Handling je správná manipulace s miminkem během běžných denních činností. Pokud se správně handling a nošení dětí provádí, podporuje to zdravý vývoj dítěte. V opačném případě budujeme dítěti nezdravé návyky od útlého věku. 

V nové roli maminky se každá potřebujeme ujistit, že s miminkem vhodně manipulujeme a nosíme ho správně. V začátcích často vůbec nevíme jak na to. I když z okolí slyšíme: „Však na to přijdeš.“ „Každá máma ví, jak dítě nosit, přebalovat…“ „Neboj, nemůžeš mu ublížit.“ Ale ty vůbec nevíš, jsi nejistá a nevíš, co se naučit dříve. Tak se na to pojďme společně kouknout. 

Co je handling? Je důležité správné nošení dětí? A jak na handling novorozence?

Handling znamená zacházení s dítětem během každodenních aktivit, tzn. třeba při zvedání, nošení, přebalování, chování, kojení, odříhnutí…Zkrátka při všem, co tě napadá nebo ještě ani nenapadlo.

Handling novorozence je vlastně o správném doteku a ten je pro správný psychický i fyzický vývoj nepostradatelný. Pomocí doteku učíš dítě vnímat své tělo i svět kolem sebe. Handling je tak určitou formou komunikace mezi tebou a miminkem. U větších dětí je možno handling zařadit v rámci hry a při pohybových aktivitách.

Na obrázku vhodná pozice pro rozmlouvání s miminkem.

K čemu je dobré umět handling nejen u novorozence?

Z pohledu dítěte:

  • k uspokojování jeho základních potřeb jako je pocit bezpečí, jistoty; třeba díky nošení, chování, utěšování, zkrátka blízkost milovaného člověka
  • dítě získává zkušenost s pohybem a povědomí o svém těle důležité v budoucnu k správnému zatěžování těla
  • umožní miminku správný start bez odchylek ve vývoji a motivuje ho k objevování světa
  • podpoří svaly ve správné funkci a uleví od bolestí bříška

Z pohledu maminky:

  • buduješ vzájemný vztah a sebejistotu při zacházení s miminkem
  • získáváš zkušenosti s pohybem svého dítěte
  • příznivě ovlivňuješ pohybový vývoj i vývoj mozku dítěte, díky nošení, dotýkání se a pozitivním emocím při sebejistém zacházení
  • ulehčíš si den a případnou práci s řešením vývojových odchylek

Zásady handlingu

K samostatným krůčkům tvého dítěte je poměrně dlouhá cesta. Rok i více, záleží na tělesném i psychickém vybavení každého novorozence. Než se vydá po svých do světa, je odkázáno na láskyplnou péči rodičů, na vaši dotekovou péči. Proto:

  • nedělej žádné nevhodné pohybové vzory = všechny pohyby by měly respektovat psychomotorický vývoj zdravého dítěte
  • jen tolik dopomoci, co je nutné, rozhodně ne více = stejně tak se neztotožňuji s názorem některých pediatrů, že dítě vše zvládne samo a netřeba mu pomáhat vůbec
  • vše zkoušej a prováděj na obě strany, své i dítěte
  • napřímení páteře při každé činnosti, samozřejmě vzhledem k věku miminka, je dost podstatné

Na obrázku miminko 6 týdnů. Trénujeme správnou oporu při pasení koníčků.

Co handlingem ovlivňuješ

Svaly a celý pohybový aparát dítěte by měl pracovat ekonomicky a v harmonii. Správnou manipulací již od narození tak optimalizuješ svalové napětí, tzn. pomáháš získat pevnost nebo naopak svaly relaxovat. Miminko pomocí handlingu získá kvalitní smyslové i pohybové dovednosti a návyky. Vedeš dítě k samostatnosti aktivním přístupem z jeho i tvé strany, žádné pasivní pohyby a tím nešikové v budoucnu. 

Můžeš dítěti nešetrnou manipulací ublížit?

Ano. Ale neboj se, vše má řešení. Obzvlášť v začátcích bývají noví rodiče nejistí a bojí se dítě nosit. Také mají načteno spoustu informací a bojí se chyby. Jenže chybami se člověk učí a žádný učený z nebe nespadl. Trénuj, dotýkej se, nos, chovej a buď miminku na blízku.

Určitě nevědomky uděláš spoustu přešlapů. Důležité však je, že se naučíš soustředit na své dítě a jeho potřeby. Tím si brzy osvojíš vhodné zacházení. Nesrovnávej se, najdi si kvalitní zdroj informací, stačí jeden, ať nemáš chaos. Uvnitř sebe sama nejlépe víš, zda to s tebou rezonuje. 

Velká většina potíží vzniká v miminkovském věku nesprávnou manipulací. Tyto bolístky se projeví často až v pozdějším věku. Typické je jednostranné zacházení a přetěžování. Nos i zvedej miminko na obě ruce a strany, také k postýlce přistupuj z obou stran, miminko polohuj. Vždy zvedej a pokládej miminko přes jeho bok. 

Na závěr

Všude slyšíš, že spokojená máma = spokojené dítě. Ale jak na to? Obzvlášť, když toho moc nenaspíš, jíš za pochodu a nemáš na sebe vůbec čas. Začni se správnou manipulací hned od narození a ušetříš si spoustu slziček a pocitů viny z nevhodného zacházení. Handling je cesta ke spokojené jednotce máma dítě. 

Nedbej nevyžádaných rad. Neposlouchej věty typu: „Já jsem tě taky takto nosila a žiješ.“ A najdi si svou unikátní cestu rodičovstvím. Nauč se poslouchat intuici, své pocity a potřeby. Díky handlingu, častému dotýkání, mazlení a kontaktu s miminkem, bude váš společný čas plynout v klidu a harmonii.

Jsi tou nejlepší mámou pro své dítě! 

Vaše Kateřina Blažková

autorka kurzu: Masáž miminka pro správný psychomotorický vývoj dítěte


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.