“Kytara je fajn,” říká jeden z nejslavnějších českých kytaristů a zpěváků Petr Janda. Ten se proslavil především svým působením v dnes už legendární rockové kapele Olympic. Kapelu založil v roce 1963 Miloslav Růžek s původním názvem Karkulka neboli Karlínský Kulturní Kabaret. Od stejného roku se datuje i jeho působení v Olympicu.

Dá se vlastně říct, že hudebníka, kytaristu, skladatele a frontmana kapely Olympic netřeba představovat. V Česku asi není nikdo, kdo by jeho a rockovou kapelu Olympic neznal. Alespoň mezi dospělými.

Petr Janda, písničky od Olympicu a Kurzy pro radost

Petr Janda je dokonce i učitel a mentor (nejen začínajících) kytaristů. Učil totiž několik let hru na kytaru a příbuzné předměty na Konzervatoři Jaroslava Ježka. A na Kurzech pro radost naučí hrát akordy na kytaru i nejrůznější vychytávky, jak hrát na kytaru podobně jako on, i vás. 

Je jedno, jestli jste začátečník nebo lehce pokročilý, případně, jestli se chcete naučit něco nového, i když na kytaru hrajete léta. Tenhle skvělý hudebník vás provede výukou akordů i tím, jak hrát na kytaru jinak, než se učí ve škole. 

Z jeho kurzu Hra na kytaru s Petrem Jandou vám v tomto článku představíme některé zajímavosti a tipy k tomu, jak se naučit hrát na kytaru i jako samouk. Díky vedení Petra Jandy budete moct zahrát na kytarové struny také bohatší melodii. Skvělé je, že k jednotlivým písničkám kurzu získáte také text a akordy na kytaru, abyste měli podle čeho hrát a klidně i zpívat. 
 



Foto z natáčení kurzu „Hra na kytaru s Petrem Jandou"

Proč má Petr Janda přezdívku Django (čti džango)?

Je to odkaz na jazzového kytaristu romského původu Jeana „Djanga” Reinhardta - jeho cikánská přezdívka Django znamená “bdím”. Tento vynikající a celosvětově známý hudebník vynikal ve hře na kytaru jen třemi, případně dvěma prsty (hrál tak kvůli svému úrazu).

Při požáru Jean Django totiž přišel o hybnost některých prstů na levé ruce a ztratil kus malíčku. Také mu hrozila amputace pravé nohy. Přesto se nevzdal a po úraze začal zase znovu hrát. Celosvětovou proslulost ale získal až roky po svojí nehodě. 

A Petr Janda při hře na kytaru také nepoužívá všechny prsty. Naštěstí ne kvůli úrazu, ale pro vytváření bohatší melodie. Takže vás naučí, jak hrát i základní akordy (E Dur, A Dur, G Dur, C Dur) trochu jinak, než ukazují klasické příručky hry na kytaru.

Jak začít hrát na kytaru?

Úplně jednoduše. Prostě si pořiďte kytaru! Třeba si ji na začátek jen půjčte. Otevřete si první díl kurzu Hra na kytaru s Petrem Jandou, který je zdarma, a vyzkoušejte si, jak zahrát základní akordy. Když se vám to bude líbit, pokračujte dál. 

Poslouchejte, co vám Petr říká a ukazuje. A hlavně trénujte. Nemusíte chodit do lidové školy umění, tedy pardon základní školy umění, ani na konzervatoř a přesto vaše hra na kytaru může být skvělá. Chce to jen trochu píle, času a hlavně chuti. 

Na jednotlivých písničkách Olympicu vám Petr ukáže svoje nejlepší triky a hru tak, abyste mohli zahrát přátelům u ohně, v hospodě nebo třeba jen tak svým dětem nebo vnoučatům doma. Pod jeho vedením zvládnete hru na kytaru i jako samouk.

Také vás naučí (konkrétně ve videu č. 3), jak vůbec začít s cvičením a jak kytaru naladit. Poradí vám, jaké struny na kytaru používat nebo jaké si pořídit trsátko. Ve videu č. 13 zase ukáže, jak s cvičením a hrou na kytaru pokračovat intenzivně dál - ale tak, aby vás to neodradilo. 

Jaké písničky na kytaru se naučíte zahrát?

Samé hitovky. Jsou to písničky jako Vymyslel jsem spoustu nápadů (známé i jako Dej mi víc své lásky), Snad jsem to zavinil já, Okno mé lásky, Osmý den, Vlak, co nikde nestaví, Bon soir mademoiselle Paris a další. Pod vedením Petra Jandy se naučíte celkem dvanáct písniček.

Tak už na nic nečekejte a zkuste to!


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.