Určitě už jste se s mandalami potkali. Možná je vnímáte něco jako antistresové nebo relaxační omalovánky. Hlavně pro dospělé. Možná vás i překvapilo, kde všude jste na ně už narazili. Třeba i v obchodech, které nemají s výtvarnem nic společného.

A možná jste se i zarazili, co na nich někteří lidé mají. Pojďte o mandalách zjistit něco víc. Zjistíte, co je mandala, jak se kreslí a jak mandala funguje. 

Co je vlastně mandala a jak funguje?

Mandaly většina lidí považuje za jinou kategorii omalovánek. Další část je považuje za něco, co prostě do běžného života nepatří. Zařazují je totiž do kategorie esoteriky a to je odrazuje. K jejich vlastní škodě.

Mandala je především nadčasový symbol jednoty a rovnováhy. A přestože máte možná pocit, že patří jen do Indie nebo Tibetu, mandaly se používaly od pradávna i v naší kultuře. Jak to? 

Mandala totiž v překladu znamená kruh a také ornament nebo oblouk. Slovo mandala pochází ze sánskrtu, ale ornamenty a kruhové vzory najdeme i v křesťanství. Kruhové vzory už od starověku symbolizují myšlenku, že život nikdy nekončí a vše je propojeno. Kruhové jsou rotundy i obrazce nacházející se v rozetových oknech, kruhových bludištích na podlahách katedrál i kopule kostelů. 

Pro někoho je mandala a její tvoření způsobem meditace, pro jiného opravdu jen „obyčejná” relaxace. Pro další jsou mandaly něco jako „lék", něco, co je podpořilo při nejrůznějších zdravotních obtížích. 

Mandalu do západní kultury vnesl především psycholog C. G. Jung. Uvádí se, že během výzkumu u duševně nemocných pacientů zjistil, že když jeho pacienti malují sérii tibetských mandal (jednoduše kulaté obrazy) zlepšuje se jim zdravotní stav. Přisuzoval to tomu, že ve svých obrazech nevědomky vyjádřili, co je trápí. 

Takhle tedy Jung objevil „léčivou” schopnost kulatých obrazů a stal se prvním propagátorem kreslení a vymalovávání mandal v Evropě. A i díky němu se mandala postupně dostala do interiérového designu a stala se také motivem omalovánek pro dospělé

Jak tedy mandala funguje? Uvádí se, že má silný vliv na naše nevědomí. Při její tvorbě i jen při pouhém pozorování mandaly údajně dochází ke zklidnění duše a získání vnitřní rovnováhy. Už jste to také zjistili? Pokud ještě ne, vyzkoušejte si to a odpovězte si na to sami. 

Jak na jednoduché mandaly?

Na kreslení mandal nebo jejich vymalovávání není vůbec nic složitého. Navíc se mandaly nemusí „jen“ kreslit nebo jen vybarvovat. Dají se vytvářet celou řadou technik a práce s nimi není vůbec jednotvárná. Naopak, je velmi kreativní a zjednodušeně se dá říct, že neexistuje pokažená mandala. 

Je pravda, že práce s mandalami má dnes jiný rozměr než ten původní, ale to není vůbec na škodu. Pokud najde někdo ve tvoření mandal zálibu, hledá sám sebe, svůj vnitřní svět a rozvíjí svůj potenciál. Nachází radost z tvoření, poznává, co vše dokáže. U tvoření si odpočine, najde svůj klid.

Můžete začít s jednoduchými šablonami, omalovánkami a nebo se můžete pustit do jejich tvorby s výtvarnicí Jaroslavou Bártovou v jejím kurzu Mandaly pro radost - omalovánky pro dospělé.
Jak se kreslí mandala
.

Jak už je zmíněno výše, kreslení a tvoření mandal může být nesmírně rozmanité a tvořivé. Mandaly se dají různě sestřihávat, dokreslovat, dolepovat. Mandala a její pravidelnost se dokonce může využít i při výuce geometrie nebo výtvarné výchovy.

Klidně můžete vzít talířek, obkreslit si ho na papír a pak do kruhu kreslit cokoliv vás napadne. Můžete využít šablon nebo různých kruhových tvarů. Při tvorbě není vůbec potřeba hledat žádný skrytý význam ani poslání. Tvorbu mandal berte jako kreativní tvoření a sebevyjádření. 

Nemusíte se zabývat významem barev nebo tvarů. Důležité je, že tvořit mandalu může každý. Nezáleží na věku ani na tom, jestli jste nebo nejste výtvarně příliš zdatní. Prostě tvořte, vypněte tu analytickou část mozku a odpočiňte si. Je to aktivní odpočinek, kdy ponořením se do tvorby si takzvaně vyčistíte hlavu. 

Jaroslava Bártová ve svém kurzu radí: „Pokud nemáte čas, je dobré začít menším formátem a hotový obrázek umístit na místo, kde ho často uvidíte. Získáte z něj spoustu energie do dalšího tvoření. A že jsou mandaly opravdu výborným pomocníkem i při relaxaci nebo jiných problémech, už jsem zjistila před lety.”

Jak může mandala fungovat ve smyslu terapie nebo při diagnostice?

Pokud vás zajímá i ten skrytý význam mandal, můžete zkoumat tvary nebo barvy, které jste ve svých mandalách použili. Můžete kreslit nebo tvořit mandaly i jako nástroj úlevy při různých obtížích. Prostě se ze svých pocitů a starostí „vymalujete”. 

Při hlubším studiu nebo rozboru více mandal můžete objevit skryté problémy a pomocí dalšího kreslení je i řešit. Můžete si dokonce dělat poznámky, které vám pomohou více poznat sami sebe. 

Jaroslava Bártové se dokonce pokusila vysledovat, jak mandaly pomáhají jako podpůrná terapie při zdravotních problémech.

Podpůrná terapie po mrtvici

Jaroslava začala s paní, která prodělala mozkovou mrtvici, pracovat s mandalami. Sledovala, jak paní zlepšovala úchop pastelky, tlak, i to, jak se jí při tvorbě zpřesňovala kresba. Začaly s málo členitými mandalami, třeba jen na 8 dílků a propracovaly se postupně k menším detailům. Díky tomu se paní rozhýbaly i další prsty. 

Pro zapojení celého mozku Jaroslava pro paní vytvořila i mandalu s jednoduchou tajenkou na doplňování. Dříve paní o nic neměla zájem, postupně se jí ale vrátila radost do života. 

Podpůrná terapie při psychických problémech

Jaroslava Bártová říká: „Ozvala se mi i paní, které pravidelně rozesílám své mandaly na vybarvení, že jí i manželovi pomohly psychicky zdolat období těžké nemoci. Stejný případ mám i ve svém blízkém okolí. 

Navštívila jsem několikrát skupinu těch, kteří prošli onkologickým onemocněním. Představila jsem jim mandaly. Někteří si k nim našli cestu a pracovali s nimi dál. Někteří od mandal „přesedlali“ na omalovánky, pro někoho byly důvod ke společnému posezení a popovídání o tom, jak tvoří.

Jedna stará paní mi řekla, že se jí vrátila chuť k životu, protože myslela, že už nebude moci nic dělat. Obrázky dá na výzdobu nemocnice a je ráda, že ještě může být užitečná. Vybarvování zvládá i s mírným hendikepem úchopu výborně.”

Podpůrná terapie u dětí i seniorů

Do kreslení mandal se rádi zapojí ve školách i děti, kteří jinak odmítají kreslit s tím, že to neumí. U seniorů zase může tvoření mandal přinést nový koníček a zábavu.

Jaroslava Bártová radí: „Senioři jsou často omezeni bolestmi kloubů nebo zmenšenou pohyblivostí. Pak je pro ně vhodný dárek ve formě kurzu, omalovánek nebo výtvarných potřeb. Někoho práce unaví natolik, že ji ani nedodělá. Důležité je, aby se k ní sám od sebe chtěl vrátit.

Proto doporučuji mandalu umístit do pokoje, kde starší člověk tráví většinu času. Na nástěnku nebo do klipu, aby se dala vyměnit, až vybarví další. Můžete se spolu i domluvit, komu pak mandaly jako dárek dál věnuje. Jestli vnoučatům, pečovatelkám nebo si z nich udělá vlastní sbírku.”

Mandala jako dárek

Pokud nechcete tvořit mandaly „jen tak”, můžete je použít v nějaké formě jako dárek. Takový dárek potěší a nezřídka i řádně překvapí. Hotové obrázky mandal mohou sloužit jako obrázek na zeď, motiv na hrnek, tašku, potisk na tričko, podložku pod hrnek, stojánek na tužky, ale třeba i závěsnou dekoraci nebo magnetky.  

A na závěr ještě pár slov od Jaroslavy, která vás tvořit mandaly naučí ve svém kurzu: „Věřím, že i ve vašem okolí je někdo, kdo mandaly ještě třeba ani nepoznal, ale mohou mu pomoci. Ukažte mu je nebo mu nějakou dejte jako dárek. Buď od vás vlastnoručně vyrobenou anebo takovou, kterou si může dotvořit sám.”

A my k tomu doplňujeme… nebo mu rovnou darujte dárkový poukaz na kurz Mandaly pro radost - omalovánky pro dospělé. ;)

Váš tým Kurzů pro radost
ve spolupráci s výtvarnicí Jaroslavou Bártovou
 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.