Porod je přirozenou součástí života. Ovšem to neznamená, že by se na něj žena neměla připravit! Právě naopak – když bude znát dopředu všechny důležité informace, bude klidnější, což může pozitivně ovlivnit i samotný průběh porodu. Jak se tedy na tuto životní událost připravit?

Na porod se lze připravit fyzicky, psychicky, ale i „materiálně“. V dnešní době není problém získat všechny potřebné informace, a tak záleží na každé ženě, které využije. Zatímco některé budoucí maminky před porodem zjišťují vše, co se zjistit dá, jiným vyhovuje spíše sehnat si základní informace a nezabíhat do přílišných podrobností. Je jen a jen na vás, kterou cestu zvolíte. Řiďte se tím, co vám dodá nejvíce klidu a zbaví vás případného strachu. Jak se tedy připravit na porod?

Jak připravit tělo

Těhotenství představuje pro ženské tělo pořádnou zátěž, která vrcholí právě porodem. Proto není od věci vysilovanému organismu ještě před „dnem D“ trochu pomoci. Řada žen má strach, že se během těhotenství nebude moci hýbat. Ale tak tomu rozhodně není! Pokud vám to lékař nezakáže, je řada pohybových aktivit naopak žádoucích, tedy s výjimkou silových sportů, skákání, prudkých pohybů, jízdy na kole, lyžích či bruslích (to kvůli nebezpečí úrazu), extrémních sportů apod. Naopak skvěle se hodí například chůze, plavání, těhotenská jóga… Jen pozor, s cvičením začněte raději až od druhého trimestru, a pokud budete mít jakékoli pochybnosti nebo potíže, poraďte se s gynekologem!

Existují také speciální cviky, které vás připraví na porod – patří sem cviky, jež posílí svaly pánevního dna, uleví přetěžované bederní páteři, pomohou uvolnit kyčle, stabilizují pánev nebo posílí šikmé břišní svaly. Na internetu najdete řadu návodů i videí (v případě pochybností se opět obraťte na lékaře).

Můžete se také zapsat na některé ze speciálních těhotenských cvičení, nabízí je prakticky každé fitness centrum. Ať už se jedná o těhotenskou jógu nebo třeba pilates pro těhotné, budete cvičit pod dohledem zkušené instruktorky, takže se vyhnete případným chybám, které by mohly miminko nebo vás ohrozit.

Co všechno zařídit

V rámci úvah, jak se připravit na porod, se vyplatí nezapomínat ani na praktické věci. Patří k nim například výběr porodnice a případná registrace ve zvoleném zařízení. Při výběru můžete dát (kromě dojezdové vzdálenosti) mimo jiné na zkušenosti známých nebo recenze na internetu. Pro řadu žen je velmi důležité, co jednotlivé porodnice nabízejí – poskytují nadstandardní péči, jaké mají zázemí, jak je to s nástřihem hráze nebo podáním epiduralu? To je jen několik ze záplavy otázek, které budoucí maminky řeší. Neodkládejte ani zmíněnou registraci – některá zařízení jsou vytížená, některá nenabízejí registraci online.

S praktickou přípravou na porod a výběrem porodnice pak souvisí také sestavení porodního plánu, do kterého zaznamenáte svou představu o porodu. Tento „seznam“ je samozřejmě nepovinný, ale některým maminkám dodá větší klid. Do plánu kromě praktických položek, k nimž patří například, kdo vás bude při porodu doprovázet, jestli chcete porod do vody, zda si přejete klystýr nebo nástřih hráze apod., uveďte i na první pohled méně tradiční přání. Například v jaké chcete rodit poloze, kdo a kdy bude stříhat pupeční šňůru, zda si po porodu necháte miminko u sebe a teprve pak je svěříte k ošetření a prohlídce, ale také zdánlivé maličkosti, jako zda budete chtít během porodu zapálit aromatickou svíčku, poslouchat hudbu apod. Jen pamatujte – porod nemusí jít vždy podle plánu a vašich představ a porodní plán není dogma, kterého se všichni musejí držet. Je ideální představou, která se v případě potřeby musí přizpůsobit realitě.

Třetí „materiální“ položkou při uvažování, jak se připravit na porod, je příprava zavazadla do porodnice. Co všechno si vzít s sebou? Většina porodnic tuto informaci uvádí na svých stránkách, existují i seznamy volně přístupné na internetu.

Jak připravit mysl

Zatímco tělo se dá připravit na porod cvičením a zařídit vše potřebné také není nesplnitelný úkol, spousta nastávajících maminek bojuje hlavně se svou myslí. Mají z porodu obavy, v hlavě se jim přehrávají všechny možné (a často i nemožné) černé scénáře, bojí se bolesti, komplikací, mají starosti o zdraví děťátka…

Řadu vašich obav jistě rozptýlí váš lékař – nebojte se ho na cokoli zeptat! Velkou oporou by vám měl být také partner, případně jiný člen rodiny nebo třeba kamarádka. Rozhodně na své případné obavy nezůstávejte sama a svěřte se s nimi! Uvidíte, že některé „černé myšlenky“ byly úplně zbytečné. 

Snažte se vyhledat o porodu vše, co vás zajímá. Jen pamatujte, že je lepší spoléhat se na ověřené zdroje informací. Ne vše, co se píše v nejrůznějších diskusích, je pravda.

Abyste zklidnila mysl a vyčistila si hlavu, můžete se také naučit meditovat. Nezapomínejte hodně relaxovat, choďte na procházky, dopřejte si třeba těhotenskou masáž, buďte v blízkosti lidí, kteří vás vždy nabijí energií a optimismem. Ostatně přehnaný stres nesvědčí ani vám, ani miminku.

Kde hledat informace

Praktické rady, jak se připravit na porod, najdete v nejrůznějších článcích, na videích, v příručkách a knihách, ale především v předporodních kurzech. Kde se pořádají, se můžete dozvědět například od svého lékaře, případně na stránkách vybrané porodnice (většina zařízení pořádá vlastní předporodní kurzy).

Předporodní kurzy vedou většinou zkušené porodní asistentky nebo lektorky, jež vám rády odpoví na jakékoli dotazy, poskytnou vám řadu praktických rad a připraví vás na spoustu situací, jež mohou nastat. Provedou vás porodem, vysvětlí, jak správně dýchat, co se děje v jednotlivých fázích porodu, jak si ulevit od bolesti… Zkrátka a dobře jsou kurzy skvělou příležitostí připravit se na porod co nejdůkladněji. Mimochodem, řada z nich je určena i pro nastávající tatínky.

Nemůžete na tyto kurzy pravidelně docházet? I to má řešení – některý z online předporodních kurzů! Podívejte se třeba na kurz Porod bez obav – 1. online kurz pro těhotné. V něm vám zkušená lektorka Majka Staňková mimo jiné poradí, jak si usnadnit průběh těhotenství, jak vybrat porodnici, jak se připravit na porod, co je porodní plán nebo jak vám pomůže jóga pro těhotné či jak zapojit budoucího tatínka do jeho nové role.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.