Drátování je stará řemeslná technika, která kdysi sloužila hlavně k opravám popraskané keramiky, drátování hrnců a jiných nádob. Prostě k výrobě ryze praktických věcí především do domácnosti. Přesto ale nepostrádala krásu a zdobnost. Snad právě proto je i dnes stále oblíbená. Kde ale najít návody na drátování? Návody pro začátečníky nebo i na složitější výrobky z drátů?

V tomto článku najdete návod na drátování malého motýlka i vše důležité, co potřebujete vědět do začátků práce s drátem. A hlavně dostanete i tip, kde se můžete naučit drátování krok po kroku. Jednoduše online při sledování videí.

Ale začněme hezky od začátku.
 



Fotky výrobků od účastníků kurzu Kajjky Hátleové „Drátování pro začátečníky”.

Co vše lze vyrobit drátováním?

Způsobů drátování existuje opravdu mnoho. A věcí, které se z drátů můžou vyrobit, je ještě více. Můžete pracovat s jemnými drátky a tvořit něžnou krásu šperků. Nebo sáhnout po silných drátech a vyrábět například mísy, lustry či velké dekorace

Co budete pro drátování potřebovat? Dráty!

Pochopitelně že dráty, ale jaké? Na trhu je k dostání mnoho druhů drátů a ne všechny jsou vhodné na všechno. Dráty měděné jsou měkké a poddajné a velmi dobře se s nimi drátuje. Jsou však vhodné spíše pro jemné menší drátování, neboť nemají dostatečnou pevnost.

Měděné dráty se prodávají v mnoha průměrech. Také je můžete zakoupit buď surové, nelakované a ty jsou vhodné v případě, že výrobek máte v úmyslu patinovat sulfidem amonným, nebo ty s povrchovou úpravou – lakované či pokovené. 

Dráty hliníkové jsou také velmi dobře tvarovatelné, ale zároveň velmi křehké a při opakovaném ohýbání se často lámou. Výhodou je, že je dostanete v mnoha krásných odstínech.

Dráty železné žíhané černé jsou vhodné na drátování větších projektů. Jsou tvrdé a pracuje se s nimi složitěji, ale hotové výrobky jsou velmi odolné. Při práci s těmito dráty je třeba myslet na konečnou povrchovou úpravu výrobků, což můžete udělat buď olejováním, žíháním nebo lakováním.

Dráty pozinkované jsou většinou velmi pevné, mají stříbrný vzhled a je vhodné je volit například pro výrobky, které budou vystaveny povětrnostním vlivům.

Existuje ještě mnoho dalších druhů drátů. V podstatě se dá drátovat s jakýmkoli drátem, který dokážete úspěšně tvarovat. Zmínila bych možná ještě dráty z chirurgické oceli, kterým se také říká zubařské a které mají tu výhodu, že šperky z nich vyrobené jsou stoprocentně antialergenní.
 



Fotky výrobků od účastníků kurzu Kajjky Hátleové „Drátování pro začátečníky”.

Pomůcky na drátování - kleště

Na drátování samozřejmě potřebujete kleště. Kleště štípací a podle síly drátů pak buď kleště maličké boční nebo kleště na kabely či velké pákové na velmi silné dráty.

Také potřebujete takzvané kombinačky neboli kleště kombinované – to jsou ty, co mají na čelistech rýhování a mají i štípací část. Podle síly drátů zvolte i jejich velikost.

Z kleští jsou dále potřeba ještě kleště ketlovací, které mají kulaté čelisti a používají se k výrobě kroužků.

Pomůcky na drátování - ostatní

Další pomůcky jsou potřeba podle druhu drátování. Existují různé formy na drátování, ale obecně se dá říct, že jako forma k ohnutí drátu může sloužit cokoli, co má správný tvar. Kroužky lze stáčet na pletacích jehlicích, velká kola můžete naohýbat třeba pomocí hrnců.

Jaké existují výplety? Co jsou základní dovednosti?

Je poměrně těžké dát obecný návod na veškeré drátování. Existuje však několik základních výpletů, například pro drátování nádob: výplet smyčkový, výplet šestiúhelníkový a výplet čtvercový.

Výplet smyčkový se používá na drátování lahví i drobností, jako jsou například vajíčka či kamínky. Říká se mu šitá krajka.



Výplet šestiúhelníkový se používá nejvíce k drátování nádob, jako jsou mísy, květináče či džbány.

 

Výplet čtvercový je nejvíce používán také na nádoby. Například při drátování hrnků a květináčů. 



K základním dovednostem, které potřebujete pro drátování znát, patří kromě výpletů také znalosti:

  • jak drát tvarovat a stáčet,
  • jak dělat ostré úhly, spirálky, smyčky atd.

Drátování chce grif a samozřejmě nejlepší je to pochopitelně vidět a zkusit. Každý výrobek má svůj postup a jeho výroba obsahuje malé fígle, jak se s drátem domluvit, aby poslouchal a tvořil přesně to, co si přejete. 

Více, než další čtení o drátování, vám proto dá určitě zkušenost. Zkrátka vzít drát, kleště a zkusit to. Můžete to vyzkoušet podle mého videokurzu Drátování pro začátečníky a později i Drátování pro pokročilejší.

Tady vám přidám ještě jeden konkrétní návod na drátování motýlka. Užijte si především radost z tvoření... vždyť tvoření má být hlavně radost.

Návod na drátování motýlka


Co budete potřebovat (materiál)?

Potřebujete v podstatě jakýkoli drát, který dokážete tvarovat. Podle jeho pevnosti následně pak zvolíte velikost motýlka. Obecně platí, že čím měkčí drát, tím menšího motýlka lze úspěšně vyrobit. 

Tento návod na drátovaného motýlka je na malý přívěsek na krk. Proto je na něj použitý lakovaný měděný drát (1 mm silný) a pro výplet je použitý také měděný lakovaný drát (0,4 mm silný).

Další pomůcky:

Kleště malé kombinované a kleště malé štípací (oboje snadno koupíte v jakémkoli hobby marketu nebo výtvarných potřebách).

Postup:

  1. Připravte si cca 30 cm dlouhý drát a v polovině ho přehněte. Při další práci držte drát přehnutím dole a konce drátů nahoře tak, aby tvořil tvar písmena „V“.
  2. Nyní pracujte nejprve jednou a potom druhou polovinou drátu. Vezměte konec drátu a vytvarujte nejprve horní křídlo a potom hned protilehlé spodní křídlo motýla. Ohýbaný drát při tom vytvoří osmičku.


     
  3. V místě, kde se ohýbaný drát zkříží s původním ohnutím, udělejte otočku, která spojí všechny dráty dohromady.


     
  4. Stejným způsobem vytvořte i druhá dvě křídla.
  5. Potom přidejte ještě po jedné otočce kolem středu každým drátem. Konce drátů veďte mezi horní křídla. Budou tvořit tykadla motýlka.


     
  6. Konce obou drátů zkraťte na stejnou délku a na jejich koncích stočte malé spirály. Tím je hotový základ motýlka a můžete začít vyplétat. 


     
  7. Připravte si tenký drát dlouhý cca 1,5 m a v polovině jeho délky ho namotejte na střed motýla.
  8. Opět pracujte nejprve jedním a potom druhým koncem drátu.
  9. Způsobů, jak vyplétat křídla, je více. Nejjednodušší je nepravidelné proplétání ze strany na stranu. Prostě jen tak cik-cak. Jen nezapomeňte, že při každém křížení slabého výpletového drátu se silným drátem kostry je nutné udělat slabým drátem na kostře alespoň jednu až dvě otočky. 


     

Přeji vám ze srdce, ať se vám drátování daří!

Kajjka Hátleová 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.