Jestli máte v hlavě myšlenku, jak natočit vlastní videokurz, sepsal jsem pro vás přehledný a srozumitelný návod, jak postupovat. V úvodu se podíváme na otázky, které naskočí každému hned na začátku.

Bude o můj videokurz zájem? Kolik času a peněz bude tvorba vlastního video kurzu stát? Nebudu vypadat trapně před kamerou? Jak se bude můj videokurz prodávat? Jakým způsobem a kde vlastní videokurz prodávat?

Tyto otázky jsou zcela namístě a sám jsem jich měl plnou hlavu, když jsem připravoval můj první videokurz. To bylo v roce 2012. 

Co se v tomto článku dozvíte:

  1. S jakými typy videokurzů se můžete na internetu setkat?
  2. Bude o můj videokurz zájem? 
  3. Co všechno budu potřebovat pro tvorbu a prodej videokurzu?
  4. Kam nahrát videa mého videokurzu?
  5. Jak přijímat platby za můj videokurz?
  6. Jak u mého videokurzu zajistit automatické odesílání e-mailů?
  7. Jak u mého videokurzu zajistit zákaznickou podporu?
  8. Jak vytvořit prodejní stránku mého videokurzu?
  9. Jak mám můj videokurz propagovat?
  10. Je dobré využít k propagaci affiliate partnery?
  11. Jakou techniku potřebuji pro tvorbu videokurzu?
  12. Mám natáčet videokurz na foťák, kameru nebo telefon?
  13. Jaké osvětlení použít pro natáčení videokurzu?
  14. Zvládnu natočit videokurz sám nebo si mám najmout kameramana?
  15. Mám si předem připravit scénář videokurzu?
  16. Jak stanovit cenu svého videokurzu?
  17. Jak má být můj videokurz dlouhý?

Kdo pro vás návod na tvorbu videokurzu sepsal:

Pavel Fara, zakladatel portálu Kurzy pro radost.
S natáčením videokurzů má zkušenosti od roku 2011.

Se svým produkčním týmem vytvořil více než 200 videokurzů pro Kurzy pro radost a 20 velkých kampaňových kurzů, ve kterých byl sám v roli lektora.

Jedním z nejúspěšnějších videokurzů byl videokurz Radost z prodeje, který si koupilo téměř 3.000 zákazníků.

V roli konzultanta se podílel na vzniku dalších několika desítek videokurzů a scénářů.

 

V tomto článku najdete návody a tipy, ale ukážu vám také, na co si dát při tvorbě kurzu pozor. Není to žádná teorie. Vše vychází z mojí praxe. První kurz jsem natočil v roce 2012. Od té doby jsem vytvořil víc než 200 kurzů.

V dvaceti z nich jsem sám učil a ty ostatní jsem vytvářel s jinými lektory pro portál Kurzy pro radost. Protože mi často píší a volají lidé, kteří se chtějí poradit s tvorbou vlastního videokurzu, shrnul jsem vše do tohoto článku, který by vám měl dát odpovědi na všechny otázky související s natočením a prodejem videokurzu.

Rád bych vám hned v úvodu řekl něco jako „je to lehké a zvládne to každý”. Moje zkušenosti říkají ale něco jiného: Není to lehké a nezvládne to každý.

Pokud tedy dojdete k rozhodnutí, že to sami nedáte, mám pro vás jinou dobrou zprávu: V natáčecím studiu Kurzů pro radost jsme natočili spoustu parádních kurzů a lektoři u nás za natočení nic neplatí. Pouze inkasují svůj podíl z prodejů. Pokud byste chtěli této možnosti využít, podívejte se, jak to u nás chodí. 

V následujících odstavcích vám budu ukazovat nejen, co všechno budete muset udělat po technické a kreativní stránce, ale také co a jak musíte udělat pro to, aby se váš kurz prodával.

1. S jakými typy videokurzů se můžete na internetu setkat?

Na internetu se můžete setkat se spoustou videokurzů, které můžeme rozlišit podle různých kritérií. Z pohledu způsobu prodeje se můžete setkat  s dvěma typy kurzů.

Ten první typ jsou kampaňové kurzy a tím druhým jsou evergreenové. Ty kampaňové se prodávají tak, že se nasměřuje marketing a neplacený obsah do krátkého časového období, přitáhne se tím pozornost cílového publika a pak se jim nabídne vstup do placené části kurzu.

Samotná prodejní část kampaně trvá jeden až dva týdny, potom se vstup uzavře a pokud se kurz opakuje, tak to zpravidla bývá až po jednom roce.

Evergreenové kurzy se naopak prodávají průběžně i několik let. Já sám jsem byl tvůrcem nebo spolutvůrcem dvaceti kampaňových kurzů, ve kterých jsem zároveň vystupoval jako lektor. Cílovým publikem byli zpravidla obchodníci a tržby z těchto kurzů byly v řádech milionů korun. Asi nejúspěšnější z těchto kurzů byl kurz Radost z prodeje, který měl za dva týdny tržbu necelých osm milionů korun.

Neříkám to proto, abych machroval, ale abych vám vysvětlil rozdíl mezi oběma typy kurzů a taky ukázal i obrácenou stranu mince. Na tom nejúspěšnějším kurzu se podílelo celkem patnáct lidí, jeho příprava trvala téměř půl roku a náklady na jeho výrobu a prodej dosahovaly téměř polovinu z celkových tržeb.

Udělat a prodat úspěšný kampaňový kurz znamená spoustu práce i peněz a rozhodně to není práce pro jednoho člověka. Byla to právě zkušenost z tvorby kampaňových kurzů, která mě přivedla k tomu, že jsem byl u zrodu portálu Kurzy pro radost, což je platforma pro ten druhý typ kurzů, tedy pro evergreenové kurzy.

Od roku 2012 jsem byl díky tomu u natáčení víc než dvouset evergreenových kurzů. Otestovali jsme hodně způsobů, jak kurzy natáčet, jak je propagovat a prodávat a taky jsme vyzkoušeli hodně slepých uliček, kudy cesta nevede. Natočili jsme spoustu kurzů, které se skvěle prodávají a přinášejí lektorům pravidelný měsíční příjem v řádu jednotek až desítek tisíc korun.

V prvních letech jsme také ale natočili kurzy, které se staly propadáky. Nikdo je nekupoval. Poznal jsem spoustu lektorů, kteří na začátku vůbec nevěřili tomu, že by se jejich techniky mohli lidé učit podle videonávodů a dneska jim jejich videokurzy nejen vydělávají, ale pomáhají jim i naplňovat jejich živé kurzy.

Hodně jsme se naučili praxí, ale také jsme se poučili z věcí, které se nám nepovedly. A o to všechno se teď s vámi podělím v následujících řádcích, ve kterých najdete návod, jak vytvořit a prodat svůj videokurz.

2. Bude o můj videokurz zájem?

První věc, kterou byste měli zjistit je, jestli bude o váš kurz zájem. Ať už se rozhodnete jít do tvorby kurzu na vlastní pěst nebo s námi, tak je hodně důležité jít do toho nejen s nadšením, ale taky s kritickým pohledem na to, co vám hraje do karet a co hraje proti vám. Vím, že to nezní líbivě, ale že vás něco baví a že v to věříte, ještě samo o sobě není předpokladem k úspěchu. Pojďme se tedy podívat na to, co vám určitě bude hrát do karet. Ukážeme si ideální stav.

Vezměte si k ruce tužku a papír a poznačte si, jestli odpovíte ANO nebo NE na následující otázky:

První věc, která vám hraje do karet je to, jestli už máte zkušenost s lektorováním naživo. Pořádáte živé kurzy a chodí vám na ně lidi? Jestli ano, tak je to velká deviza a napište si na papír ANO.

Máte svůj vlastní web s rozumnou návštěvností, na kterém prezentujete vaše téma? Napište si na papír ANO nebo NE.

Další dobrá otázka je, jak jste na tom na sociálních sítích. Prezentujete svoje téma na sociálních sítích a máte dost fanoušků na Facebooku? Napište si ANO nebo NE.

Další věc, která vám bude hrát do karet, je to, jestli máte e-mailovou databázi kontaktů a pracujete s email marketingem. Odpovězte si ANO nebo NE.

A pak je tady samotné téma vašeho kurzu. Ať už je to téma z kategorie tvořivé kurzy, byznysové téma nebo osobní rozvoj, tak si zkuste odpovědět na tuto otázku:

Je o moje téma zájem? Jestli si na tuto otázku nedovedete odpovědět na základě svých zkušeností, tak využijte Sklik nebo Google trends a podívejte se, jak je to vaše téma lidmi vyhledávané.

Teď už se blížíme ke konci té méně líbivé části. Podívejte se na svoje odpovědi a jestli máte všude ANO, tak vůbec neváhejte a pusťte se do toho.

Jestli máte občas mezi odpověďmi NE, tak to neznamená nic zlého, ale zvažte všechny ty klacky pod nohama. No jestli si nebudete jisti, tak nám napište na Kurzy pro radost a my vám rádi napovíme, jestli bychom do vámi zamýšleného kurzu šli nebo ne. Tahle malá služba od nás je zdarma, ale může pro vás mít velkou cenu.

Nerad bych, aby to znělo namyšleně, ale máme za sebou dlouholeté zkušenosti a témata kurzů z pohledu potenciálu prodejnosti u nás posuzuje tým pěti lidí. Když vám někdo takový řekne, jestli má vaše téma potenciál, tak se bude s největší pravděpodobností dobře prodávat.
A když vám řekneme, že tam potenciál nevidíme i se zdůvodněním proč, tak vám možná ušetříme hodně času, práce i peněz.

3. Co všechno budu potřebovat pro tvorbu a prodej videokurzu?

První věc, kterou budete muset udělat, je natočit to. Podle vašich zkušeností a technického vybavení zvažte, jestli se do natáčení pustíte sami nebo si na to někoho najmete. Technice pro natáčení věnuji zvláštní část článku. Budete taky potřebovat mít vlastní web a na něm samostatnou prodejní stránku.

Možná už jste slyšeli pojem landing page nebo také česky přistávací stránka. Je to speciální stránka, na které návštěvníkům nabídnete ukázkové lekce zdarma a pak je tato stránka dovede k prodejnímu tlačítku.

Budete muset vytvořit přístupy pro registrované uživatele, to znamená pro ty, kteří si prohlédli lekce zdarma, ale kurz nekoupili. Je to důležité z toho důvodu, abyste jim mohli poslat upozornění a přivést je opakovaně k vašemu obsahu.

Budete muset také vytvořit samostatné přístupy pro platící uživatele. Jde o to, že placený obsah musíte chránit a musí být přístupný jenom konkrétním lidem, kteří si jej koupili. Podobně musíte chránit samotná videa, a tak budete potřebovat i hosting pro videa.

4. Kam nahrát videa mého videokurzu?

Pro videa v placených kurzech se úplně nehodí YouTube a asi nejrozšířenější hostingovou službou pro placená videa je aplikace VIMEO. Tu používáme i my na Kurzech pro radost a máme s ní dobré zkušenosti.
Tato služba poskytuje základní balíček zdarma, ale pro potřeby videokurzu budete muset využít některý z placených balíčků.

5. Jak přijímat platby za můj videokurz?

Další věcí, kterou budete muset zajistit, je platební brána. Když si bude chtít někdo váš kurz koupit, tak musí mít možnost zaplatit. Většina plateb samozřejmě probíhá kartou a tak je platební brána nutnost.

S tím souvisí další věc a to je nástroj na automatické vystavování faktur a zpřístupnění placeného obsahu. V praxi vám tyto nástroje zajistí automatizaci toho, že když si někdo kurzí koupí, tak vám přijdou peníze a vašemu zákazníkovi přijdou přístupové údaje k placenému obsahu a doklad o zaplacení.

6. Jak u mého videokurzu zajistit automatické odesílání e-mailů?

Budete potřebovat také nějakou aplikaci na automatizaci e-mailů, abyste mohli hromadně komunikovat jak s platícími zákazníky, tak i s těmi, kteří si jenom prohlédli neplacený obsah, ale nekoupili. Nesmíte zapomenout taky na povinné dokumenty jako jsou obchodní podmínky, které musí být na vašem webu, a také na GDPR, což je obecné nařízení o ochraně osobních údajů.

7. Jak u mého videokurzu zajistit zákaznickou podporu?

Zákaznická podpora je nezbytná, pokud nechcete přijít o ty zákazníky, kterým není něco jasné a potřebují se na něco zeptat.

Můžete celý proces automatizovat a obejít se bez telefonické podpory. Můžete využít nejjednodušší způsob, kterým je formulář pro zadávání dotazů, případně chatovací okno, ale má to svá úskalí.

Pokud na to budete sami, musíte být pořád ve střehu, protože na druhé straně je někdo, kdo teď drží v ruce platební kartu, chce kupovat, ale potřebuje teď s něčím poradit. Když ho necháte několik hodin čekat, bude už mít myšlenky někde jinde a svou platební kartu uklizenou zpátky v peněžence.

Nejlepší volbou je tedy podpora na telefonu. Jde to i bez telefonické podpory, ale přijdete o ty zákazníky, kteří si nebudou s něčím vědět rady. Občas se stává, že se někdo v prodejním procesu ztratí nebo něčemu nerozumí, a takovému zákazníkovi pak buďto pomůžete nebo o něj přijdete.

8. Jak vytvořit prodejní stránku mého videokurzu?

Optimalizace prodejní cesty a prvků webu je hodně důležitá. Zjednodušeně jde o to, aby se co nejvíc návštěvníků na prodejní stránce snadno dostalo k nákupu.

Pokud to budete dělat poprvé, bude nejlepší si na to najmout nějakého odborníka, který s tím má zkušenosti.

Jestli máte omezený rozpočet a chcete se do toho pustit sami, existuje několik dobrých šablon pro Wordpress, které pořídte za pár desítek dolarů. Já mám osobně dobré zkušenosti s šablonou Thrive, kterou dodnes používáme pro moje kampaňové videokurzy.

9. Jak mám svůj videokurz propagovat?

V začátku budete muset udělat reklamu na internetu. Aby se o vaší prodejní stránce dozvědělo co nejvíc lidí, pomůže vám s tím v krátkém čase reklama.

V delším čase vám pak bude pomáhat další věc, na kterou nesmíte zapomenout a to je SEO. Česky řečeno optimalizace pro vyhledávače. Když bude někdo googlit vaše téma, tak aby se váš kurz objevoval ve vyhledávání co možná nejvýš.

10. Je dobré využít k propagaci affiliate partnery?

Ano! Tato věc není úplně jednoduchá, ale my s ní máme hodně dobré zkušenosti. Affiliate partneři jsou lidé, kteří vám za procenta z prodeje pomáhají propagovat váš kurz. Nejčastěji to jsou provozovatelé webů, na nichž se zabývají stejným nebo příbuzným tématem, jako je váš videokurz.

Na Kurzech pro radost máme propracovaný affiliate program a spolupracuje s námi víc než 200 affiliate partnerů. Díky tomu se nám daří prodávat víc, než kdybychom na to byli sami.

11. Jakou techniku potřebuji pro tvorbu videokurzu?

V této části mám pro vás pár dobrých rad, jakou techniku pro natáčení použít. Můžete mít skvělé téma a být skvělý lektor, ale musíte mít i pěkně zpracované video. Začneme zvukem. 

Když budete mít skvělý obraz, ale špatně natočený zvuk, tak vám hodně diváků odejde hned na začátku. Nejlepšího a nejjistějšího výsledku dosáhnete s kvalitním klopovým mikrofonem.

My používáme klopové mikrofony Senheiser. Je to asi to nejkvalitnější, co můžete pořídit, ale samozřejmě tomu odpovídá i cena. Ty mikrofony, které používáme my, stojí přes 20.000,- Kč.  Na trhu najdete i spoustu jiných klopových mikrofonů a v cenové relaci mezi třemi až osmi tisíci už pořídíte klopové mikrofony v hodně dobré kvalitě.

Z této kategorie mohu doporučit bezdrátové mikrofony Boya, kterými jsme vybavili některé naše lektory v době covidu, aby mohli natáčet z domova, a zvuk z nich byl skvělý.

12. Mám natáčet videokurz na foťák, kameru nebo telefon?

Pro natáčení videa můžete použít buďto kameru nebo foťák. Obojí má svoje výhody a nevýhody a když to hodně zjednoduším, tak od střední třídy přístrojů výš natočíte pěkné video na foťák i na kameru.

My natáčíme na obojí, ale když natáčíme ze stativu, tak raději používáme zrcadlovky, protože obraz z nich je díky větším čipům hezčí než z kamery a foťák taky díky výměnným objektivům umožňuje pohrát si lépe s detaily a hloubkou ostrosti. Z foťáků používáme zrcadlovky Canon D5 a pokud používáme kameru, tak používáme tři kamery Panasonic HCX 2000.

Pro natočení videokurzu si můžete vystačit také s mobilním telefonem, ale má to svá úskalí. Asi tím největším je to, že telefon svádí k natáčení bez přidaného mikrofonu. To může dopadnout dobře, pokud budete od telefonu v malé vzdálenosti, ale většinou to tak není. Pokud se rozhodnete pro natáčení na telefon, tak určitě doporučuji přikoupit si klopový mikrofon a zvuk nahrávat přes něj. 
Jestli se chcete dozvědět podrobnější informace o tom, jak postupovat při natáčení videokurzu, pročtěte si také návod, který jsem připravil společně s mým kolegou Lukášem.

13. Jaké osvětlení použít pro natáčení videokurzu?

Osvětlení je další důležitá věc. V zásadě můžete sáhnout po dvou typech studiových světel. Tím prvním jsou softboxová světla, která v sobě mají zpravidla jednu až čtyři zařivkové zdroje. I když budete mít jedno takové světlo, dosáhnete dobrého výsledku, protože softboxy vám světlo rovnoměrně rozptýlí a vyhnete se tak ostrým stínům. Pro optimální výsledek ale doporučuji použít alespoň dvě taková světla.

Druhým typem, ale poněkud dražším jsou desková LED světla. My je používáme taky, ale spíš pro nasvícení detailů nebo pro nasvícení na černém pozadí. LED desková světla mají obecně menší svítivost než softboxy a ostřejší světlo, takže pro rovnoměrné osvětlení budete potřebovat určitě alespoň dvě taková světla.

Kromě těchto dvou typů ještě existují studiové LED reflektory. My je v našem studiu používáme, ale jsou dost drahé  a v začátku dosáhnete dobrého výsledku i bez nich. 

14. Zvládnu natočit videokurz sám nebo si mám najmout kameramana?

Rozhodně záleží na tom, jaké máte zkušenosti. Musíte se vypořádat s kompozicí, s nasvícením scény a také s postprodukcí. Pokud s natáčením nemáte žádné zkušenosti a nechcete vyhořet nad tím, že budete objevovat objevené, určitě se vám vyplatí někoho si na to najmout. 

15. Mám si předem připravit scénář videokurzu?

Rozhodně ano! Je dobré si dopředu promyslet obsah a udělat napřed tzv. bodový scénář. V něm si načrtnete, co chcete v celém kurzu lidem předat. Potom si rozdělíte kurz na dvě části:

1. Neplacená část, ve které představíte obsah, řeknete, co se lidé v kurzu naučí, a přidáte ochutnávku.
2. Placená část, kterou rozdělíte na několik dílů podle vašeho tématu

Následně si připravte podrobný scénář, ve kterém si sepíšete, co v jaké lekci řeknete, uděláte a ukážete. Teprve po zpracování scénáře má smysl pustit se do natáčení.

16. Jak stanovit cenu svého videokurzu?

Cenotvorba kurzu je věc, která se nesmí ošidit a určitě se nedá jen tak střelit od boku. Moje zkušenost říká, že při tvorbě ceny je dobré se podívat na tyto tři body:

Tím prvním je podívat se na to, jakou hodnotu má váš kurz pro účastníka. Můžete vyjít třeba z toho, kolik by musel zaplatit, kdyby takový kurz absolvoval naživo. Jestli děláte živé kurzy a teď začnete nabízet i on-line kurz, tak za on-line kurz byste měli účtovat o něco méně než za kurz naživo.

Další pomůckou je stanovit si dolní mez, pod kterou se nemůžete dostat. S prodejem kurzu budete mít spojené náklady fixní a variabilní. Vezměte si tužku a papír a chvíli počítejte. Kolik vás bude stát reklama, poplatky za přijaté platby, poplatky za hostingy, odměna programátora nebo automatizace faktur. Na Kurzech pro radost máme spočítáno, že se nám nevyplatí prodávat pod určitou cenu.

Třetí pomůckou pro vás může být podívat se na podobné videokurzy od konkurence. Podívejte se, za kolik se prodávají videokurzy s podobnou tématikou. Určitě není nutné jít pod cenu konkurence, ale bude to jedna z pomůcek, ze které můžete vyjít. 

17. Jak má být můj videokurz dlouhý?

Když jsem dělal svůj první videokurz, tak tohle byla jedna z věcí, se kterou jsem si vůbec nevěděl rady. Na jedné straně jsem měl pocit, že kurz by měl být dost dlouhý, aby si lidé nemysleli, že za svoje peníze dostanou málo obsahu.

Na druhé straně jsem si říkal, že když to bude moc dlouhé, tak to lidi nebude bavit. Postupem let jsem dospěl k pár pomůckám, kterými když se budete řídit, tak určitě neuděláte chybu:

Tou první je, že byste se neměli pokoušet uměle nafukovat délku kurzu. Pak se vám do něj dostane nuda a vata, která udělá kurz nezajímavým.

Na Kurzech pro radost jsme natáčeli kurzy v rozsahu 50 minut. To jsou většinou kurzy netvořivé, ve kterých lektor vysvětluje nějaké téma většinou s pomocí prezentace.

Také jsme ale natáčeli kurzy, které trvají několik hodin. To jsou většinou kurzy tvořivé, kde lektor ukazuje krok za krokem postup tvorby. Když vám bude někdo říkat, jak dlouhý má být kurz, tak to neberte příliš v potaz.

O délce kurzu se musíte rozhodnout jenom vy a ke správnému rozhodnutí vám poslouží dodržení dvou jednoduchých zásad:

  • Ta první je, aby bylo vše srozumitelně vysvětleno.
  • A ta druhá je, aby se vám do kurzu nedostala zbytečná vata.

Ať už budete mít kurz na hodinu nebo na pět hodin, tak je dobré, abyste kurz rozdělili na dostatečné množství dílů. Pokud bude váš kurz mít celkem sto minut, tak pro uživatele bude vždycky příjemnější dvacet dílů po pěti minutách, než pět dílů po dvaceti.

Jsou hned dva dobré důvody, proč to tak dělat. Tím prvním je to, že prodáváte nehmotný produkt a potřebujete jej potenciálním zákazníkům co nejsrozumitelněji představit.

Když budete mít na prodejní stránce kurzu dvacet dílů s dvaceti názvy a dvaceti popisy dílů, tak si zájemce o kurz udělá mnohem lepší obrázek o obsahu, než když tam bude mít jenom pět názvů dílů.

Je to něco podobného, jako když se rozhodujete pro nákup knihy a podíváte se do obsahu. Když tam uvidíte dvacet názvů kapitol, tak si uděláte lepší obrázek o knize, než když jich tam bude jenom pět.

Jeden dobrý tip na závěr

Těžko se to vysvětluje člověku, který prošel nějakým rychlonávodem s nalejvárnou, jak je to snadné prodat na internetu cokoliv.

Snadno to ale pochopí ten, kdo investoval čas, peníze a spoustu energie do tvorby videokurzu, ze kterého byl nakonec úplný propadák. Co mám na mysli?

Spoustu času, energie i peněz vám může přinést i doporučení, které není moc líbivé, ale má ohromnou hodnotu. To doporučení se jmenuje „Nepouštěj se do toho, nemá to šanci na úspěch”.

V úplném závěru článku vám ukážu, jak se dostat k doporučení, jestli váš kurz má šanci na úspěch nebo ne.

Jestli si nejste jisti tématem nebo máte pochybnosti o čemkoliv jiném, využijte nezávazně a zcela zdarma naší služby, která vás nestojí nic, ale může vám ušetřit hodně peněz, času i energie. Vyplňte formulář pro zájemce o vytvoření kurzu na Kurzech pro radost a my vám řekneme, jestli do toho má cenu jít nebo ne.

Stačí vyplnit poptávkový formulář na Kurzech pro radost. My za tuto službu nic nechceme a pro vás to může mít velkou hodnotu.

Na Kurzech pro radost fungujeme tak, že lektor má svůj videokurz, my se staráme o prodej a společně se pak dělíme o výnos z prodeje.

Většinu kurzů natáčíme pro lektory v našem studiu, ale často se stává, že za námi přijde lektor se svým už natočeným kurzem a teprve od nás se po jeho natočení dozví, že technická nebo obsahová kvalita není dobrá.

Nás to vždycky mrzí a proto jsme si řekli, že bude dobré vytvořit podrobný návod, jak na to a zpřístupnit ho zdarma. Samozřejmě vás nic nezavazuje k tomu, že když podle tohoto návodu něco vytvoříte, abyste pak kurz museli prodávat s námi.

Ať už se do tvorby videokurzu pustíte sami nebo s námi, přeji vám hodně nadšených zákazníků a hodně radosti z tvorby vašeho on-line kurzu!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.