Jak začít hrát na kytaru? Kromě zmíněného hudebního nástroje a několika dalších maličkostí budete potřebovat hlavně odhodlání a zpočátku také trpělivost. Ano, možná vás po prvních pokusech budou bolet bříška prstů, vaše první tóny nejspíš nebudou znít tak, jak byste si představovali, a budete chtít uklidit kytaru někam do kouta. Ale to by byla škoda. Ostatně ani ti největší koncertní mistři či rockové hvězdy zpočátku netušili, jak se hraje na kytaru. Ale měli pevnou vůli a nadšení, díky kterým se stali legendami. Takže jak se naučit na kytaru?

Jak vybrat kytaru

Je jasné, že první, co budete muset udělat, je pořídit si kytaru. Jenže jakou? Obecně se dají kytary rozdělit na tři základní typy – klasické (někdy se jim přezdívá „španělky“), akustické (ty se dělí na další typy) a elektrické. Ponecháme-li stranou elektrické kytary, u nichž je rozdíl jasný již z názvu, spočívá rozdíl mezi klasickou a akustickou kytarou především ve tvaru a používaných strunách. Na „španělku“ se natahují struny nylonové, na akustickou pouze kovové.

Pokud jste v hraní úplným nováčkem, jistě přemýšlíte, jak vybrat kytaru pro začátečníka. Nejčastěji se doporučuje kytara klasická, a to jak dětem, tak dospělým. Spousta lidí u „španělky“ již zůstane, ostatně u táboráků apod. se setkáte nejčastěji právě s ní. Bývá rovněž nejlevnější. S výběrem konkrétního modelu si nechejte poradit v obchodě.

Výbava pro hru na kytaru

Co dalšího se vyplatí pořídit, pokud jste se rozhodli naučit hrát na kytaru?

Ladička

K samotnému hudebnímu nástroji se vyplatí pořídit ladičku, především pokud jste ve světě kytar začátečník. Nejjednodušší je samozřejmě používat elektronickou ladičku (stačí si jen vybrat typ, který vám bude vyhovovat). Ukáže vám totiž poměrně přesně, jak moc se odchylujete od požadovaného tónu. Další možností jsou nejrůznější mobilní aplikace, jež se pro ladění používají. U nich ale počítejte s nižší přesností, především pokud nemáte kvalitní mikrofon. Jak naladit kytaru bez ladičky? Nejsnáze podle jiného nástroje, pokud jej máte k dispozici. Pokud ne, pak se budete muset spolehnout pouze na svůj sluch. Jestliže jste ale ve hře na kytaru úplným nováčkem a samoukem, nemusí se vám to podařit.

Struny

Nezbytnou výbavou ke kytaře jsou náhradní struny. Jak vybrat struny na klasickou a akustickou kytaru? K dispozici máte dva základní typy – nylonové a kovové. Prvně jmenované se doporučují právě začátečníkům – jsou měkčí a tolik neřežou do prstů. Mají také o něco jemnější zvuk a používají se na klasickou kytaru. Kovové struny zajistí zvuk o něco výraznější, nicméně počítejte s tím, že pokud nejste zvyklí hrát, budou vás od nich v prvních lekcích bolet bříška prstů mnohem více. Dalším kritériem, jak vybrat struny na kytaru, je jejich tloušťka. Měkčí struny jsou opět vhodnější pro začátečníky. Vzhledem k tomu, že o typu strun může rozhodovat i konkrétní druh kytary (zcela samostatná problematika pak je, jak vybrat struny na elektrickou kytaru), vyplatí se poradit se s odborníkem v obchodě.

Trsátka

Trsátko slouží k drnkání na kovové struny (nikoli nylonové). Díky trsátku je zvuk kytary výraznější a hlasitější. Zjednodušeně řečeno se jedná o kousek plastu ve tvaru trojúhelníku se zaoblenými rohy. Typicky se drží mezi palcem a ukazováčkem a přejíždí se jím po strunách. Na trhu najdete různé velikosti trsátek, liší se také jejich tvrdost či tloušťka. Výběr záleží především na typu kytary a hudby, již chcete hrát. Ideálně si nechejte při nákupu opět poradit od odborníka.

Další výbava

Ke kytaře se rovněž vyplatí pořídit klasické pouzdro či textilní obal na kytaru, díky kterým se nástroj při přenášení nepoškodí. Dále pak popruh na kytaru pro snazší manipulaci, případně stojan na kytaru, který zajistí, že bude nástroj bezpečně uložen, když na něj zrovna nebudete hrát, ale zároveň bude vždy po ruce.

Jak správně držet kytaru

Ještě než se vrhnete do odhalování tajů, jak na kytaru, a pokusíte se o první tóny, měli byste tento nástroj dokonale poznat. Abyste věděli, co je kobylka, rezonanční otvor, hmatník, pražce apod. Popis kytary najdete na internetu (či v učebnici) a vyplatí se jej naučit, abyste se mohli orientovat v pokynech a lekcích hry na kytaru.

Další důležitou věcí je správný úchop kytary, který je nezbytný pro pohodlné a správné hraní. Pokud patříte k pravákům, pak budete levou rukou tisknout na hmatníku struny mezi pražci, zatímco pravou brnkat na struny. Kytara by měla spočívat na vašem kolenu a její zadní strana by se měla dotýkat vašeho břicha a hrudníku. Levá ruka by se měla volně pohybovat po krku kytary, palec zůstává na jeho zadní části. Pokud se umění, jak hrát na kytaru, učíte sami, najděte si na internetu video, které přesně ukazuje pozici pro hraní na kytaru. Své držení těla a nástroje pak zkontrolujte v zrcadle.

I když vás to bude zpočátku svádět, snažte se nedržet kytaru křečovitě. Pro začátek se vyplatí sedět na židli s opěradlem, které vám poskytne oporu. Prvních pár lekcí pro vás nejspíš nebude pozice pro hraní na kytaru právě nejpohodlnější, ale je to jen otázka času, než si na ni zvyknete a bude pro vás zcela přirozená.

Jak se naučit na kytaru

Máte kytaru, natažené struny, dokonalý „posez“, naladěno a jste připravení pustit se do hraní, respektive výuky? Skvělé! Dobrou zprávou je, že pokud zvládnete základy (a s nimi i nějakou tu teorii) hry na kytaru, budete schopni zahrát spoustu písní, takže na rozdíl od jiných nástrojů je pokrok poměrně rychlý. Nicméně alespoň zpočátku budete přece jen potřebovat pomoc „zvenčí“.

Velkým pomocníkem pro samouky jsou učebnice prozrazující, jak hrát na kytaru pro začátečníky, které vám vysvětlí především nezbytnou teorii (co jsou akordy nebo rytmus, jak vám pomohou diagramy akordů nebo k čemu vám poslouží tabulatury). Pamatujte, že bez nezbytné teorie do umění, jak zahrát na kytaru, pořádně neproniknete.

Když se naučíte základní jednoduché akordy, můžete už hrát bez problémů spoustu písní. Tyto akordy jsou: G, C, D, Dm, A, Am, E, Em. Na internetu i v knihkupectvích najdete řadu zpěvníků určených pro kytary, jež jsou specializované právě na písničky „složené“ pouze z těchto akordů. Při posezení s přáteli či u táboráků už budete dokonalým kytaristou. Navíc po zvládnutí základů vám učení, jak hrát akordy na kytaru, půjde mnohem snáze, takže brzy zvládnete i složitější skladby.

Když vás učí mistři

Pokud si na úplné samoučení hry na kytaru netroufáte, pak máte možnost navštěvovat nejrůznější kurzy věnované tomuto nástroji. Existují jak lekce pro děti, tak pro dospělé. Nicméně pokud už tak bojujete s časem, je představa, jak pravidelně každý týden docházíte do hudební školy, poněkud nereálná. Jestliže ve svém okolí nemáte nikoho (například známého), kdo by byl ochotný vás učit, existuje ještě jedna možnost – online kurzy hry na kytaru.

Díky online kurzům budete mít rozvrh lekcí pevně ve svých rukou, navíc nebudete muset opouštět pohodlí domova. Když vám něco nepůjde hned napoprvé, můžete se k danému problému vracet tolikrát, kolikrát budete potřebovat.

A co víc, řadou z nich vás provedou osobnosti z hudebního světa, na které byste v „hudebce“ prostě nenarazili. Jeden z našich kurzů například vede legendární Petr Janda ze skupiny Olympic. Ten vám na svých písních mimo jiné názorně ukáže originální způsob, jak se naučit akordy na kytaru, jak hrát sóla harmonicky, ale také jak u hraní vydržet a nenechat se kvůli prvotním neúspěchům odradit. Pro kurz Hra na kytaru s Petrem Jandou stačí znát základní akordy, ocení ho ale i zkušenější hráči.

Kytaristka, skladatelka a zkušená lektorka Eva Hosnedlová vás pak ve svých kurzech 13 kytarových rytmů, které si zamilujete a Kytarové kolovrátky provede světem nejpoužívanějších kytarových rytmů a akordů. Oba kurzy se hodí pro začátečníky a mírně pokročilé a budou ideální i pro ty, kteří by se rádi naučili, jak hrát na elektrickou kytaru.

Kytarista a lektor Jiří Kynčl pak nabízí kurz pro úplné začátečníky, kteří touží proniknout do základů hry na kytaru co nejrychleji a rádi by se naučili několik jednoduchých písní. Pokud jste vždy toužili hrát na kytaru, ale nikdy jste neměli dostatek odvahy nebo času, je Rychlokurz hry na kytaru podle Jiřího Kynčla tím pravým.


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.