Tenis je v současné době velmi populárním sportem po celém světě a Česká republika odchovává ta nejlepší světová esa. V minulosti to byli z mužů například Jan Kodeš, Petr Korda nebo Ivan Lendl, před pár lety Tomáš Berdych nebo Radek Štěpánek.

Z žen dříve například Martina Navrátilová, Jana Novotná a Hana Mandlíková, dnes celá řada žen jako Petra Kvitová, Karolína Plíšková nebo Markéta Vondroušová.

Všichni do jednoho ale také museli nějak začít a naučit se základy. Základní postavení, správné držení rakety i správnou techniku. A samozřejmě museli hodně, opravdu hodně trénovat. 

První krůčky

Jako první se potřebujete naučit správným pohybům těla a koordinaci. Prvním cvičením tak klidně může být pouhé pinkání si s míčkem na raketě, nejprve pouze jednou stranou rakety, později je můžete za pochodu střídat.

Podobným způsobem můžete odbíjet míček o zem, jako kdybyste driblovali, opět nejprve jednou stranou rakety, později na střídačku. Těmito cviky si především osaháte hrací vybavení a zjistíte, jak se chová a reaguje.

Pro trénování koordinace můžete využít starou známou hru z dětství, kdy jsme na táborových soutěžích nosili vajíčko na lžíci po předem určené trase a v co nejrychlejším čase. Pouze vyměníte lžíci za raketu a vajíčko za míček. Snažte se jej udržet pokud možno nehnutě a až si budete pohybem jistí, můžete cvičení ztížit přidáním nadpinkávání míčku.

Nyní si vezměte do ruky jakýkoliv balón a hoďte jej co nejdále před sebe. Připomíná vám to nějaký pohyb z tenisového světa? Naprosto správně, téměř shodně se provádí podání, ale i smeč. Trénujte proto nějakou dobu pouze s míčkem, který budete odhazovat na určitý cíl před sebe. Nezapomeňte si již v této fázi ukazovat rukou nahoru a do směru podání, v dalších lekcích se vám to bude velmi hodit.

 

 

Tenis je velice rychlou hrou, kdy míček nezřídka letí rychlostí až 250 km/h, proto je opravdu důležité, abyste jej stále sledovali a plně se koncentrovali.

Vybavení

Kromě kvalitních bot budete pro tenis potřebovat především raketu a sadu míčků. Ty se pro tréninkové účely vyrábějí v několika variantách, podle odrazivosti a rychlosti. Všichni jistě znáte klasické žluté míčky, které se používají při profesionálních zápasech, ale na trhu jsou i barevné a právě ty se vám budou ze začátku hodit.

Díky tomu, že každý z nich je o několik procent (25, 50, 75) pomalejší, než klasické žluté, budete mít více času na provedení dobrého úderu a zafixujete si tak správnou techniku.

 

 

Velkou pozornost věnujte i nákupu rakety, kterou budete, alespoň ze začátku, měnit minimálně. Na výběr je spoustu typů obručí a několik výpletů, vybere si tak opravdu každý. Pokud to s tenisem myslíte vážně, profesionální trenér a autor kurzu Tenis pro začátečníky a mírně pokročilé Dušan Těhník doporučuje pořídit hned nějakou kvalitnější, která vás hned tak nezačne omezovat a vydrží vám déle.

Držení rakety

Existuje několik různých úchopů, kdy každý z nich umožňuje využívat jiný typ odpalu míčku. U všech však platí základní poučka, která říká, že byste neměli mít prsty hned u sebe, ale umístěné s malými rozestupy. Především pak ukazováček dále od prostředníku, což vám pomůže zpevnit zápěstí.

Úchop má být uvolněný, nikdy ne křečovitý. S křečovitým úchopem byste nebyli schopni provést dobrý úder. Uvolněný úchop držíte až do chvíle odpalu, kdy zápěstí zpevníte a následně opět uvolníte. Výjimkou jsou voleje, při kterých zvolte pevnější držení a při úderu je naopak uvolníte. Další výjimkou jsou smeče společně s takzvanými kraťasy, kdy je úchop uvolněný po celou dobu.

 

 

Základní postavení

Základním postojem v tenise je vzpřímený hráč s mírně rozkročenými a pokrčenými nohami, který drží raketu forhandovým úchopem před sebou. Váha je nikoliv na patách, ale vždy na špičkách, abyste mohli rychleji reagovat a přemístit se. Při podání se ještě trochu více přikrčte a raketu mějte v úrovni pasu.

Důležité je nezamrznout na jednom místě, ale vždy se po každém pohybu vrátit zpět na původní místo uprostřed kurtu tak, abyste byli schopni odpovídat na míčky mířící na kteroukoliv stranu kurtu.

Chcete vědět a umět víc?

Pojďte se s námi ještě dnes naučit dalším technikám a pronikněte tak do tenisového světa! S Dušanem Těhníkem a jeho kurzem Tenis pro začátečníky a mírně pokročilé to půjde samo! 

Prohlédnout kurz >>>

 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.