Psi jsou mimořádně inteligentní zvířata, o čemž nás, pejskaře, přesvědčují každý den. Dokážou se naučit mnoho různorodých cviků, empaticky nám naslouchají a většina z nich se nám snaží denně udělat radost.

Na druhou stranu je potřeba je vychovávat, aby se nám s nimi příjemně žilo. Jak se tedy jednoduše dorozumět? Jak svého psa naučit, jak podat pac a jednoduché povely zůstaň nebo sedni? Nejen o tom je tento článek.

Každý majitel psa jednou začínal a jak už to k začátkům patří, často se dopouští chyby v postupu. Nutno říct, že postup může být občas velmi rozdílný. Jsou lidé, kteří i u běžných činností zastávají staré a dlouho používané metody, a pak jsou tu ti, kteří se nebojí improvizovat a zkoušet nové cesty. 

Výcvik psů není jen o tom, jak naučit psa dát pac

Výcvik psů prošel za posledních 20 let velkou změnou. Z metod založených na autoritativním přístupu majitele a naprosté podřízenosti psa se začalo přecházet k pozitivnímu posilování žádoucího chování

Pozitivní posilování žádoucího chování výborně funguje u divokých zvířat i zvířat v zoologických zahradách. Proto bylo jen otázkou času, kdy lidé začnou tuto metodu používat i na své domácí mazlíčky. Díky ní totiž dokážete vycvičit nejen psa, ale například i kočku, králíka, krkavce, fretku, potkana, slepici, hyenu, kosatku i mnoho dalších zvířat. Tedy takových, která jsou vnímavá vůči svému okolí. 

Pokud byste tato zvířata trénovali na bázi donucování, buď by vás ignorovala, stáhla se nebo se vás bála. U šelem by s největší pravděpodobností došlo k agresi vůči trenérovi. Díky pozitivnímu posilování můžeme zvířata naučit nejen různé triky, ale třeba i dobrovolné ošetření bez nutnosti anestezie.

Pes dělá z 99 % to, co se mu vyplatí

A samozřejmě nejen pes. Tuhle taktiku volí i jiná zvířata, ať už mají motivaci, že dostanou lákavý pamlsek nebo je motivuje touha si pohrát s hračkou či jiný druh odměny. Platí to i v nepříjemných situacích, kdy se zvíře snaží vyhnout nepříjemnostem.

To většinou volí taktiku jako je zahnání nepřítele, strachový únik ze situace nebo ignorování svého okolí. Zbývající 1 % pak může být například pudová ochrana svých mláďat, svého majitele či jiného zvířecího druhu.

Učíme či odnaučujeme? Nebo raději, jak naučit psa povel ke mně?

Věděli jste, že mezi nejčastější dotazy pejskařů překvapivě nepatří, jak naučit psa jednoduché povely jako je zůstaň, sedni, dej pac? Je to obvykle naopak. Nejčastějšími dotazy pejskařů jsou takové, jak psa něco odnaučit!

Například, jak psa odnaučit štěkat, jak psa odnaučit čůrat doma, jak odnaučit štěně kousat ruce a nábytek, jak odnaučit psa tahat na vodítku, jak odnaučit psa skákat na lidi nebo jak psa odnaučit spát v posteli. 

Všechny tyto problémy mohou velmi snadno vzniknout, ale jejich náprava bývá nezřídka dlouhodobým procesem. Na jeho začátku je dobré si uvědomit, že psa vždy snadněji něco naučíme, než odnaučíme.

Co to znamená v praxi? Například to, že psa naučíme způsobně chodit na vodítku nebo ho naučíme, že když přijde návštěva, bude odměněn, pokud všechny jeho čtyři packy zůstanou na zemi. 

Klíčem k úspěchu, jak naučit psa poslouchat a správně reagovat, je tedy uvědomění si majitele, co od psa chce a jaké chování považuje za žádoucí. A díky tomu předejde i chování nežádoucímu.

Druhým krokem je zvolení správné motivace, ať už je to oblíbený pamlsek nebo třeba hračka, kterou pes dostává jen za odměnu. A v neposlední řadě je to načasování odměny a srozumitelnost pro psa, aby věděl, za co odměnu dostává a trénink byl díky tomu efektivní.

Tohle všechno a ještě mnohem víc se naučíte také v mém videokurzu Výcvik psa: Praktická poslušnost psa pro každodenní život.

Potřebujete svého psa něco naučit nebo naopak odnaučit? Udělejte si plán!

Pokud se svým psem řešíte nějaký výchovný problém, doporučuji si vzít papír, tužku a trochu se nad tím zamyslet. Zkuste si ho podrobněji rozebrat. 

Zapište si:

  • jaké chování psa vám vadí,
  • kdy a v jakém prostředí se tak pes chová, 
  • co je spouštěčem tohoto chování, 
  • čím se pes odměňuje, 
  • čeho chcete docílit - tj. jak by se pes měl chovat,
  • zda existuje varianta, kdy se pes takto nechová (odpovězte si, proč se tak nechová), 
  • co můžete udělat, aby se choval tak, aby se předešlo nežádoucímu chování. 

Udělejte si plán, zaměřte se na jednotlivé fáze, nespěchejte a zapisujte si pokroky. Jak může zápis nežádoucího chování vypadat? Třeba takto: Alík je celý den v klidu, ale když zazvoní zvonek, okamžitě běží ke dveřím, škrábe na ně, štěká a chce ven. 

Rozbor chování: spouštěčem je zvuk zvonku, reakcí psa je běh ke dveřím, škrábání a vynucování si otevření dveří. Po otevření běží Alík zkontrolovat, kdo přišel. Je to návštěva, kterou radostně poskáče a bouřlivě přivítá. Toto chování mu způsobuje radost a vyplavuje adrenalin a endorfiny – to je jeho odměna (případné pohlazení od návštěvy ji ještě umocní).

Co mohu dělat, aby se tak nedělo? 
Možností mám víc. Například Alíka naučím, že pokud zazní domovní zvonek, vyplatí se mu, když si půjde lehnout na svůj pelíšek, protože tam získá opravdu lákavou odměnu (třeba vařené maso, lízací podložku s konzervou či jogurtem či cokoliv, co je opravdovou odměnou pro konkrétního psa). 

Díky tomu, že Alík bude ležet v pelíšku, nebude mít možnost běžet návštěvu přivítat a skákat na ni. Vydrží-li v pelíšku tak dlouho, jak je třeba, bude opět odměňován za žádoucí chování. Toto chování budu trénovat nejprve s pomocníkem, který bude na můj signál zvonit na domovní zvonek. V tu dobu už budu mít připravený pelíšek (vždy ideálně na stejném místě) a odměny, za které Alíka po zaznění zvonku navedu do pelíšku, kde mu je ihned dám. 

V pelíšku Alíka prokrmuji (dostává více odměn za sebou) a následně ho ze cviku uvolním odhozením dobroty mimo pelech s povelem „můžeš“. Trénujeme tedy tak, aby se psovi jeho chování vyplatilo a díky použité motivaci byl ochoten vzdát se samostatné odměny z poskákání návštěvy. Zároveň trénujeme výdrž (Alík zůstává v pelíšku, dokud nezazní povel „můžeš“).

Při výcviku i komunikaci se svým psem buďte srozumitelní

Představte si psa jako cizince, se kterým chcete žít a něco ho i chcete naučit. Prostě buďte pro něj srozumitelní. Ale stejně jako u lidí, u jednotlivého člověka i u jednotlivých národů, i u psů platí, že každý pes a rasa má svoji historii. Proto musíte být někdy trpělivější.

Začínejte postupně, po malých krůčcích a naučte svého psa, co vaše slova znamenají. Říkejte je stejně, ideálně i se stejnou intonací hlasu, abyste je nemátli. Pes je zvíře, které je však k lidem mimořádně vnímavé, empatické, a které nám dokonce dokáže odpustit výchovné chyby. Toho bychom ale rozhodně neměli zneužívat. 

Jak naučit psa sedni

Když psa učíte konkrétní povely, můžete mu snadno pomoci navedením do konkrétní pozice rukou s pamlskem. Pokud chcete, aby si například sedl, vezměte si pamlsek a dejte mu ho mírně nad čenich tak, aby malinko zaklonil hlavu. Většina psů si díky tomu samostatně sedne. A za to mu pak náleží odměna. Postupně k tomuto cvičení přidávejte povel sedni

Pokud psa učíte způsobné chůzi na vodítku, opět vám odměny a pozitivní přístup mohou velmi pomoci. Obvykle stačí odměňovat a chválit, pokud jde pes na prověšeném vodítku. Stejně tak odměňujete psa, pokud s vámi samostatně mění směr a hlídá si, aby vodítko nenapnul. Odměnou pak může být nejen pamlsek, ale i vaše svolení, aby si šel očichat místo, které ho zaujalo. 

Jak být pro psa srozumitelný a jak ho snadno naučit žádoucí chování, ale taky na co si dát pozor a díky jakým postupům bude váš trénink efektivní, se dozvíte v mém kurzu Výcvik psa: Praktická poslušnost psa pro každodenní život.

Vaše Marie Trauškeová
 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.