Malá sebedůvěra byla velkým problémem prvních třiceti let mého života. Mám Touretteův syndrom, což znamená, že mám tiky. Tiky pohybové - křivím se, a také i tiky zvukové. Takže všelijak funím, smrkám a chrochtám. Snažil jsem se tiky skrývat. Jenže to skrýt nejde. 

Celý život sleduji, jak mě lidé potají či zcela bez zábran pozorují, když zjistí, co dělám. Připadal jsem si jako blbec. Víte, co to je za utrpení, když víte, že děláte něco krajně nepatřičného, ale nemůžete si pomoci???? Prostě ty otravné tiky musíte neustále opakovat. A pak zase a zase… Modlíte se, aby to skončilo. Nevíte, co s tím. A sebedůvěra nikde.

Začalo to v mateřské školce

Říkali mi: „Proč to děláš s tou rukou? Nedělej to!“ Na základní škole se k tomu přidal i posměch od spolužáků. Kluci mě nechtěli do party a holky mě nechtěly vůbec.

Od svých jedenácti let jsem miloval jednu holku. Poprvé jsem ji potkal na pionýrském táboře. A pak se zjevila na gymnáziu. Dokonce ve stejné třídě, do které jsem nastoupil i já! Byl jsem do ní blázen a stále jsem na ni zíral. Jenže jsem nebyl schopný jí říci, že se mi líbí. 

Za celé čtyři roky na gymnáziu jsem se ani jednou neodvážil pozvat ji na rande!  Aby toho nebylo málo, hned po vysoké škole jsem začal podnikat. Přímo žalostně. Nadělal jsem si obrovské dluhy. Jako fyzická osoba jsem dlužil přes 5 milionů korun. 

V mých 28 letech se něco stalo

Kamarád ze studií ve Zvolenu na Slovensku mě přemluvil, abych s ním začal přímým prodejem prodávat finanční produkty. Na školeních tam mluvili o osobním rozvoji a ukázali mi několik knih. Opakovali, že prodejce musí mít velkou sebedůvěru… 

Tak jsem se blíže seznámil s „prací“ na sebedůvěře.

Od té doby se u mě spousta věcí změnila. Naučil jsem se prodávat. Naučil jsem se, jak sám sebe „zmanipulovat“ k úspěchu a spokojenosti. 

Za těch dvacet pět let jsem napsal 16 knih a vytvořil desítky videoškolení a audionahrávek. Vedl jsem spoustu školení a přednášek. Oženil jsem se i rozvedl. A také něco vydělal.

Hlavně jsem si ale zvedl sebedůvěru

Přetvořil jsem se ze zamindrákovaného a negativního mrzouta, který na všechno jen nadával, v pozitivního člověka. O sebedůvěře už dnes vím opravdu hodně.

Tři dny poté, co jsem podal žádost o rozvod, jsem si zjistil telefonní číslo na svou dětskou platonickou lásku. Ještě ten den jsem ji pozval na rande. A co se stalo?

Souhlasila… Po 37 letech!  

Spousta lidí nevyužívá svých možností, protože nějaký záškodník – vnitřní kritik – v jejich hlavě jim stále připomíná, že nejsou dost dobří. Jak se toho záškodníka zbavíte? Ve videoškolení Jak najít sebevědomí vám to ukážu. Díky tomu si zvýšíte své sebevědomí.

Věděli jste, že sebedůvěra se nám zvyšuje hlavně jako vedlejší produkt úspěchu?

Zaměřte se méně na rozvíjení své sebedůvěry a víc na to, abyste našli způsob, jak se uplatnit. A uvidíte ten tanec. 

Musím vás však varovat. Ve videoškolení Jak najít sebevědomí nejsou líbivé rychlotriky, ty vám neporadím. Ale ukážu vám účinné a i ty špatné postupy. Pomohu vám využít ty zdroje, které už v sobě máte. Avšak bude to pracné. Máte-li rádi tajemství, pak jediným tajemstvím je duševní snaha. 

Poznal jsem spoustu myšlenek a postupů, které se lidem líbí, avšak nefungují. Často přímo škodí. Jenže jsou přitažlivé, líbivé a mluví o nich i jiní. Lidé pak věnují pozornost tomu líbivému a módnímu, ale ne tomu, co funguje. 

Internet je plný rad a návodů na zvýšení. Jak se v nich vyznáte? Nevyznáte, pokud se tím dlouho seriózně nezabýváte.

A jak to nakonec dopadlo s tou láskou z mládí?  

To přece vůbec není důležité. Podstatné je to, abyste dokázali kdykoliv a kohokoliv na světě oslovit. Nejen své dávné lásky, ale i ministra nebo dokonce prezidenta. Podstatné je, aby vás snížená sebedůvěra v ničem neomezovala. Tak změníte svůj život k lepšímu.

Váš Ivo Toman


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.