Nejdřív ze všeho vám chci říct, že s olejomalbou můžete začít kdykoli. Moje nejjednodušší rada je: Skočte do toho rovnýma nohama. Zkrátka začněte. Možná si ale říkáte, jak na olejomalbu, když jste ve výtvarné výchově ve škole nevynikali? Úplně stejně jako kdybyste naopak vynikali. :)

V dalších řádcích vám popíšu, jak začít s olejomalbou a jaký má mít olejomalba postup. Platí vlastně jediné pravidlo, že všechno se dá doučit „za pochodu“.

Co potřebujete pro malbu s olejovými barvami? Samozřejmě barvy!

Já osobně používám barvy od české značky Umton. Ty jsou bohatě dostačující, žádnou dražší značku nepotřebujete. Hlavně ale nedoporučuji kupovat levné barvy z běžných obchodních řetězců – obsahují nekvalitní pigmenty a tím pádem nebudete spokojeni s tím, jak se míchají.

Jaké odstíny budete potřebovat? 

Pokud byste na sebe chtěli být hodně přísní a nevadilo by vám, že musíte všechno míchat, pak by vám teoreticky stačila jen:

  • titanová běloba,
  • kadmium žluté světlé,
  • kraplak (= taková zvláštní tmavá červená)
  • a ještě pařížská modř. 

Já bych vám k tomu ale doporučila si pořídit ještě:

  • ultramarin (modrá načervenalého odstínu),
  • umbru přírodní,
  • okr žlutý
  • a permanentní zeleň. 

Hodit by se vám mohlo taky kadmium červené tmavé. S touhle škálou barev už namalujete opravdu cokoliv.

Co potřebujete pro malbu s olejovými barvami - ostatní potřeby a pomůcky

Kromě barev budete potřebovat terpentýn na vymývání štětců a nějaké médium (např. lněný olej). Dále pak paletu (ideálně trhací papírovou) a pár plochých jemných syntetických štětců různých velikostí a pochopitelně taky plátno (o tom za chvíli). 

K ruce si nachystejte ještě hadr nebo roli toaletního papíru.

Co potřebujete pro malbu s olejovými barvami - plátna

Plátna si můžete koupit ve čtyřech provedeních. První variantou je plátno v roli, které ale rozhodně nedoporučuji.

Druhou variantu představuje plátno v bloku. To má výhodu v tom, že je skladné. Nevýhodou je, že pokud se obrázek podaří, musíte ho zarámovat. Protože plátno vytržené z bloku si jen tak na zeď nepověsíte a rámování samozřejmě představuje náklad navíc.

Třetí variantou jsou plátna natažená na desce. Jsou opět poměrně skladná, ale stejně jako plátna v bloku se musí rámovat.

Čtvrtou variantou jsou klasická malířská plátna natažená na tzv. blind rámu (dřevěné konstrukci, která je vlastně schovaná na rubu plátna). Tento typ pláten rámovat nemusíte, v moderních interiérech vypadají obrázky namalované na blind rámech dobře i nezarámované. Výhoda = žádné náklady na rám, nevýhoda = méně skladné.
 


Jak malovat olejovými barvami - postup olejomalby a základní rady

Než se pustíte do malování, měli byste znát určité (technologické) zásady, které je potřeba při práci s olejovými barvami dodržet.

Mastnější vrstvy patří nahoru!

Hlavní technologickou zásadou je, abyste – pokud nebudete pracovat na jeden zátah (tzv. alla prima) – vršili mastnější vrstvy na vrstvy méně mastné. Mastná vrstva schne pomaleji než vrstva méně mastná a díky tomu nemůže dojít k popraskání obrazu. Dolní méně mastná vrstva totiž rychleji proschne a vytvrdne než vrstvy horní, které současně tím tu spodnější vrstvu chrání.

  • V praxi to znamená, že do dolních vrstev musíte použít méně mastné a těkavější médium (např. terpentýn), do hornějších vrstev pak něco mastnějšího (např. lněný olej).

Jak dlouho schnou olejové barvy a jak urychlit jejich schnutí?

Pokud nepoužijete rozdílná média v jednotlivých vrstvách, musíte na zaschnutí jednotlivých vrstev alespoň týden počkat. Anebo si můžete pomoci tzv. alkydovou bělobou. Ta urychluje schnutí barev a díky ní vám olejové barvy proschnou už do druhého dne.

Barvy se míchají na paletě!

Potřebnou barevnou kombinaci si připravíte na paletě a na plátno barvy nanášíte již smíchané.

Štětec se v průběhu práce obvykle neomývá!

I na rozdílné barvy se používá jeden štětec - neomývá se. Alespoň se barvy v obrazu vzájemně propojí. V případě potřeby si štětec otřete do hadru.

Jak vyčistit štětce od olejových barev?

Umyjte je v terpentýnu. Stejně tak v něm omyjete štětec, pokud potřebujete provést opravdu dramatickou změnu barvy. 

Při olejomalbě se používají tahy štětcem!

Barvy na plátno nanášíte tažením štětcem, nikoli „pícháním“ štětcem do plátna. Při nanášení barev na plátno zkuste mít na paměti to, že chcete, aby byl každý tah v obrázku „okulibý“. Vaším cílem jsou krásné tahy, ne umazané plátno.

Olejomalba postup: Přípravná fáze

První krok může, ale nemusí, představovat natření plátna na nějakou barvu (tzv. imprimitura). Aby prostě nebylo bílé. Klasika je třeba okrová imprimitura, já mám ráda červenou.

  • K zatónování plátna můžete použít ledacos: temperu, kvaš, akryl i přímo olej (ten můžete – ale opět nemusíte – nechat následně proschnout, než na něj začnete malovat).

Druhým nebo někdy prvním (neděláme-li imprimituru) krokem může být podmalba. I tenhle krok ale nemusí být! Já ji provádím rovnou štětcem a bez rozkreslení. 

  • Podmalbu můžete opět provést různými materiály: temperou, kvašem, akrylem či přímo zředěným olejem. V případě použití oleje nařeďte podmalbu terpentýnem, aby rychle proschla. 
  • Pozor! Pokud na podmalbu použijete vodou ředitelné barvy, nezapomeňte podmalbu nechat řádně proschnout předtím, než na ni začnete nanášet olejové barvy!
     


Místo podmalby můžete ale provést pouze podkresbu, např. suchým pastelem nebo tužkou. Já ale tužku nikdy na podkresby nepoužívám, protože ta svádí k přehnané detailnosti. :)

Po rozkreslení či podmalování už následuje fáze malby olejem.

Olejomalba postup: Vlastní malba s olejovými barvami

Jak už jsem uvedla, při práci s olejovými barvami začínejte těkavějším, méně mastným médiem. V dalších vrstvách postupně přejděte k mastnějším médiím.

Já používám již zmiňovanou alkydovou bělobu a lněný olej a žádná další média neřeším. Když mi náhodou obrázek do druhého dne neproschne, tak prostě den počkám, než na něm pokračuji v práci.

Při olejomalbě se vždy postupuje od velkých ploch k detailům! Nejdřív se zaměřte na objemy předmětů, pak si teprve začněte všímat jejich podrobnějšího členění a maličkostí. 

Udělali jste při olejomalbě chybu? 

Pokud jsme na plátno nanesli nějakou barvu, která je úplně špatně, můžete ji odstranit vlhčeným ubrouskem. Je to lepší, než se na ni snažit naložit obrovskou vrstvu jiné barvy. Co když ani ta nebude ta pravá? Pak budete jen přidávat další a další vrstvu a nakonec se vám všechny ty vrstvy nevyhnutelně promíchají a vznikne šedá špína… Takže raději nepovedenou vrstvu jednoduše setřete.

Jak má vypadat první vrstva?

Důležité je namalovat první vrstvu barvy spíš tenčí. Na tlustou spodní vrstvu barvy se totiž další vrstvy nanášejí velmi nesnadno, chce to grif a ze začátku to člověku moc nejde.

Takže začněte tenčími vrstvami a teprve detaily můžete dávat v silnějších a výraznějších vrstvách.

Postupujte od tmavých ploch ke světlým!

U olejomalby obecně platí, že musíte postupovat od tmavých ploch ke světlým.

Šetřete bělobu!

U olejomalby je důležité nedávat bělobu hned od začátku, ale přidávat ji postupně. Když totiž do nějaké plochy dáte bělobu, už se té světlosti budete jen těžko zbavovat. Tmavou plochu z toho už neuděláte. Takže na bělobu pozor.

Olejomalba postup: Co dělat po namalování a jak dlouho schnou olejové barvy na hotovém obrazu?

Hotový obrázek musíte nechat důkladně proschnout. Respektive – v případě olejových barev vlastně nejde o schnutí, ale o proces oxidace a chemického vytvrdnutí barev. Než barvy pořádně vyzrají a skutečně vytvrdnou, trvá to podle tloušťky vrstev od jednoho měsíce až třeba do půl roku.

  • Na omak bude ale obrázek suchý už mnohem dřív, takže na zeď si ho můžete klidně pověsit už třeba po týdnu. Jen s případným rámováním počkejte!

Po důkladném vytvrdnutí barev je vhodné obrázek ošetřit závěrečným lakem (osobně používám lak ve spreji), který ho ochrání proti UV záření, aby v Louvru nezežloutnul. :)

Máte obavy, že to ani s tímto návodem na olejomalbu nezvládnete?

Zaprvé není třeba mít obavy, že svým začátečnickým uměním „zkazíte plátno“. Toho se opravdu vůbec bát nemusíte. Každý obraz je v něčem hezký a pokud se vám fakt nelíbí, tak velkou výhodou olejových barev je, že se dá začít znovu. Olejové barvy se totiž dají vždycky přebarvit.

Zadruhé - nečekejte a prostě se pusťte do malování a uvidíte, že to půjde. S každým dalším obrázkem budete lepší a lepší a budete mít z výsledků větší a větší radost. A to je přece na tvoření to hlavní, ne?

Ale pokud chcete vidět celý postup raději na vlastní oči a jít se mnou krok po kroku, využijte mých návodů, ukázek a přesných instrukcí. Vše najdete ve videokurzu Olejomalba od A do Z.

Vaše Hana Danková
 


Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.