Máte chuť naučit se kreslit zvíře, ale nevíte, kde začít? Zde zjistíte, jak jednoduše nakreslit nebo namalovat zvíře. Od výběru vhodného zvířete na malbu nebo kreslení, přes studium tvarů a proporcí, až po finální úpravy a zdokonalení vašeho díla.

Ať už jste začátečník nebo pokročilý kreslíř, tyto rady vám mohou pomoci zlepšit vaše dovednosti a přinést vám radost z kreslení nebo malování. 

Místo čtení článku můžete vyzkoušet také naše videokurzy. Jak namalovat zvíře jednoduše olejovými, akrylovými nebo jiným barvami se naučíte ve videokurzu Jak malovat zvířata pro začátečníky. Malbu zvířat vás v něm naučí Pavel Michalica.

Zvířata je možné nakreslit i technikou kreslení pravou hemisférou. Jak nakreslit zvířata právě takto se naučíte v kurzech naší oblíbené lektorky Petry Cibulkové:

V tomto průvodci se dozvíte více o:

  1. Výběru vhodného zvířete
  2. Studiu tvarů a proporcí zvířete
  3. Základním kreslení zvířete
  4. Přidávání detailů a textur
  5. Práci se stíny a světlem
  6. Výběru vhodného média a materiálu
  7. Tréninku a pokroku

1. Výběr vhodného zvířete

Předtím, než začnete kreslit, je důležité si vybrat zvíře, které vás nejvíce zaujme a motivuje. Zamyslete se nad tím, jaké zvíře vás fascinuje svým vzhledem nebo chováním. Můžete začít s jednoduchým zvířetem, jako je kočka nebo pes, a postupně se přesouvat k složitějším zvířatům. Například koně nebo exotická zvířata.

2. Studium tvarů a proporcí zvířete

Aby vaše kresba vypadala realisticky, je důležité se seznámit s tvarovou stavbou zvířete. Pozorujte fotografie nebo skutečné zvíře a zkoumejte jeho hlavní tělesné části, jako jsou hlava, tělo a končetiny. Všímejte si, jak jsou jednotlivé části těla navzájem propojeny a jak se mění jejich velikost a tvar.

Pro podrobnější instrukce a návod navštivte náš kurz Kreslení pravou hemisférou 2 - kreslíme předměty, rostliny a zvířátka.

3. Základní kreslení zvířátka

Jakmile si vyberete zvíře a prostudujete jeho tvar a proporce, můžete začít s kreslením. Začněte jednoduchými geometrickými tvary, které představují základní části těla zvířete. Tímto způsobem vytvoříte kostru pro váš obrázek. Poté se zaměřte na přidávání detailů - svaly, srst, šupiny apod.

Pro další návody navštivte videokurz Kreslení pravou hemisférou 3 - kreslení zvířat pastelem od výtvarnice Petry Cibulkové. Petra se profesionální kresbě a malbě věnuje už více než 30 let a víc než polovinu z této doby učí kreslení a další výtvarné techniky.

Jak sama říká, je schopná nakreslit vše, co vidí, a je schopná to naučit i vás. Díky ní uvidíte, co jste dosud nevnímali, a nakreslíte i to, o čem jste ani netušili, že je možné nakreslit. Přesvědčte se o tom v jejich online kurzech

4. Přidávání detailů a textur

Až budete mít hotovou kostru kresby, můžete se pustit do přidávání detailů a textur. Pozorujte, jak se mění srst, šupiny nebo peří na různých částech těla zvířete. Zkuste si všimnout, jak se tyto textury liší v závislosti na úhlu pohledu a světle.

Zajímavý pohled nejen na malbu zvířete naleznete také ve videokurzech Pavla Michalici, který učí metodu olejomalby podle Boba Rosse.

Jeho kurz Jak malovat zvířata pro začátečníky je vhodný i pro naprosté začátečníky bez jakýchkoliv malířských zkušeností.Najdete v něm také informace, jak malovat nejen olejovými barvami, ale také akrylovými.

5. Práce se stíny a světlem

Správné zobrazení stínů a světla je klíčové pro dosažení realistického vzhledu vaší kresby. Pozorujte, odkud přichází světlo a jak ovlivňuje tvar a texturu zvířete. Stíny pomáhají vytvořit hloubku a prostorový dojem. Pracujte s různými stupni stínování a zkoušejte různé techniky, jako jsou křížové šrafování nebo blending, abyste docílili hladkých přechodů.

6. Výběr vhodného média a materiálu

Zvířata můžete nakreslit snadno tužkami nebo pastelkami na papír. Ale klidně je můžete i namalovat na plátno, konkrétně olejovými nebo akrylovými barvami, případně akvarelem.

Každé médium má své vlastnosti a techniky, které mohou ovlivnit konečný výsledek vaší kresby. Proto experimentujte s různými materiály a zjistěte, které vám nejlépe vyhovují.

7. Trénink a pokrok

Stejně jako u jakéhokoli jiného umění, i zde platí, že praxe dělá mistra. Čím více budete kreslit a malovat, tím se rychleji zlepšíte. Trénujte pravidelně, zkoušejte nové techniky a nebojte se vyzkoušet kreslení nebo malování různých druhů zvířat. Sledujte svůj pokrok a buďte trpěliví.

A nezapomeňte, že na Kurzyproradost.cz najdete spoustu videokurzů a materiálů, které vám pomohou ještě lépe kreslit a malovat. Nejen zvířata. Naše kurzy potěší i malé umělce, kteří se chtějí naučit, jak kreslit svá oblíbená zvířátka.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.