Dorty patří k nejoblíbenějším dezertům na světě. Nesmějí chybět na žádné oslavě, mají spoustu chutí a snad ještě více podob. Upéct dort není zas tak složité, ale spousta lidí se obává, že nebudou schopni své cukrářské dílo pořádně „vyšperkovat“. Ale ani toho není třeba se obávat. Zjistěte s námi, jak nazdobit dort!

O tom, jakou bude mít dort příchuť, rozhoduje jen a jen jeho autor. A stejně je to i se zdobením. Fantazii se meze nekladou a na internetu najdete prakticky nekonečné množství inspirace. I přesto ale existují osvědčené tipy a základní postupy, které vám při zdobení dortu usnadní práci. Které to jsou?

Jak ozdobit dort ovocem
Díky ovoci získáte barevnou paletu, ze které můžete skládat vzory, nápisy a obrazce. Ale i ovoce naskládané na dortu „jen tak“ působí velmi efektně! Dort můžete pokrýt ovocem celý, nebo třeba jen po obvodu. Aby sladké plody z dortu nepadaly, umisťujte je například na krém nebo polevu. Případně můžete jednotlivé kousky ovoce „lepit“ ke korpusu do požadovaného obrazce čokoládou.

Přemýšlíte, jak cukráři dosáhnou toho, že je ovoce na dortu tak krásně lesklé? Pomáhají si jednoduchou glazurou z lehce rozehřátého meruňkového či jiného světlého džemu, případně z rozpuštěné želatiny. Mimochodem, želatinou můžete ovoce na dortovém korpusu ještě ve formě zalít celé – získáte tak zákusek, který milují hlavně děti (ale i dospělí si na něm rádi pochutnají).

Jak ozdobit dort krémem
Zatímco naše babičky zdobily dorty tradičním, hutným máslovým krémem, dnes se kromě něho využívá i řada lehčích alternativ – z mascarpone, krémového sýra apod. Krémem můžete buď nazdobit jen vršek korpusu, nebo jím potřít dort nahoře i po stranách a zdobení přidat na tento základ. Můžete zdobit jen jednou barvou krému, ale i různými odstíny – je jen na vás či na vkusu oslavence, jakou podobu zvolíte.

Ke zdobení krémem budete potřebovat cukrářský sáček se špičkou. Na výběr máte spoustu tvarů a velikostí této špičky, díky kterým vytvoříte nejrůznější květy, girlandy a řadu dalších krémových ozdob. Zkusit můžete také vytvořit obrázek z krému, nápis nebo číslovku s věkem oslavence.




Dorty účastníků kurzu „Zdobení dortů"


Jak ozdobit dort šlehačkou
Tradiční šlehačka možná v současnosti ustupuje „exotičtějším“ krémům, ale i tak se při zdobení dortů stále využívá. Pokud k dekoraci zvolíte právě ji, pamatujte, že je třeba vyšlehat ji opravdu do tuha. Měla by být pevná, lesklá a hladká.

Šlehačku můžete využít „jen“ na samotné vytváření dekorací, lze s ní ale i potřít celý dort. Jak ozdobit boky dortu? Záleží jen na vás – šlehačkou nebo krémem můžete boky zcela zakrýt nebo jen lehce až nedbale pomazat (pak vznikne tzv. nahý dort neboli naked cake). Lze je nechat hladké nebo je dozdobit nejrůznějšími stříkanými dekoracemi. Podobně jako u krému využijete pro šlehačku zdobicí cukrářský sáček se špičkou.

Jak ozdobit dort čokoládou
Další dortovou klasikou je čokoláda, která se používá jak do základu těsta, tak do krémů i na zdobení. Jaké dekorace z ní můžete vyrobit? Kromě klasické čokoládové polevy, kterou dort zalijete buď celý, nebo ji naoko ledabyle necháte stékat po okrajích na boky, můžete jednoduše nožem naškrábat čokoládové hoblinky a dort jimi posypat. Pokud chcete jemnější zdobení, lze čokoládu i nastrouhat.

Oblíbené jsou rovněž nejrůznější obrazce z čokolády. Jak vyrobit tyto čokoládové ozdoby na dort? Požadovaný tvar jednoduše nalijete či nastříkáte na pečicí papír, a až čokoláda ztvrdne, opatrně ji odlepíte. Takto můžete vyrobit nejrůznější květy, lístečky, ale i abstraktní „mřížky“ apod.

Jak potáhnout dort
Padly vám do oka dorty potažené marcipánem nebo jinou potahovací hmotou? I když toto zdobení vyžaduje jistou dávku zručnosti, určitě se ho nemusíte bát. Marcipán dobře prohněťte, případně obarvěte potravinářským barvivem, vyválejte z něho asi 0,5 cm tenkou placku požadované velikosti a tu pak přeneste na dort. Hmotu na dortu pečlivě uhlaďte, odřízněte přebytečné části a začistěte.

Udělala se vám někde trhlinka nebo nechtěný záhyb? Nevadí! Nedokonalosti můžete jednoduše zamaskovat dalším zdobením. Třeba z marcipánu v jiném odstínu nebo ze zbytku, který vám zůstal po potažení dortu. A pamatujte, že oslavenec především ocení snahu a práci, kterou jste si s výrobou dortu dali, takže rozhodně nebude řešit nějakou tu „chybičku“.

Jak ozdobit dort živými květinami
Stále častěji cukráři využívají jako dekorace na své výtvory i jedlé květy. Jak použít živé květiny na dort? Postup je jednoduchý. Vyrazte do přírody či na zahradu a natrhejte si květy, o kterých si jste zcela jistí, že jsou jedlé (seznam těch vhodných najdete na internetu, nejčastěji se ale používá například sedmikráska, violka nebo afrikán). Ty pak očištěné „posaďte“ na krém či polevu do požadovaného obrazce (nebo zkrátka jen tak).

Další možností, jak připevnit živé květiny na dort, je lepení pomocí rozpuštěné čokolády (ideálně bílé, aby nebyla tolik vidět). Květy můžete zdobit jak vrchní díl dortu, tak i jeho boky.

Jak ozdobit dort pro děti
Dětské dorty mají spoustu podob. Zdaleka totiž nemusejí kopírovat tradiční kulatou formu – najdete mezi nimi dorty ve tvaru aut, zvířátek, princezen, hradů, ale třeba i vesmírných lodí. Do jejich výroby se sice většinou pouštějí zkušenější či profesionální cukráři, ale to neznamená, že to nemůžete zkusit také! Ostatně na internetu najdete spoustu návodů a videí, které vás výrobou takových dortů provedou.

Ovšem i tradiční kulaté dorty se mohou proměnit v pořádnou porci zábavy. Nazdobit je můžete barevným fondánem, přidat marcipánové figurky, vytvořit vzor z oblíbených bonbónů nebo čokoládových tyčinek vašeho potomka, zapíchat do dortu lízátka, přidat můžete i nějakou tu opravdovou drobnou hračku.

Velmi oblíbená jsou také nejrůznější „zapichovátka“, která představují další způsob, jak zdobit dort. Jak vyrobit zápich na dort? Není to nic složitého, stačí vám špejle, lepidlo, papír a fantazie. Z papíru dvakrát vystřihnete požadovaný tvar (kolečko, hvězdičku, obláček, panenku, autíčko apod.), přidáte malůvku nebo nápis a obě části slepíte tak, aby mezi nimi byla špejle. A je hotovo!

Hitem posledních let jsou mezi dětmi obrázky z jedlého papíru. Malý oslavenec tak může mít na dortu svou oblíbenou pohádkovou či komiksovou postavu, ale třeba i fotografii. V cukrárnách i na internetu najdete spoustu papírů s nejrůznějšími motivy, případně si můžete nechat vytisknout tuto speciální dekoraci podle svých představ. Jak použít jedlý papír na dort? Papír se na připevní na dortový korpus s pomocí speciálního gelu, který zabrání jeho prosáknutí a zvýrazní barvy na papíru.

Inspirace u těch nejlepších
Rádi byste do tajů zdobení dortů pronikli více? Chystáte důležitou narozeninovou oslavu a chcete oslavence překvapit vlastnoručně upečeným a nazdobeným dortem, za který by se rozhodně nestyděl ani cukrář-profesionál? Pak jsou pro vás jako stvořené naše online kurzy!

Ve Velkém kurzu zdobení dortů s mistryní ČR vás do svého umění nechá nahlédnout Eva Dlouhá, Mistr cukrářka ČR 2019, jejíž dorty si objednávají lidé z celého světa. Naučí vás především práci s modelovací a potahovací hmotou, díky kterým vykouzlíte dorty všech barev i tvarů.

Oblíbená lektorka Zdeňka Michnová vás ve svém kurzu Zdobení dortů naučí potahování a zdobení dortů máslovým krémem i cukrovou hmotou a ukáže vám, jak modelovat nejrůznější růžičky nebo mašle, ale i jak udělat dortová lízátka.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.