Začínáte se šitím a nevíte, jak na to? Nevěšte hlavu! Tento článek je tady, aby vám ukázal cestu. Ponoříme se do světa nití, jehel a šicích strojů a pomůžeme vám zvládnout základy tohoto krásného koníčku. Seznámíme vás s různými pomůckami a předáme vám užitečné rady, které využijete, ať už jste začátečníci, nebo mírně pokročilí. Jestli vás zajímá šití tašek, šití pro děti nebo si jen chcete vytvořit něco nového pro sebe, jste tu na správném místě. 

Pokud byste chtěli zjistit, jak na šití a jste spíše vizuální typ, máme pro vás jedinečný videokurz Moderní šití pro začátečníky, který vás provede základy šití a nabídne hned několik jednodušších projektů.

Co se dozvíte v tomto článku? Nejdříve se zaměříme na základní pomůcky, které budete potřebovat pro své šicí projekty. Následně si povíme něco o výběru šicího stroje a řekneme si, jak šít ručně a jak na stroji. Projdeme si základní techniky a ukážeme vám, jak na šití. Když budete mít základy pod kontrolou, přejdeme ke konkrétním projektům. Obdržíte stručný návod na ušití kabelky nebo také návod na šití kapsáře na postýlku, což ocení především vaše děti. Na závěr vám poradíme, kde se inspirovat a jak rozvíjet své šicí dovednosti.

Ať už jste úplný nováček, nebo máte již nějaké zkušenosti, věříme, že tento článek vám poskytne hodnotné informace a inspiraci pro vaše šití. Tak pojďme na to!

Co je potřeba k šití: Základní pomůcky a materiály

Ať už jste se rozhodli pro ruční šití, nebo plánujete používat šicí stroj, je třeba se seznámit se základními pomůckami a materiály, které budou pro vaše šicí dobrodružství nezbytné. 

Základním nástrojem každé švadleny nebo krejčího je jehla. Existuje nespočet velikostí a typů jehel, každá je vhodná pro jiný typ práce nebo materiálu. Pro začátek budete potřebovat jehly pro ruční šití a pokud plánujete používat šicí stroj, potom také jehly do šicího stroje. Jehly se liší délkou, tloušťkou a tvarem špičky, takže je třeba pečlivě volit tu správnou pro vaše potřeby.

Další základní pomůckou je nit. Na trhu najdete širokou škálu barev a typů nití. Základním typem je bavlněná nit, ale existují také nitě polyesterové, hedvábné, nylonové a další. Volba niti záleží na typu materiálu, ze kterého budete šít, a na druhu projektu.

Dalšími nezbytnými nástroji jsou krejčovské nůžky na stříhání látky a malé vyšívací nůžky, které použijete na detaily a odstřihování nití. Zatímco nůžky na látku by měly být silné a ostré, nůžky na detaily a nit by měly být menší a precizní.

K měření budete potřebovat krejčovský metr a pravítko a na obkreslování střihů krejčovskou křídu. Při šití je přesnost velmi důležitá, takže měřicí nástroje by měly být součástí vaší základní výbavy.

Bez čeho se při šití neobejdeme, jsou samozřejmě látky. Výběr materiálu záleží na konkrétním projektu, do kterého jste se pustili. Oproti tomu výběr vzorů je věcí osobního vkusu. Pokud jste úplní začátečníci, doporučujeme začít s jednoduchými bavlněnými látkami, které jsou snadno dostupné a relativně dobře se s nimi pracuje.

Ať už se chystáte začít šít ručně, nebo na stroji, základní pomůcky a materiály zůstávají stejné. Mají klíčový význam pro kvalitu a pohodlí při vaší práci. Vybrat si správné nástroje a materiály může být zprvu výzva, ale časem se stanou vaším nezbytným společníkem.

Jak vybrat šicí stroj: Tipy pro začátečníky

Než si budeme povídat o tom, jak se naučit šít, řekneme si něco o výběru vhodného šicího stroje. Šicí stroj je nástroj, který vám umožní rychle a efektivně vytvářet čisté, profesionální stehy. Při výběru je důležité zvážit několik faktorů: váš rozpočet, úroveň zručnosti, typy projektů, které plánujete realizovat a požadavky na funkcionalitu stroje.

Jestliže jste začátečník, doporučujeme začít s jednoduchým a levným strojem, který nabízí základní funkce, jako je rovný steh a cikcak. Postačí vám i starší stroj z druhé ruky. Jakmile získáte nějaké zkušenosti a budete se chtít vrhnout na složitější projekty, můžete přejít na stroj s více funkcemi.

Pokud jste již v šití zkušenější a chcete se vrhnout na něco těžšího, můžete zvážit nákup šicího stroje s širším spektrem funkcí, jako jsou různé typy stehů, automatické navlékání nitě, nebo můžete pořídit overlockový stroj, který je ideální na šití úpletů.

Nezapomínejte, že kvalitní šicí stroj je investice, která vám usnadní práci a zvýší vaše možnosti. 

Základy šití: Jak na šití pro začátečníky

Jakmile máte připraveny všechny pomůcky a šicí stroj, je čas pustit se do základů šití. Základy šití zahrnují řadu dovedností od zvládnutí základních stehů přes správné navlékání nitě až po překreslování střihů na látku.

První krok je naučit se ovládat váš šicí stroj. To obsahuje například navlékání nitě a nastavení stehu. Je důležité vědět, jak správně napnout nit, aby stehy byly pevné a rovnoměrné.

Dalším krokem je vyzkoušet si několik základních stehů. Rovný steh je nejčastěji používaný steh a je základem pro většinu šicích projektů. Cikcakový steh je také velmi důležitý a je často používán k zajištění okrajů látky, aby se nezačaly třepit.

Pokud jste úplný začátečník, může být užitečné začít s jednoduchými projekty, jako je šití tašek nebo kapesníků. Jakmile zvládnete tyto základní dovednosti, budete připraveni na komplikovanější projekty.

V našem videokurzu Moderní šití pro začátečníky najdete například návod na ušití tašky s magnetickým zapínáním, což může být jeden z vašich prvních projektů.

Jak na šití v ruce: Základy ručního šití

I když mnoho lidí používá raději šicí stroje pro jejich rychlost a efektivitu, ruční šití má své vlastní kouzlo a některé projekty vyžadují právě ruční práci. Umět šít v ruce může být tedy velmi užitečné.

Prvním krokem je naučit se navlékat jehlu a uvázat uzel na konci nitě. Ačkoli to může znít jednoduše, je to základní dovednost, kterou musíte zvládnout. V dalším kroku je třeba naučit se základní stehy, kterými jsou přední a zadní steh. Ty jsou při ručním šití nejběžnější. Dále si můžete vyzkoušet například křížkový steh a řetízkový steh nebo obnitkovací steh. Záleží na tom, co se rozhodnete šít.

Ruční šití je také vynikající pro jemné a detailní práce, jako je výšivka. Výšivka může dodat vašim projektům jedinečný a osobní dotek.

Pokud se chcete zlepšovat, může být užitečné podívat se na další zdroje a videokurzy. Mějte na paměti, že čím více toho budete vědět o různých dalších technikách, tím větší bude škála projektů, do kterých se budete moci vrhnout.

Jak šít na stroji: Základy šití na stroji

Šití na stroji je efektivním způsobem, jak šít přesně a rychle. Představuje ale také řadu výzev pro začátečníky. V prvním kroku je třeba seznámit se svým šicím strojem. Každý šicí stroj je trochu jiný, takže je důležité přečíst si uživatelskou příručku a seznámit se se všemi funkcemi a nastavením svého stroje.

Základní dovednosti, které musíte zvládnout při šití na stroji, zahrnují navlékání nitě, výměnu jehly a správné nastavení napětí nitě. Dále je důležité osvojit si práci s pedálem šicího stroje a naučit se, jak plynule šít rovně i do obloučku.

Různé projekty vyžadují různé typy stehů, proto je také důležité seznámit se s různými druhy stehů přímo na svém šicím stroji. Nejběžnější je rovný steh a cikcak, ale například pro šití úpletů jsou vhodné různé složitější stehy, které zachovávají pružnost látky.

Nezapomeňte, že jako začátečník budete pravděpodobně dělat chyby. Je důležité být trpělivý a pokračovat v praxi. Čím více budete šít, tím rychleji se budete zlepšovat. Pokud narazíte na problém, neváhejte vyhledat pomoc. Existuje mnoho online zdrojů a videokurzů, které vám mohou pomoci zdokonalit vaše dovednosti v šití na stroji.

Jak se naučit šít tašky: Návod na ušití kabelky

Šití tašky nebo kabelky je skvělý způsob, jak se ponořit do světa šití. Nejenže jde o praktickou věc, kterou lze používat každý den, ale také nabízí příležitost naučit se nové techniky a zvládnout několik klíčových dovedností v šití.

Nejprve si vyberte vhodný střih, který se vám líbí. Existuje mnoho online zdrojů, kde můžete najít návod na šití tašky či kabelky. Dají se najít i návody na šití zdarma. Ať už hledáte jednoduchý tote bag nebo složitější kabelku s klopou a zipem, najděte střih, který vyhovuje vašim potřebám.

Jakmile máte střih, je čas vybrat si materiál. Zvolte tkaninu, která je dostatečně odolná, aby vydržela běžné použití, ale především takovou, která se vám bude svým designem líbit a kterou budete chtít nosit. Je vhodnější vyzkoušet si nový střih na nějakém levnějším materiálu, než se pustíte do práce na finální kabelce.

Poté si připravte všechny potřebné pomůcky a začněte stříhat dle střihu. Při šití tašky si procvičíte šití rovných linií a dle vaší pokročilosti můžete přidat třeba kapsu na zip nebo zapínání na knoflík nebo magnet. 

Všechny tyto dovednosti můžete pak využít při dalších šicích projektech. A pokud narazíte na nějaké obtíže, neváhejte vyhledat pomoc online nebo v našich videokurzech. Jedním z našich oblíbených kurzů je Šití kožených kabelek pod vedením lektorky Ivy Držmíškové, která vám poskytne podrobný návod na ušití kabelky a poradí vám, jak pracovat s kůží. 

Tvoření pro miminka: Návod na šití kapsáře na postýlku

Šití pro miminka může být mimořádně odměňující zážitek. Je to skvělá příležitost vytvořit něco jedinečného a osobního pro malého človíčka ve vašem životě. Kapsář na postýlku je praktický a stylový doplněk, který pomáhá udržet vše potřebné na dosah ruky. Pojďme se tedy podívat na to, jak se naučit šít takový kapsář.

Prvním krokem je zvolení střihu a designu. Chcete-li vytvořit kapsář, který bude sloužit konkrétním potřebám, uvažujte o tom, jaké věci budou v kapsáři uloženy. To vám pomůže určit si velikost a tvar kapes.

Jakmile si vyberete střih, je čas vybrat látku. Pro šití kapsáře na postýlku se doporučují odolné a snadno čistitelné materiály. Co se týče barev, obzvláště oblíbené jsou pastelové barvy nebo vzory s dětskými motivy.

Po výběru střihu a materiálu začněte s procesem šití. Kapsář na postýlku je ideální projekt pro začátečníky, protože většinou obsahuje šití rovných linií a jednoduchých tvarů. Tato zkušenost vám poskytne příležitost k vyzkoušení a zdokonalení vašich šicích dovedností.

Pokud očekáváte přírůstek do rodiny a nechcete vše nakupovat v obchodech, můžete se inspirovat v našem kurzu Šití výbavičky pro miminko, ve kterém vám ukážeme, jak se naučit šít například spací pytel pro miminko, bryndáček nebo třeba přebalovací podložku a kalhotkovou plenku. Takové návody na šití pro děti se tedy hodí i když prostě jen chcete šetřit naši planetu, protože se vám nelíbí, kolik jednorázových plenek v dnešní době končí na skládkách.

Zábava pro děti: Návody na šití hraček

Hračky ušité na míru mohou být nádherným osobním dárkem. Navíc je šití hraček zábavný a kreativní způsob, jak rozšířit své šicí dovednosti. Od plyšových zvířátek až po složitější hračky, možnosti jsou nekonečné.

Začít byste měli výběrem střihu pro hračku, kterou chcete ušít. Existují střihy pro všechny druhy hraček, od jednoduchých tvarů, jako jsou míčky a kostky, po složitější, jako jsou například plyšová zvířátka.

Při výběru materiálu je důležité uvažovat o tom, kdo a jak bude s hračkou zacházet. Většinou je tedy lepší vybírat odolnější tkaniny. Naopak, pokud se jedná o dekorativní hračku, můžete vybírat i z jemnějších látek a trochu experimentovat.

Šití hraček může být náročnější než jiné projekty, protože střihy jsou v jejich případě většinou komplikovanější. Ale nebojte se výzev! S trochou praxe a trpělivosti můžete vytvořit něco skutečně jedinečného.

Pokud máte malou holčičku a chcete jí ušít originální látkovou panenku, doporučujeme vám náš videokurz Šití ekopanenek pro začátečníky. Tento kurz vás provede procesem šití panenky krok za krokem.

Šití pro pokročilé: Jak na šití zvířátek a jiných komplikovanějších věcí

Když už máte za sebou několik úspěšných šicích projektů, je čas postavit se tváří v tvář větším výzvám. Jedním z oblíbených projektů zkušenějších švadlenek je šití zvířátek. Tyto projekty často vyžadují více dovedností a preciznosti než jednoduché projekty, ale výsledek může být skutečně ohromující.

Šití zvířátek začíná, jako všechno šití, výběrem střihu. K dispozici jsou střihy pro všechna možná zvířata, od medvídků po žirafy. Vyberte si zvíře, které vás nejvíce zaujme, a nebojte se vybrat si i něco náročnějšího. I když se vám něco nepodaří napoprvé, nevzdávejte to. Práce se složitějšími střihy je skvělý způsob, jak rozvíjet své šicí dovednosti.

Při šití zvířátek je také důležité pečlivě vybírat materiály. Mohou být použity různé tkaniny, od jemného plyše až po pevné bavlněné plátno. Vždy si ale pamatujte, že materiál by měl odpovídat funkci, kterou má zvířátko plnit.

Pokud máte obavy z toho, že se do tak složitého projektu pouštíte sami, neváhejte využít dostupné návody a kurzy. Návod na šití zvířátek je i součástí našeho kurzu Moderní šití pro začátečníky. Lektorka vám v něm ukáže, jak si ušít medvídka, pejska či kočičku. Existuje spousta zdrojů, které vám mohou pomoci zvládnout i ty nejnáročnější projekty. Buďte trpěliví a vytrvejte. Jen tak se budete neustále zlepšovat.

Kam dál v šití: Další zdroje a videokurzy pro pokročilé

Jakmile zvládnete základy šití a začnete se cítit pohodlně při práci se svým šicím strojem nebo jehlou a nití, budete možná chtít rozšířit své portfolio o další projekty. Existuje nespočet zdrojů, které vám mohou pomoci zlepšit vaše šicí dovednosti a inspirovat vás k novým a vzrušujícím výzvám.

Jednou z takových výzev může být i šití bot. Na našich webových stránkách naleznete videonávody na balerínky, nazouváky nebo třeba dětské boty. Náš kurz Šití bot pro začátečníky je skvělým způsobem, jak se naučit šít boty pro sebe nebo své blízké. 

Kromě videokurzů jsou skvělým zdrojem informací také knihy o šití. Mnoho knih obsahuje podrobné návody a návrhy projektů, které vám pomohou zlepšit vaše dovednosti a rozšířit vaši šicí paletu.

Ať už jste začátečník nebo zkušená švadlenka, důležité je neusnout na vavřínech a stále zkoušet něco nového. Šití je dovednost, kterou můžete neustále rozvíjet a zlepšovat. Takže buďte odvážní a pokračujte ve svém šicím dobrodružství!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.