidejte popruhy: Popruhy můžete buď ušít z téže látky jako je taška nebo použít hotové kožené či textilní popruhy pro větší pevnost a odolnost.
  • Dodekorujte svoji tašku: Nyní máte unikátní možnost ozdobit svou tašku podle svého gusta. Použijte aplikace, vyšívejte nebo připevněte zajímavé nášivky, ať je vaše taška originální.

Uvidíte, že s trochou trpělivosti a kreativity dokážete ušít stylovou a praktickou nákupní tašku, kterou budete s hrdostí nosit. Navíc pokaždé, když si ji vezmete na nákupy, uděláte něco dobrého pro planetu. A to stojí za to!

Tip: Před začátkem práce si připravte veškerý materiál a nástroje. Ujistěte se, že máte dostatek nitě odpovídající barvy a ostré nůžky. To usnadní práci a zabrání frustraci během šití.

 

Jak ušít tašku přes rameno: Spojení pohodlí a stylu

Přemýšleli jste někdy, jak skvělé by to bylo mít unikátní tašku přes rameno, která by nejen vypadala stylově, ale také byla praktická pro každodenní použití? Jak ušít tašku přes rameno? Není to vůbec tak složité, jak se může zdát. S trochou kreativity a základními šicími dovednostmi si můžete vytvořit něco opravdu originálního a osobitého. Zde je návod na tašku, který vás provede celým procesem od začátku až do konce.

  • Vyberte látku: Pro tašku přes rameno je ideální pevnější materiál jako plátno nebo denim. Pokud máte staré rifle, které již nepoužíváte, proměňte je v něco úžasného s pomocí kurzu Patchwork pro začátečníky.
  • Stanovte rozměry: Rozhodněte se, jak velkou tašku potřebujete. Obvykle stačí 40x30 cm pro běžné použití.
  • Vystřihněte díly: Vystřihněte dva obdélníky z vaší vybrané látky a dva stejně velké kusy podšívky pro větší pevnost.
  • Sestavte popruh: Popruh by měl být dostatečně dlouhý a pevný. Můžete jej ušít ze stejné látky nebo použít kožený pás.
  • Sešijte tašku: Nejdříve sešijte vnější části tašky k sobě, pak podobně i podšívkové části. Poté vsuňte podšívkovou část do vnější části (lícem k sobě) a sešijte horní okraje společně s popruhem mezi nimi.
  • Otočení a dokončení: Otočte tašku a přišijte otevřený okraj podšívky ručně nebo strojem pro dokončení.

Tento postup je jen základem, na kterém můžete stavět svou kreativitu. Experimentujte s různými druhy látek, aplikacemi nebo třeba patchworkem pro opravdu jedinečný design. A pokud jste úplní nováčci ve světě šití, doporučil bych kurz Moderní šití pro začátečníky, který vám poskytne všechny potřebné znalosti pro vaše další tvůrčí projekty.

Tip: Přidání malých kapes na vnější nebo vnitřní stranu vaší nové tašky přes rameno není jen praktické, ale dodává tašce osobitý vzhled. Ideální místo pro uložení klíčů nebo mobilního telefonu!

 

Jak si ušít tašku: Tipy pro začátečníky

Přemýšlíte, jak ušít tašku, která bude nejen praktická, ale i stylová? Začínat může být vždy trochu děsivé, ale s těmito tipy se to stane zábavou. Ušití vlastní tašky je skvělým projektem pro každého, kdo chce začít se šitím nebo pro ty, kteří hledají osobitý a originální doplněk.

  • Zvolte správný materiál: Rozhodnutí o tom, jaký materiál použijete, může výrazně ovlivnit vzhled a funkčnost vaší tašky. Pro nákupní tašky jsou ideální pevné plátěné látky. Pokud toužíte po odolnější variantě, zkuste recyklované materiály jako jsou staré rifle.
  • Vyberte si typ tašky: Chcete-li ušít nákupní tašku, látkovou tašku nebo tašku přes rameno, každý typ má svá specifika. Nákupní a plátěné tašky jsou skvělé pro začátečníky díky jejich jednoduchosti. Pokud přemýšlíte, jak ušít přebalovací tašku, může to být trochu složitější.
  • Začněte s jednoduchým projektem: Pokud jste úplný nováček ve světě šití, zkuste začít s něčím jednodušším. Kurz Moderní šití pro začátečníky vás provede základy a ukáže, jak si ušít první jednoduchou tašku s magnetickým zapínáním.
  • Nenechte se odradit chybami: Šití je proces a každá chyba je příležitostí se něco naučit. Nebojte se experimentovat a upravovat střihy podle svých potřeb.

Ať už se rozhodnete pro jakoukoliv cestu, klíčem k úspěchu je trpělivost a ochota učit se novým věcem. S každou další taškou se budou vaše dovednosti zlepšovat a vy si budete moct hrát s designem i funkcionalitou. A pokud máte chuť rozšířit své obzory ještě více, kurz Patchwork pro začátečníky vám otevře dveře do fascinujícího světa barev a vzorů.

TIP: Nezapomeňte na pevnost vaší tašky! Pevné švy a kvalitní materiál zajistí, že vaše DIY taška vydrží všechny nákupy i dobrodružství.

 

Jak ušít přebalovací tašku: Nezbytný pomocník pro rodiče

Představte si, že máte možnost vytvořit přebalovací tašku, která bude nejen praktická, ale také bude odrážet váš osobitý styl. Zní to jako sen, že? Ale jak na to? S několika základními kroky a trochou kreativity můžete mít takovou tašku hotovou dřív, než vaše malé zlato stihne říct "bubu". Takže zapomeňte na ty nudné obchodní varianty a pojďme se pustit do šití!

  • Výběr materiálu: Začneme výběrem správného materiálu. Potřebujete něco odolného a snadno omyvatelného. Ideální volbou bude v tomto případě kočárkovina.
  • Rozměry: Rozměry vaší tašky by měly odpovídat potřebám vašeho miminka. Standardní velikost 40x30x15 cm poskytuje dostatek prostoru pro všechny nezbytnosti.
  • Kapsy a oddíly: Organizace je klíčem! Přidání několika kapes a oddílů na pleny, vlhčené ubrousky, láhve a další drobnosti udržuje vše na dosah ruky.
  • Pevnost: Nezapomeňte na pevnost! Dvojité švy a zpevněné okraje zajistí, že vaše taška vydrží i ty nejnáročnější dny.

Nyní, když máte design, je čas se pustit do práce. Nebojte se experimentovat s barvami a vzory - tato taška má být odrazem vaší osobnosti! A pokud jste úplný začátečník ve světě šití, doporučuji navštívit kurz Moderní šití pro začátečníky, kde se naučíte základy šití a práci s různými materiály.

TIP: Pro extra pohodlí přidejte nastavitelný ramenní popruh. Umožní vám to nosit tašku přes rameno nebo ji připevnit ke kočárku. Tímto jednoduchým trikem zvýšíte její funkčnost a univerzálnost.

Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.