Pro mnoho z nás je angličtina a to, jak se ji snadno a rychle naučit, velkým tématem. V tomto článku vám chceme ukázat, že takovým rychlým a jednoduchým řešením může být nový kurz Jak se naučit anglicky hravě a pohodlně. Kurz autora a moderátora Davida Grubera, s nímž vystupují i dva jeho vynikající žáci.

Doložíme vám to na ověřitelných faktech a už je jen na vás, abyste se o skvělých výsledcích učení lektora přesvědčili sami. Co je pro nejsnadnější naučení angličtiny nejdůležitější? Dostatek chuti a zdravé touhy. Po čem? Samozřejmě po skvělé angličtině, po tom, abyste zvládli anglicky skvěle mluvit a psát, sledovat v angličtině filmy, poslouchat hudbu a rozumět jí.

Jak se naučit anglicky dobře - co nejlépe a co nejrychleji

Kvalita a rychlost se nemusí spolu bít. Mohou se dobře skamarádit – stačí, když vynecháme tu spoustu zbytečností a slepých uliček, které jinde výuku angličtiny provázejí. Autor našeho kurzu David Gruber to takto udělal. Sám byl v mládí produktem dvojkombinace ruština-němčina a ve svých 33 letech uměl anglicky tak akorát počítat tenis.

Pohár jeho nespokojenosti s vlastním angličtinovým analfabetismem přetekl přesně 3. prosince 1988, kdy se zúčastnil v Praze čtyřdenní konference o lepším využívání mozku. Byla vedená v angličtině a on tam byl jako páté kolo u vozu, protože se nemohl lektorů na nic pořádně osobně zeptat.

Je možné se anglicky naučit jen doma, bez jazykové školy a kroužků?

David Gruber se učil jako samouk, protože v té době byl v naší zemi jediným lektorem a koučem soft skills. Neustále cestoval a byl opravdu vytížený, navíc učil na dvojnásobek běžného úvazku. Přesto si našel čas a zbytek onoho osudného prosince a pak i celý leden se učil anglicky v průměru hodinu denně. Celkem 60 hodin čistého času jen na učení.

V únoru a březnu roku 1989 pak věnoval angličtině v průměru tři hodiny týdně, celkem 30 hodin. Množství hodin, které David strávil učením, bylo desetkrát kratší oproti školní výuce.

O pár měsíců později, konkrétně v srpnu toho roku, se David nechal otestovat hned první den studia v prestižní King´s School of English v anglickém Bournemouthu. Výsledek? Úroveň advanced – a zařazení do nejpokročilejší třídy studentů.

Každé jeho slovo v našem kurzu tedy můžete vnímat jako poselství. Ve vzkazech a slovech v Davidově kurzu jako „dělal jsem to tak a tak, dělejte to stejně - půjde vám to" je totiž velká životní zkušenost. Za tak skvělým výsledkem nestojí žádné čáry, jen správné techniky duševní práce a stanovení si priorit - rozlišení, co je podstatné a co ne.

A jak se opravdu anglicky naučit co nejrychleji?

Odpověď je opět jednoduchá. Opřete se do učení a hlavně si zvolte toho nejlepšího učitele pro sebe. Ideálně takového, který sám patří mezi špičky v rychlosti výuky. Jako je právě David Gruber.

Ve sportu to funguje podobně. V tenisu i ve stolním tenisu se tvoří žebříčky za odehrané zápasy a počítá se každý set. Obdobné žebříčky najdete i v atletice. Pokud je potřeba do reprezentace vybrat nové posily, samozřejmě se vybírají nejprve ti nejlepší z těchto žebříčků. 

Takže pokud máte ve svém okolí někoho, kdo se anglicky naučil opravdu dobře a rychle, samozřejmě požádejte o výuku jeho. Nebo to zkuste online! Videokurz od Davida Grubera je nejlepším řešením. 

Tak jako si naše země zaslouží reprezentování špičkovým tenistou nebo atletem, tak i vy si zasloužíte se učit od špičkového učitele, lektora a rádce. Cena za jeho kurz a rady je přitom nesrovnatelná oproti ceně za výkony špičkových sportovců. Navíc k vám bude tento špičkový lektor „docházet“ domů, ať už jste kdekoliv.

Jak se naučit anglicky snadno?

Znáte výraz „norimberský trychtýř“? Ten se používá pro zázračné metody, které vám údajně „nalijí“ informace do hlavy tak, že se je nemusíte vůbec učit. 

David Gruber má pro vás důležitý vzkaz: „Norimberský trychtýř neexistuje. Tak jako žádný člověk neuběhne 100 metrů za 3 vteřiny, tak nelze celou angličtinu nalít od hlavy za tři dny.

Devadesát až sto padesát hodin čisté výuky z nuly na úroveň advanced, tak jak jsem to zvládl já, odpovídá v atletice času 9.8 až 10.5 vteřiny na sto metrů. A to lze, když správně postupujete. Snadné ani jedno z obou není, ale trénink můžete pociťovat jako „krásnou dřinu“. Může vás dokonce dlouhodobě těšit."

Kde však můžete mít v angličtině oproti atletice výhodu, je v metodě NEANA. To je Davidem Gruberem objevená převratná metoda učení, kterou lze popsat jak NEstudovat, Avšak NAstudovat. Účinky této metody na svojí angličtině pocítíte především v posledním, 31. díle kurzu Jak se naučit anglicky hravě a pohodlně.

V teorii i praxi Davida Grubera najdeme i další fantasticky ulehčující studijní metody – párové synergické čtení, super NEANU, ultra NEANU, metodu SSS (= skupinová studijní seance; tedy něco jako určitá „celodenní zábavná studijní pařba“ čtyř až osmi studentů u někoho na pokoji na koleji, po níž se jde na zkoušku – a všichni ji dobře zvládnou). 




Takto probíhalo natáčení kurzu Davida Grubera „Jak se naučit anglicky hravě a pohodlně".

Jak se rozmluvit anglicky?

Celé školství do roku 1989 bylo založeno na pravidle „lépe mlčet než být aktivní a riskovat chybu“. A setrvačnost do dnešních dob je mnohdy strašlivá. Byl to však jeden z největších omylů školství za minulého režimu. Vždyť stále naopak platí: „Chybami se člověk nejvíce učí."

V kurzu uvidíte, že i Davidovi nebo jeho dvěma žákům občas z pusy ujede něco, co by zasloužilý univerzitní profesor angličtiny z Oxfordu přesně takto nevyslovil. Ale nikdo si z toho nic nedělá.

  • Nejnázornější ukázkou je jazyková hra „slovíčkový tenis“ ve 4. dílu našeho kurzu. Ten je k dispozici zdarma.

Hlavní je se především domluvit. Ale i tak se většina lidí bojí anglicky především mluvit. A to ani nemusí mít žádný problém s anglickou gramatikou.

Proč se tedy bojí mluvit? Protože ze školy známe jen ten tlak na dokonalost a správnou výslovnost. A taky se hodně lidí prostě příliš bojí „trapasu“. Ale vy se bát nemusíte – v 11. díle se dozvíte, jak se přestat bát a najdete tam i Davidův další objev psychovzorec opozice podvědomí, který vám pomůže.

Právě v 11. díle se naučíte brát své váhání, případně i blekotání jako výhodu.

Jak psát e-maily a dopisy v angličtině?

Kdysi platila přísná formální pravidla. Ta doba už pominula, je doba přirozenosti – hlavně se dorozumět. Čtyři pětiny těch, co na zeměkouli mluví anglicky v práci, jsou nerodilí mluvčí. A zvládají to.

Naučte se být jasní a srozumitelní při psaní e-mailů v češtině a pak prostě to české umění překlopíte do angličtiny. Že nepoužijete občas ten nejsprávnější výraz nebo frázi? Nebojte se, nebudou se vám smát. Každý nerodilý mluvčí je rád, že je rád.

A ti rodilí, co tu v Čechách třeba žijí? Možná budete překvapení. Ti vám na vaši hodně lámanou angličtinu s pocitem vlastního komplexu často řeknou: „Kéž bych já uměl česky aspoň z desetiny tak, jako vy anglicky! To vás tedy obdivuji!“

Jak se naučit anglicky z filmů?

Vlítnout coby začátečník na těžkou konverzačku typu amerického seriálu Přátelé (Friends), to je šok. Šok, který může slabší povahy odradit od studia angličtiny i celoživotně. Avšak pouštění tohoto seriálu po malých kouskách, s titulky, s důkladným rozborem – to zvládne i téměř začátečník.

Jinou pomoc skýtají titulky anglické, jinou titulky české, jinou možnost zapnout nebo vypnout si obojí z nich. Ten či onen typ titulků je vhodné zařazovat v různých fázích vašeho angličtinového vývoje. Spletete to – a vaše studium se zbytečně protáhne. A to nechcete.

Ale má to řešení! Přesné informace, jak se naučit anglicky z filmů a seriálů najdete ve 23. dílu kurzu.

Jak se naučit časy v angličtině?

V různých gramatických přehledech lze napočítat v oznamovacím způsobu dvanáct anglických slovesných časů v činném rodě a dalších dvanáct v trpném rodě. Tedy celkem 24 časů.

Navíc se časy hodně liší v kladu a v záporu. Zápor se přitom tvoří u různých sloves různými způsoby. Plus rozkazovací způsob, podmiňovací způsob, modální slovesa… hrůza nás polévá!  

David Gruber ve svém výkladu gramatiky vám ukáže, jak si časy pro sebe zredukovat na tři – minulý, přítomný a budoucí. To už to pak jako takový strašák nevypadá. Jak to udělal? Používá přirovnání k vycházce. 

Když si ty tři časy vyjdou ven jen tak bez kabátu  jsou „simple tense“, jindy v kabátu jsou „continuous tense“, jindy v kabátu „perfect tense“ a konečně ještě jindy si na sebe navléknout kabáty dva – „perfect continuous tense“. 

Jak se naučit anglicky, když jsem začátečník, popřípadě chronický začátečník a už jsem ztratil(a) naději?

Tak to je kurz určený právě pro vás. Na kurzy pro doktory, doktorandy, docenty a profesory anglického jazyka se specializují jiní – filozofické fakulty a obdobné fakulty v zahraničí a jejich katedry anglistiky.

Koukněte na první videa v kurzu (jsou zdarma) a přesvědčte se sami.

Váš tým Kurzů pro radost
(s vydatným přispěním Davida Grubera a s využitím veřejně známých faktů o jeho životě a práci)


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.