Po celém světě se teď skloňuje nový fenomén. Umělá inteligence. Jestli vás toto téma zajímá, rád bych se s vámi podělil o pár praktických zkušeností. Náš pracovní tým se pustil do prozkoumávání umělé inteligence a vy u toho můžete být s námi.

Objevujeme a testujeme nástroje, které by nám mohly pomoci vylepšit Kurzy pro radost. Troufám si tvrdit, že v dohledné době vám na našem webu představíme jedno užitečné vylepšení poháněné umělou inteligencí, které vám pomůže lépe se na našem webu orientovat.

Při tom našem testování a objevování jsme vyzkoušeli spoustu věcí a dost jsme se toho naučili. A protože už nejsme úplně na začátku, najdete u nás ve videokurzu Umělá inteligence (AI) a její praktické využití spoustu zajímavých informací.

Kurz je zajímavý navíc tím, že zahrnuje přístup k sérii výukových videí, ve kterých budou lektoři sdílet své zkušenosti a poznatky o AI. Každý týden se v kurzu objevuje nové video s prakticými návody a novinkami.

Co to je umělá inteligence?

Umělou inteligenci jsme před pár desítkami let znali hlavně ze sci-fi knížek. Když se zeptáte lidí kolem vás, co to vlastně je, tak se často odpovědi budou blížit něčemu, co znají ze sci-fi příběhů. Pojďme tedy začít tím, že si řekneme, co to je umělá inteligence a co to je strojové učení.

Umělá inteligence (AI - z anglického “Artificial Intelligence”) je oblast počítačové vědy, která se zabývá vytvářením počítačových programů a systémů, které jsou schopné řešit problémy a úkoly obvykle spojované jen s lidským myšlením. Tyto systémy mohou být navrženy k řešení úkolů jako rozpoznávání řeči, rozpoznávání obrazu, překládání jazyků, autonomní navigace, rozpoznávání vzorců a mnoho dalších.

Strojové učení (ML - z anglického “Machine Learning”) je podoblast umělé inteligence, která se zabývá studiem a vývojem algoritmů a modelů, které umožňují počítačům učit se z dat a zkušeností bez explicitního programování. Toto se děje pomocí trénování modelů na velkém množství dat a poskytování zpětné vazby, aby se modely mohly přizpůsobit a zlepšovat své schopnosti.

Strojové učení může být použito v mnoha oblastech, včetně zpracování přirozeného jazyka, rozpoznávání obrazu, predikce a detekce anomálií, doporučování produktů a mnoho dalších. V současné době se strojové učení stává stále více důležitým pro průmyslové a vědecké aplikace, a to díky schopnosti umožnit počítačům učit se a zlepšovat se bez potřeby ručního programování.

Proč najednou začal celý svět mluvit o umělé inteligenci?

Před osmi lety s tím začal Elon Musk, jako spoluzakladatel OpenAI. OpenAI je nezisková organizace pro výzkum umělé inteligence, jejíž známým produktem je chatbot ChatGPT, schopný diskutovat prakticky na libovolné téma a umí to i v češtině.

OpenAI založili Elon Musk a Sam Altman v roce 2015 a v závěru loňského roku byl ChatGPT zpřístupněn zdarma veřejnosti. Milióny lidí si mohly začít povídat s umělou inteligencí. 

Jestli jste to ještě nevyzkoušeli, tak se do toho můžete pustit zdarma na stránkách OpenAI: https://openai.com/

Jak se lépe učit cizí jazyky díky AI?

Umělou inteligenci začínají využívat i provozovatelé aplikací pro výuku cizích jazyků. Před pár dny propojení s ChatGPT oznámilo Duolingo. Jestli se učíte cizí jazyky a zatím jste nezkusili aplikaci Duolingo, tak si jí vyzkoušejte na tomto odkazu: duolingo.com

Jak pomáhá AI s překládáním cizích jazyků?

Používáte překladač Google? Zkuste něco nového a budete nadšeni! Vyzkoušejte aplikaci DeepL. DeepL je internetový překladový nástroj s využitím umělé inteligence, který dokáže přeložit texty z jednoho jazyka do druhého. Nástroj DeepL je v současné době jedním z nejpokročilejších a nejvýkonnějších překladových nástrojů na trhu.

DeepL využívá nejmodernější metody strojového učení a neuronových sítí, které mu umožňují rozpoznávat a překládat slova, fráze a věty v kontextu a s vysokou přesností. DeepL dokáže překládat texty z několika jazyků, včetně angličtiny, francouzštiny, němčiny, španělštiny, portugalštiny, italštiny, nizozemštiny, polštiny, ruštiny a japonštiny.

DeepL se používá k překladu různých typů textů, jako jsou například e-maily, webové stránky, dokumenty, knihy a mnoho dalšího. Jeho vysoká kvalita překladů a rychlost zpracování textu ho činí populárním nástrojem mezi lidmi, kteří pracují s různými jazyky a potřebují rychle a efektivně překládat texty.

DeepL můžete používat zdarma a vyzkoušet si ho můžete na tomto odkazu: https://www.deepl.com/translator

Nástroje AI, které mohou děsit

Vznikají tisíce nových nástrojů a aplikací, které nám mohou usnadnit život. Vedle toho vznikají i aplikace, které mohou vyvolávat otazníky nad svým smyslem. Některé mohou vyvolávat spoustu otázek souvisejících s etikou a některé mohou působit i docela dost děsivě.

Dokážete si představit, že si popovídáte se svými blízkými, kteří jsou už několik let po smrti? Jestli je váš dědeček nebo babička po smrti, tak se vám to už nepovede, ale můžete tento zážitek dopřát svým vnoučatům.

Ano, zní to děsivě a vyvolává to spoustu otázek. Existuje aplikace, kterou mohou žijící lidé využít pro to, aby si s nimi jejich děti nebo vnoučata mohli popovídat po jejich smrti. Aplikace se jmenuje Hereafter a prohlédnout i vyzkoušet si ji můžete zdarma na tomto odkazu: https://www.hereafter.ai/

Umělou inteligenci využívají také podvodníci

Mamince v seniorním věku volá syn, že se dostal do svízelné situace a potřebuje peníze. Maminka nemá sebemenší tušení, že nemluví se svým synem, ale s klonem jeho hlasu. Bez rozpaků jde do banky a svému synovi posílá peníze. 

To není výmysl. Takový příběh se stal a před pár dny jej podrobně popsali novináři z The Washington Post. Celý článek si můžete přečíst tady. Článek je v angličtině, ale jestli angličtinou nevládnete, tak si jej snadno můžete přeložit pomocí DeepL.

Software pro generování hlasu pomocí umělé inteligence analyzuje, co dělá hlas člověka jedinečným - včetně věku, pohlaví a přízvuku - a prohledává rozsáhlou databázi hlasů, aby našel podobné hlasy.

Poté dokáže znovu vytvořit výšku, barvu a jednotlivé zvuky hlasu dané osoby, aby vytvořil celkový efekt, který je podobný.

Před rokem jste potřebovali hodně dlouhý zvukový záznam, abyste naklonovali hlas člověka, Nyní, když si najde podvodník něčí půlminutové video na Facebooku nebo Instagramu, může libovolného člověka naklonovat. Podvodník k tomu může použít veřejně dostupné nástroje, jako je například Eleven Labs.

Co si tedy s tou umělou inteligencí počít?

Umělá inteligence je tady a lidé k ní budou zaujímat různé postoje. To je v pořádku. Internet se objevil před třiceti lety a lidé k němu zaujímali různé postoje. To je v pořádku. První osobní počítače se objevily před čyřiceti lety a lidé k nim zaujímali různé postoje. To je taky v pořádku. 

S jistotou se dá říct, že lidé, kteří byli mezi prvními uživateli osobních počítačů a internetu, měli velký náskok před ostatními. S umělou inteligencí to bude podobné. Proto má smysl se k ní nestavět zády, ale učit se s ní zacházet.

Ať už bude váš postoj k umělé inteligenci jakýkoliv, mějte radost a užívejte si Kurzy pro radost!

Sepsal Pavel Fara za podpory chatGPT a Wikipedie


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.