Kreslení portrétů může být pro mnohé náročné, ale se správným postupem a dostatečnou praxí se můžete stát skutečným mistrem. V tomto článku se podělíme o tipy, techniky a kroky, které vám ukáží, jak nakreslit portrét krok za krokem.

Na našem webu Kurzy pro radost nabízíme také videokurzy a workshopy od Petry Cibulkové, kde se také dozvíte, jak nakreslit úžasný portrét technikou kresby/malování pravou hemisférou, ale také jak nakreslit portrét tužkou nebo podle fotografie:

Pokud vás víc zajímavá kreslení karikatur, můžete se podívat do videokurz Kreslení karikatur, kde vás karikatury naučí kreslit americký kreslíř a karikaturista žijící v Praze Samuel KingDavis.

V tomto článku se dozvíte postup kresby portrétů:

  1. Základy kreslení portrétů
  2. Jak nakreslit obličej a proporce
  3. Techniky kreslení očí, nosu a úst
  4. Jak kreslit vlasy a texturu
  5. Stínování a osvětlení portrétu
  6. Kreslení portrétu podle fotografie
  7. Tipy pro realistický portrét
  8. Jak se zlepšovat v kreslení portrétů

1. Základy kreslení portrétů

Kreslení portrétů je jedním z nejpopulárnějších a nejžádanějších uměleckých dovedností. Ať už chcete nakreslit portrét svého přítele, rodinného příslušníka nebo oblíbené celebrity, základem je pochopení základních principů a technik.

Představujeme vám několik klíčových bodů, které byste měli mít na paměti při kreslení portrétů:

  • Pracujte s dobrou kvalitou materiálů: používejte kvalitní papír a tužky, které vám umožní dosáhnout správných stínů a detailů.
  • Studujte anatomii obličeje: důkladně si osvojte proporce, tvar a umístění jednotlivých částí obličeje.
  • Učte se od mistrů: zkoumejte práce slavných malířů a kreslířů a zjistěte, jakým způsobem kreslili portréty.

Nezapomeňte, že můžete využít naše kurzy, které vám pomohou zdokonalit vaše dovednosti v kreslení portrétů.

2. Jak nakreslit obličej a proporce

Správné proporce obličeje jsou klíčem k realistickému portrétu. Nejprve si nakreslete jednoduchou kruhovou hlavu a rozdělte ji na čtvrtiny. Obecně platí, že oči by měly být zhruba v polovině hlavy, zatímco nos a ústa by měly být rovnoměrně rozděleny mezi očima a bradou. Věnujte pozornost tvaru čela, lícních kostí, brady a čelisti a snažte se je co nejvěrněji ztvárnit.

Jak pracovat s proporcemi, osvojit si kresbu tvarů a další nezbytně nutné dovednosti vás naučí Petra Cibulková ve svém základním videokurzu Kreslení pravou hemisférou - naučte se kreslit správně.

3. Techniky kreslení očí, nosu a úst

Oči, nos a ústa jsou nejdůležitějšími prvky obličeje a jejich správné ztvárnění je zásadní pro úspěch vašeho portrétu. Následujte tyto tipy pro každý z těchto prvků:

  • Oči: začněte kreslit tvar oka pomocí jednoduchého oblouku. Poté přidejte řasy, zorničku a detaily, jako jsou vrásky a stíny.
  • Nos: nakreslete nos ve tvaru trojúhelníku, který se rozšiřuje směrem dolů. Poté přidejte dírky a stíny, které pomohou vytvořit iluzi hloubky a tvaru.
  • Ústa: začněte kreslit tvar rtů pomocí dvou jednoduchých křivek. Poté přidejte stíny a detaily, jako jsou vrásky a lesk na rtech, abyste vytvořili realistický vzhled.

4. Jak kreslit vlasy a texturu

Vlasy mohou být jedním z nejnáročnějších prvků portrétu. Místo kreslení jednotlivých vlasů se soustřeďte na celkový tvar a směr vlákna. Zkuste pracovat s vrstvami a stínováním, abyste dosáhli realistického efektu. Nezapomeňte také na stíny a lesk, které dodají vašemu portrétu hloubku a životnost.

Inspiraci, jak kreslit správně nebo jak nakreslit portrét tužkou nebo podle fotografie naleznete také v kurzu Kresba od A do Z od Hany Dankové. V tomto kurzu se naučíte, jak kreslit tužkou, uhlem nebo sépií.

5. Stínování a osvětlení portrétu

Stínování a osvětlení hrají klíčovou roli ve vytváření realistického portrétu. Zaměřte se na to, odkud světlo přichází, a použijte stíny, aby vaše postava získala trojrozměrný vzhled. Pracujte s různými hodnotami a kontrasty, abyste dosáhli co nejlepšího efektu.

6. Kreslení portrétu podle fotografie

Kreslení portrétu podle fotografie je skvělý způsob, jak zdokonalit své dovednosti a zároveň si užít kreativní proces. Při kreslení podle fotografie se zaměřte na proporce, tvary a stíny, které vám pomohou získat co nejvěrnější podobiznu.

7. Tipy pro realistický portrét

  • Pracujte pomalu a trpělivě, abyste dosáhli co nejlepších výsledků.
  • Pozorujte svůj předmět z různých úhlů a zkoumejte, jak světlo ovlivňuje stíny a tvary.
  • Nepřehánějte detaily, ale soustřeďte se na celkový vzhled a proporce.
  • Pravidelně se učte a zkoumejte nové techniky, abyste se stále zlepšovali.

8. Jak se zlepšovat v kreslení portrétů

Klíčem k zlepšení ve vašem kreslení portrétů je praxe a trpělivost. Kreslete pravidelně, zkoumejte nové techniky a učte se od ostatních umělců. Zde jsou některé další tipy, které vám pomohou zlepšit se v kreslení portrétů:

  • Sledujte videokurzy a tutoriály: v dnešní době je mnoho zdrojů dostupných online, které vám mohou pomoci zdokonalit své dovednosti v kreslení portrétů. Kreslit a malovat se můžete učit také s našimi lektory Hanou Dankovou a Pavlem Michalicou.
  • Kreslete ze života: kreslení z přírody je jedním z nejlepších způsobů, jak se zlepšit v kreslení portrétů. Snažte se kreslit různé osoby s různými rysy a výrazy, abyste získali co nejvíce zkušeností.
  • Zúčastněte se uměleckých workshopů nebo tříd: workshop nebo třída vám může poskytnout cennou zpětnou vazbu od zkušených umělců a umožnit vám, abyste se naučili novým technikám a přístupům.
  • Učte se ze svých chyb: nebojte se kritiky a věnujte pozornost oblastem, ve kterých potřebujete zlepšení.

9. Inspirace pro portréty

Hledáte-li inspiraci pro své portréty, můžete se obrátit na řadu zdrojů. Zkuste se inspirovat:

  • Uměním slavných malířů a kreslířů, jako jsou Leonardo da Vinci, Rembrandt nebo Vincent van Gogh.
  • Portréty současných umělců a ilustrátorů, které můžete najít online nebo v galeriích.
  • Fotografie a filmy, které vám mohou poskytnout inspiraci pro různé výrazy, osvětlení a kompozice.
  • Svými vlastními zážitkami a vzpomínkami, které vám mohou pomoci vytvořit osobitý a emotivní portrét.

10. Práce na vlastním stylu

Ačkoli je důležité zvládnout základy a techniky kreslení portrétů, nakonec je klíčem k úspěchu práce na vlastním stylu. To zahrnuje:

  • Experimentování s různými médii a technikami.
  • Hledání vlastního způsobu, jak zacházet se světlem, stínem a texturou.
  • Vyjadřování osobitosti a emocí prostřednictvím vašeho umění.
  • Průběžné zkoušení a testování různých stylů a konceptů ve svých portrétech.

Vybudování vlastního stylu může být proces, který trvá mnoho let, ale stojí za to investovat čas a úsilí do jeho rozvoje. Jedinečný styl vám pomůže odlišit se od ostatních umělců a zajistí, že vaše díla budou okamžitě rozpoznatelná.

Věříme, že tyto tipy a rady vám pomohou na vaší cestě ke zlepšení v kreslení portrétů a budou pro vás užitečné při rozvíjení vašich uměleckých dovedností.

Určitě navštivte naši stránku s více než 300 kurzy a workshopy nejen v oblasti kreativity. Pamatujte, že klíčem k úspěchu je praxe, trpělivost a odhodlání. Přejeme vám mnoho radosti z kreslení a úspěchů ve vašem uměleckém růstu!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.