Vánoce máme spojené se zvláštní sváteční atmosférou. Asi všichni děláme nějaké věci navíc, kterými to kouzlo Vánoc dokreslujeme. Zapalujeme adventní svíčky, kupujeme dárky, smažíme kapry, chodíme na vánoční trhy a do oken dáváme světýlka.

Udělat si Vánoce co nejkrásnější, je naší přirozenou touhou a je to v pořádku. Moje předvánoční inspirace je o tom, jak si ty letošní Vánoce udělat ještě krásnější. A není nutné dělat ani kupovat nic navíc. 

Ta inspirace zní:
Co takhle letos míň přidávat a místo toho zkusit něco ubrat?

Tady jsou čtyři tipy:


1. Vypnout zprávy

Existuje jedna novinářská poučka, která zní nějak takto:

Když ve světě každý den bezpečně přistanou tisíce letadel, žádný článek o tom nenapíšete. Když se to ale jednomu letadlu nepovede, konečně máte o čem psát.
Tato poučka se propisuje do každé minuty, kterou strávíme sjížděním článků na Seznamu nebo sledováním zpráv v televizi. 

Nezní to populárně, ale je jenom jeden jediný důvod, proč jsou média plná negativních zpráv a ty dobré se krčí někde v koutku. Ten důvod zní: Protože přitahují mnohem větší pozornost čtenářů, než ty pozitivní. Protože to čteme. I když každý z nás tvrdí opak. 

Kdyby vám přeci jen nějaké zprávy sebraly úsměv na rtech, přehrajte si video „Jak se cítit lépe” s Kateřinou Cajthamlovou ve videokurzu „Jak se zbavit blbé nálady a mít radost ze života”.

2. Vypnout nebo omezit sociální sítě

Pro někoho to může být těžké a pro někoho dokonce neproveditelné. Závislost na sociálních sítích je srovnatelná s drogovou závislostí. Asi není nutné se příliš rozepisovat o tom, že každá minuta strávená na Facebooku se dá vyměnit za to, že chytíte partnera kolem krku a něco hezkého mu povíte, a každá hodina se dá vyměnit za to, že si s někým postavíte sněhuláka.
Vlastně mě teď napadá, že kdyby to tady četl nějaký závislák, tak si pak může udělat se sněhulákem fotku, dát jí na fejsbůk a s každým palcem nahoru se mu vyplaví malá dávka dopaminu. To způsobuje onu závislost.
O tématu závislosti na sociálních sítích pěkně píše německý psychiatr Manfred Spitzer ve své knize „Digitální demence”. Google vám poradí, kde ji pořídíte.


3. Vypnout zabijáky vztahů

Jsou čtyři věci, kterými spolehlivě pošramotíte vztahy s lidmi kolem vás. A když je budete používat dlouhodobě a opakovaně, tak nezůstane jen u pošramocení, ale vztahy tím můžete i spolehlivě zabít. Tady jsou ti čtyři zabijáci:

Kritika
Když se nám něco nelíbí, tak si na to postěžujeme. Je to v pořádku. Stěžujeme si na něco. S kritikou je to jinak. Kritizujeme někoho. Nejdeme proti věci, ale proti člověku. Když to budeme dělat opakovaně a dlouhodobě, stane se z toho spolehlivý vztahový zabiják.

Pohrdání
O level výš než kritika je pohrdání. Jít do ponižujícího a neuctivého chování znamená vážné ohrožení vztahů. 

Ublíženost
Když nám někdo něco vytkne a my se postavíme do defenzivy. Bráníme se a obhajujeme, přestože je ta výtka oprávněná. Jeden příklad? Vánoční? Ona: „Včera večer jsi zase nechal ponožky na gauči…” On: „Dej mi pokoj…”

Obstrukce 
Můžeme tomu taky říkat odmítání komunikace. V angličtině to má pěkný název „stonewalling”. Zazdívání. Postavím kamennou zeď, která blokuje komunikaci. Odmítám se s tebou bavit. Na tvoje pokusy o komunikaci reaguji mlčením. Nedám ti oční kontakt. Když se to ve vztahu objeví občas a na chvíli, tak je to jenom otravný. Když se to děje dlouho a opakovaně, tak je to další spolehlivý zabiják.

Čtyři zabijáci nejsou z mojí hlavy. Pěkně o nich píše americký psycholog John Gottman ve své knize „Sedm principů spokojeného manželství”.
Já jsem o nich poprvé slyšel, když jsem před mnoha lety absolvoval kurz pro začínající manažery. Gottman je popisuje jako zabijáky partnerských vztahů, ale dají se jimi spolehlivě pošramotit i pracovní a všechny ostatní vztahy. 

4. Umírněnost

Říkám tomu nemusítka. Ještě v dobách, kdy jsem pořádal školení pro obchodníky a manažery, jsem je měl v závěru téměř každé prezentace. Je jich celkem pět:

Nemusíš sníst všechno, co ti dají na talíř.
Nemusíš vypít všechno, co ti nalijí.
Nemusíš říkat všechno, co tě napadne.
Nemusíš dělat všechno, co ostatní.
Nemusíš věřit všemu, co ti řeknou.

Z toho prvního budeš mít menší břicho, z toho druhého se ti nebude motat hlava a to třetí se hodí třeba právě v situacích, kdy tě napadne obdařit bližního svého kritikou. To čtvrté se ti bude hodit, až se to na fejsbůku bude hemžit blikajícími vánočními stromečky a budeš mít chuť tam přidat něco podobného.
A to poslední? To uplatníš, když si nedopatřením o Vánocích otevřeš fejsbůk a vyskočí na tebe příspěvek o tom, že podle nového nařízení EU se do všech těstovin přidávají mletí cvrčci a jiný hmyz.

Kdyby se vám chtělo udělat něco pro vylepšení vztahů s lidmi kolem vás, přehrajte si „Recepty na šťastné vztahy” s MUDr. Radimem Uzlem.


Tolik pár tipů, jak si udělat Vánoce krásnější tím, že místo přidávání něčeho ubereme. Ale je jasný, že dárky nakoupíme, stromeček ozdobíme a budeme dělat věci, které přinášejí radost nám i lidem kolem nás.

Já přidám ještě jednu inspiraci. V našem týmu Kurzů pro radost máme jednu z firemních hodnot, která nám pomáhá dělat správné věci. Zní takto:

„Víme o tom, že můžeme přinášet druhým radost, jenom když máme radost z toho, co děláme.“

Za celý tým Kurzů pro radost vám přeji krásné Vánoce a budeme moc rádi, když se s námi v komentářích podělíte o to, čím máte ve zvyku dělat o Vánocích radost sobě a lidem kolem vás.

Pavel Fara
za celý tým Kurzů pro radost
 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.

Profilová fotografie

Jan Papež

8.12.2023 10:57

Pavle, sepsal jsi to skvěle. Ad 1 a 2 - digitální detox by to chtělo občas a nejen na Vánoce přibrzdit. Ad 3 - to je na osobnostní rozvoj a to je dlooouhá štreka, naštěstí s velkou satisfakcí. A ty nemusítka, to je těžká liga, když mi rodiče vštěpovali 14let, že musím dojíst😅 ale už to nějak dávám. Krásné Vánoce a hlavně v klidu! Jan Papež.

Profilová fotografie

Pavel Fara

8.12.2023 13:05

Ahoj Honzo, rád tě tady vidím a čtu! Doufám, že se ti dobře daří a Jarka o tebe s láskou pečuje :-)
Díky za pochvalu, pozdravuj Jarku a užívejte si předvánoční čas! 
Tak mě napadá, že bychom se mohli někdy potkat a poklábosit ... Ozvu se.


Vyřiď doma pozdravy!

Pavel

 

Profilová fotografie

Zdeňka Fukárková

8.12.2023 00:13

Hezky napsané, souhasím se vším. Televize mi už delší dobu nehraje a vůbec mi nechybí, na sociální sítě většinou zapomínám.  Líbí se mi nemusítka -  v životě se tím řídím. Odkazy jsou zajímavé, určitě se na ně podívám. A moc pravdivé je, že druhým můžeme přinášet radost, jen když ji máme my sami z toho, co děláme.

Přeji všem krásné a pohodové Vánoce.

Profilová fotografie

Pavel Fara

10.12.2023 21:10

Děkuji vám, Zdeňko, za váš pozitivní a povzbudivý komentář. Jsem rád, že se vám líbí "nemusítka" a že je praktikujete ve svém životě. Je to skvělý způsob, jak si zachovat rovnováhu a radost ze života. Také oceňuji vaši zmínku o tom, jak důležité je přinášet radost druhým, když ji máme sami. To je jedno z hlavních poselství, které se snažíme sdělit prostřednictvím našeho blogu a kurzů.

Také vám přeji krásné a pohodové Vánoce, plné klidu, radosti a spokojenosti. A pokud byste chtěla sdílet tento článek s přáteli nebo rodinou, budeme za to velmi rádi. Stačí zkopírovat tento odkaz na článek: kurzyproradost.cz/blog/ctyri-tipy-na-krasnejsi-vanoce 🎄🌟

Pavel Fara za celý tým Kurzů pro radost

Profilová fotografie

Iva Kachlíková

7.12.2023 23:59

Dobrý den, tak to jsou naprosto parádní tipy. Úplně mne to dostalo 👍

Profilová fotografie

Iva J

7.12.2023 23:24

Moc hezky napsané. Souhlasim s autorem clanku. Těším se na klidné svátky strávené s rodinou. Přeji všem krásné Vánoce.

Profilová fotografie

Milada Stehlíková

7.12.2023 23:21

Dobrý den, rady jsou opravdu dobré na život v trochu bláznivém světě. Na zprávy z TV se jako rodina nedíváme už asi 5 let. Co mi přijde do emailové pošty třídím a čtu jen to co mě zajímá. IInformace na internetu čtu také jen ty co potřebuji ke své práci  nebo ke svým koníčkům.Snažím se být co nejvíce s vnoučata a co nejvíce v přírodě. Rady jsou dobré.

Profilová fotografie

Milena Znamenáčková

7.12.2023 23:11

Dobré rady, jsem ráda, že tak podobně žiju už pár let a vyhovuje mi to. Těší mě, že si to nemyslím sama. 

Profilová fotografie

Jiří Dražil

7.12.2023 22:52

Chválím článek, ta nemusítka je dobré si často připomínat. Jsem sám, ale rád se vidím s příbuznými a kamarády. Na přání odpovídám až naráz někdy až po Novém roce a bez blikajících nesmyslů. Televizi nezapínám, stačí mi nějaká pohádka, když jsem na návštěvě.

Profilová fotografie

Zdeňka Vařejková

7.12.2023 22:51

Ahoj. Chválím tento článek. Je skjtečně duležité mít být k sobě vlídní nejenom o vánocích, ale po celý rok. Na vánocích je skvělé - ta atmosféra vánočních tradic, rodinných návštěv - přání všem svým blízkým s přáním hezkého prožitku vánočních svátků s přáním - něčeho lepšího do nového roku - a to  i těm se kterými se v roce vidíme méně. A pro některé by měli být vánoce i možností jak se usmířit. Zrekapitulovat uplynulý rok s novými nápady do toho nadcházejícího roku. Všem Vám tady přeji: Krásné vánoční svátky se splněním vašich přání..

Profilová fotografie

Pavlina Vaňková

7.12.2023 22:38

Před vánocemi zamykám městský byt a přejíždím z denního blázince do hor na chaloupku bez televize, bez internetu, bez mobilního signálu, takže tipy Pavla Fary se u mne určitě vyplní. Přeji všem, ať jsou Vaše stoly hojně prostřeny porozuměním a vzájemnou harmonií.

Profilová fotografie

Věra Dubová

7.12.2023 22:28

Ano,přidám se s pochvalou článku, tohle všechno se mezi partnery a v rodině vi,ale umět to dodržet,nastálo, nejen o vánocích