Ovládnout dokonale alespoň jeden světový jazyk dnes patří k základnímu vzdělání. Vzhledem k tomu, že jsme nejčastěji obklopeni angličtinou, jeví se jako logická volba právě ta. Jenže co když jste měli anglický jazyk naposledy ve škole nebo z něj znáte maximálně pár výrazů? Máme pro vás 10 tipů, jak se snadno naučit anglicky.

Angličtina je třetím nejrozšířenějším jazykem světa. Mluví jí 379 milionů rodilých mluvčích ve 35 zemích a více než 1 miliarda lidí jí vládne jako druhým jazykem. Používá se v mezinárodní politice i obchodu, je univerzálním jazykem pro setkávání lidí z nejrůznějších koutů světa. Ostatně i u nás je to nejrozšířenější druhý jazyk. A stále více lidí se chce tuto řeč naučit nebo se v angličtině zdokonalit. Jenže jak se učit anglicky, když škole už jste dávno odrostli?

1. Zpátky do lavic
Tradičním způsobem, jak se naučit anglicky, je zaplatit si kurz v jazykové škole. Pod dohledem lektora, často rodilého mluvčího, se naučíte gramatiku i mluvenou řeč, budete mít vždy možnost se na vše zeptat, a když uděláte chybu, učitel vás hned opraví.

Nevýhodou klasických kurzů ale bývá časová náročnost. Musíte být vždy v přesně danou hodinu ve třídě, případně doma u počítače, pokud výuka probíhá dálkově, abyste lekci neprošvihli. A to může být pro spoustu lidí problém. I proto hledají jiný způsob, jak se začít učit anglicky.

2. Sám sobě učitelem
Zvolit můžete rovněž samostudium, tedy některý ze způsobů, jak se naučit anglicky doma. Existují speciální učebnice, které můžete využít. Hodí se rovněž, pokud máte ve svém okolí někoho, kdo angličtinu ovládá a v případě potřeby vám pomůže. Výhodou je, že lekce můžete zcela přizpůsobit svým časovým možnostem.

Bohužel, samostudium je skutečně efektivní jen u lidí, kteří mají opravdu velkou sebekázeň. Přinutit se několikrát týdně usednout k učení, není nic lehkého. Kromě toho mohou mít problém i úplní začátečníci – angličtina sice není extra těžký jazyk, ale přesto se může stát, že člověk některé její zákonitosti sám nepochopí, ani když má k ruce učebnici. I proto samostudium představuje spíše způsob, jak na angličtinu, když už máte nějaké ty základy za sebou.

3. Moderní technologie v hlavní roli
Moderní vychytávky nám pomáhají každý den – tak proč je nevyužít i při studiu angličtiny? Existuje spousta aplikací, které vám pomohou se slovíčky nebo s výslovností, v některých si dokonce můžete procvičit gramatiku apod., a tak jsou také způsobem, jak se naučit angličtinu.

Při používání aplikací si dejte pozor, abyste neustrnuli u pouhého „šrotování“ slovíček. Vždy byste se měli nové výrazy učit v kontextu, abyste pochopili jejich význam a používání. Nezapomínejte také na psaní – i když vidíte slovíčko na displeji, ještě to neznamená, že jej později sami dokážete správně napsat.


4. V hlavní roli angličtina?
Velmi oblíbeným způsobem, jak se co nejrychleji naučit anglicky, je spojit výuku se zábavou. A k tomu máme dnes bezpočet příležitostí. Velmi populární je sledování filmů a seriálů v originále. Nejprve se vyplatí začít s anglickými titulky, po několika dílech/filmech je ale vypněte docela. Nebojte, spoustu slovíček pochopíte ze situací, nemusíte je vidět napsaná. Ostatně po pár týdnech už nebudete chtít na dabované pořady koukat vůbec.

Jak se naučit angličtinu z filmů? Dobrým tipem je zvolit si nějaký nenáročný seriál nebo bláznivou komedii. Jako začátečník jim budete rozumět lépe než například psychologickým dramatům.

Pokud si na filmy si (zatím) netroufáte, zapněte YouTube. Pusťte si třeba talkshow s oblíbeným hercem nebo moderátorem, koukněte na kurz vaření v angličtině, na nepovedené scény z natáčení… Zkrátka využijte všechno, co vás baví, jen když to bude v angličtině!

5. Pěkně do uší
Ovšem filmy či seriály nejsou jedinými pomocníky na cestě, jak se efektivně učit anglicky. Využít můžete také nejrůznější podcasty. Jejich výhodou je, že si můžete zvolit téma, které vás baví, případně takové, ve kterém se chcete zlepšit. Navíc nejste vázaní na televizi – podcast si můžete pustit do uší třeba cestou do práce, ostatně je to skvělý způsob, jak se učit anglicky v autě.

Do sluchátek si můžete pustit i svou oblíbenou kapelu (za předpokladu, že zpívá anglicky). Nerozumíte jedinému slovu, která zpěvák vypouští z úst? Pak si text písně najděte na internetu (existují stránky, které vám nabídnou i český překlad) a zazpívejte si s ním. Po pár opakováních už nebudete mít problém zpívat zpaměti a rozumět textům i ostatních písní. Jistě, jen ze samotných písniček se nejspíš anglicky nenaučíte, ale jako doplňkové studium se hudba hodí!

6. Stránky plné slovíček
Navzdory moderním technologiím nedá spousta lidí dopustit na „staré dobré“ knihy. Respektive na čtení knih v originále, které představuje další tip, jak se naučit dobře anglicky. Nemusíte samozřejmě začínat se složitými filosofickými pojednáními, klidně sáhněte po knize, kterou už znáte (ale tentokrát ne v českém překladu). Nepodceňujte ani knihy pro děti – například Harry Potter a podobné příběhy – nebo komiksy, u kterých vám v porozumění textu pomohou i ilustrace.

Nevýhodou „studia z knih“ je, že vás nenaučí výslovnost a nepřinutí vás mluvit. A tak jsou knížky opět skvělé jako doplněk k dalšímu studiu angličtiny.

7. Noví přátelé
Pokud hledáte především způsob, jak se naučit mluvit anglicky, nejlepší bude spřátelit se s rodilým mluvčím. Ani ty nejlepší učebnice vás totiž nerozmluví tak jako někdo, kdo daný jazyk používá celý život. Že nikoho takového ve svém okolí nemáte? Nevadí! Povídat si můžete i online, třeba prostřednictvím Skypu nebo Google Meet apod.

Mimochodem, když už budete s rodilým mluvčím konverzovat, můžete ho požádat, aby vás když tak upozornil na chyby, které děláte, a to jak ve výslovnosti, tak v gramatice. Ačkoli je účelem vašich setkání především najít cestu, jak se rozmluvit anglicky, vyplatí se úplně neignorovat třeba správný slovosled či používání časů apod.

8. Sbalit kufr a vyrazit
Také cestování do zemí, kde jste odkázáni na cizí řeč, považují někteří lidé za způsob, jak se nejlépe naučit anglicky. Jste obklopeni anglickými nápisy, jinému jazyku tu nikdo nerozumí, musíte se nějak domluvit s personálem hotelu, v obchodě, restauraci, zeptat se na cestu…

Ovšem aby byl pobyt v zahraničí pro vaše jazykové dovednosti opravdu efektivní, nejspíš nestačí, pokud vycestujete jednou za rok na týden až dva. Mnohem lepší jsou v takovém případě dlouhodobější pobyty či stáže (například prázdninové studijní pobyty), které si ovšem může dovolit málokterý pracující člověk. 

9. Aktuální potřeba
Možná nemáte problém se v angličtině kdekoli domluvit, ale potřebujete vylepšit cizí jazyk v určitých oblastech. Například se potřebujete naučit, jak napsat e-mail v angličtině, jak napsat dopis v angličtině nebo jak se připravit na pohovor v angličtině. V takovém případě vám nejspíš nepomůže sledování sitkomů nebo poslouchání podcastů o vaření. Pokud nemáte kolem sebe nikoho, kdo by vám pomohl, najděte si na internetu přímo stránky věnované tématu, jež potřebujete zvládnout, a nastudujte, co půjde.

Pokud píšete oficiální dopis či jiný dokument, na kterém vám záleží, vždy pečlivě kontrolujte, zda jsou všechna slova napsaná tak, jak mají. K tomu slouží řada nástrojů v textovém editoru (například ve Wordu můžete přepnout do angličtiny a poté nechat dokument zkontrolovat).

10. Lektor v obýváku
Rádi byste přece jen vyhledali zkušeného lektora, který vám vše vysvětlí, abyste nemuseli spoléhat jen na sebe nebo filmy a literaturu, ale nemáte čas ani energii docházet na lekce angličtiny? Pak jsou pro vás tím nejlepším řešením online kurzy angličtiny. Pustit si je můžete, kdykoli se vám to bude hodit, a vyberete si z nich přesně to, co potřebujete. Ostatně naše kurzy jsou skvělým způsobem, jak se naučit anglicky online.


Nejsou vám jasné časy? Pak si pusťte kurz Jak zvládnout časy, v němž vám je lektor dokonale vysvětlí. Potřebujete se nový jazyk naučit co nejrychleji? Pak vyzkoušejte kurz anglicky hravě a pohodlně. A pokud chcete do učení zatáhnout i své potomky, máme pro vás angličtinu hrou pro děti a dospělé.

Je jasné, že v dnešní době existuje spousta způsobů, jak se naučit anglicky snadno a rychle. Na rozdíl od našich (pra)rodičů máme k dispozici mnohem více pomocníků, než jsou klasické učebnice. A co víc, i učení cizího jazyka se může stát především zábavou. A to je dobře – pokud nás totiž něco baví, existuje vyšší pravděpodobnost, že u toho vydržíme.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.