Možná už jste o kreslení pravou hemisférou slyšeli, ale stále vám není jasné, co to vlastně znamená. Pojďte tuhle jednoduchou techniku při zapojení pravé mozkové hemisféry objevit s námi. Vlastně s výtvarnicí a také portrétistkou Petrou Cibulkovou. I díky ní zjistíte, že je možné kreslit správně a že i obrázky úplných začátečníků nebo dokonce domnělých antitalentů můžou věrně vystihovat skutečnost.

Takové věrné a skutečné obrázky totiž můžete nakreslit i vy. Stačí jen vědět, jak na to. A nejde jen o portréty. Pomocí pravé hemisféry se dají snadno a přitom správně nakreslit třeba ruce, pomeranč, zvířata nebo židle. Vlastně prakticky cokoliv.



Díla účastníků online kurzu Petry Cibulkové „Kreslení pravou hemisférou - naučte se kreslit správně".

Myslíte si, že nemáte talent?

To si myslí spousta lidí. Většina třeba i proto, že neumí svým dětem nebo vnoučatům nakreslit jednoduchý obrázek zvířátek nebo přírody. Často ale za naši představu, že se cítíme jako ten největší výtvarný antitalent, bohužel můžou zkušenosti z dětství. Mnoho z nás v téhle zkreslené představě utvrdili i někteří učitelé nebo dokonce rodiče a prarodiče. Ale ono je to s tím talentem trochu jinak.

Když se podíváte na fungování našeho mozku, tak naše schopnosti a také kreslení ovlivňuje používání jednotlivých hemisfér. Častěji totiž používáme levou hemisféru, která je zodpovědná za logické uvažování a myšlení a jsme také k tomu v průběhu dospívání vedeni. Jenže tam talent ani kreativitu nenajdete.

Talent a celkově nadání na umělecká řemesla jsou „uloženy“ v pravé hemisféře. Proto, když ji začnete víc zapojovat, můžete objevit nové talenty nebo pozapomenutou tvořivost.



Kreslit zvířata se naučíte v online kurzu Petry Cibulkové „Kreslení pravou hemisférou 2 - kreslíme předměty, rostliny a zvířátka"

Jak začít kreslit pravou hemisférou?

Existuje pět základních dovedností, se kterými můžete nakreslit prakticky cokoliv. Pokud víte, jak je používat, máte vyhráno. S Petrou Cibulkovou se těch pět základních dovedností naučíte snadno a rychle během úvodních videí kurzu Kreslení pravou hemisférou – naučte se kreslit správně. Během pouhé hodinky a půl už budete schopni nakreslit svým dětem zvířátko nebo dokonce něčí ruku. Klidně tu svoji.

Pokud vás ale přece jen už teď zajímá, které dovednosti to jsou, tady je máte:

  • Potřebujete znát a uvědomovat si linky předmětu, který kreslíte. A také jejich vztahy a úhly mezi nimi.
  • Zadruhé si musíte dávat pozor na tvary, které linky mezi sebou vytvářejí.
  • Zatřetí uvědomovat si vztahy, které mezi sebou tvary a linky vytvářejí.
  • Začtvrté vnímat světlo a stín na kresleném předmětu nebo osobě, kterou kreslíte.
  • Až jako poslední potřebujete vnímat celek jako takový. Pozor si taky musíte dát na tzv. negativní tvary.      

Pokud ale chcete ještě pokročit dál a naučit se kreslit i portréty a obličeje, podívejte se i na další videa od Petry ve stejnojmenném kurzu. Petra vás naučí nejen, jaké pomůcky ke kreslení pravou hemisférou potřebujete, ale díky ní opravdu dokážete nakreslit portrét skutečného člověka.

Jako bonus zjistíte, jak skutečně správně nakreslit profil, uši, oči a především vlasy. Ty jsou při kreslení pro mnoho z nás největším uměním. Ale i to dokážete zvládnout, když víte jak na to. A to se naučíte právě z našeho videokurzu.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.