Zatímco dříve byl v rodině jediný fotoaparát, střežený nejčastěji hlavou rodiny, a každá fotka se vzhledem k pouhým 36 snímkům na filmu pečlivě zvažovala, dnes má díky chytrým telefonům k dispozici foťák prakticky každý. Ovšem to, že všichni fotíme, ještě neznamená, že fotit umíme. Co stojí za profesionálně vyhlížejícími fotografiemi a jak vlastně správně fotit?

Pokud byste se rádi v umění zachycovat okamžiky zdokonalili, máme pro vás několik tipů, jak fotit.

Chce to začít. Nejlépe hned.
Se závistí sledujete práci věhlasných fotografů a sníte o tom, že jednou budete schopni „vyrobit“ stejně povedené snímky? Dokud se do focení opravdu nepustíte, navždy zůstanete jen u snů. Spousta lidí vlastně ani netuší, jak začít fotit, a má strach, že se jim nebude dařit. Jenže říkat si hned v začátku, že vlastně nevíte, jak správně fotografovat, je chyba. Vždyť i vámi obdivovaní profesionálové byli kdysi amatéři jako vy. Jen sebrali odvahu a foťák do ruky a pustili se do práce.

Hurá pro techniku
I když má dnes většina z nás foťák doslova v kapse, pokud to myslíte s fotografováním opravdu vážně, pravěpodobně vás bude čekat nákup příslušného vybavení.

Ačkoliv pro profesionální fotografování může být kvalitní fotoaparát nezbytný, nesmíme opomenout revoluci v oblasti mobilního fotografování. Dnešní smartphony umožňují zachytit úžasné snímky, a to i bez rozsáhlých znalostí fotografie. Naučit se, jak využít plný potenciál vašeho mobilního telefonu pro fotografování, může být prvním krokem k profesionálním výsledkům. Možná by se vám mohly hodit dva speciální online kurzy, které vás provedou touto cestou. Prvním z nich je kurz Jak fotit dokonalé fotky mobilem, díky kterému se dozvíte spoustu užitečných rad a tipů, které vám dopomohou ke skvělým fotkám, téměř nerozeznatelným od fotografií vyfocených zrcadlovkou. Druhý kurz Jak fotit krajinu mobilem se zaměřuje na fotografování přírodních scenérií a architektury. Oba kurzy vás naučí, jak využít mobilní telefon pro vytváření ohromujících fotografií, ať už jste kdekoliv.

Pro další inspiraci a užitečné tipy se neváhejte podívat na záznam webináře s fotografem a lektorem Pepou Cvrčkem, kde se dozvíte ještě více o technikách a tricích pro fotografování mobilem. 

Rozuměj svému foťáku…
Tuhle radu berte doslova. Předpokladem toho, jak se naučit fotit, je naučit se dokonale ovládat zvolený fotoaparát. A i když čtení manuálů nepatří zrovna k vašim oblíbeným činnostem, tady ho rozhodně nepřeskakujte. Nejde ani tak o to, že byste přístroj svou nevědomostí nějak poškodili, ale byla by škoda nevyužít jeho potenciál naplno.

Prozkoumejte různá nastavení foťáku, projděte si jeho funkce. Zjistěte, jak vypadají snímky při použití různých nastavení. Zkuste třeba fotit na různé režimy jeden a ten samý předmět a pak fotky porovnávat. I taková maličkost vám pomůže lépe a rychleji do schopností foťáku proniknout.

…i základním pojmům
K tomu, abyste pronikli do všech tajů svého přístroje a zjistili, jak začít fotografovat, byste se měli seznámit i se základními fotografickými pojmy. Kompozice, expozice, clona, ISO, ohnisková vzdálenost, expoziční čas, hloubka ostrosti, manuál, automat… Že vám tato slova vůbec nic neříkají? Pak je čas na studium.

I když je pro fotografování nejdůležitější praxe, bez teorie se prostě neobejdete. Zvláště když vážně uvažujete nad tím, jak začít profesionálně fotit. Pokud se vám nechce každý pojem, který se k foťáku a fotografování vztahuje, hledat na Googlu, pak jsou pro vás skvělým řešením online kurzy. Naučíte se v nich základy focení i triky, které vaše snímky pozvednou na vyšší úroveň. Vyzkoušejte třeba Kurz fotografování: Tajemství fotografie aneb Jak fotografovat správně, ve kterém vám zkušený lektor a profesionální fotograf Pavel Fara ukáže, jak se stát fotografem.

Jdeme fotit. Ale co?
Od teorie opět k praxi. Už máte foťák, tak toho pořádně využijte! Ptáte se, co máte vlastně fotit? Cokoliv! Možná zatím nevíte, zda vás lákají spíše krajinky, nebo třeba portréty. Ať se rozhodnete jakkoliv, vyzkoušet byste měli všechno!

Hrajte si s nejrůznějšími styly či barvami, zkoušejte fotit jeden objekt z více úhlů, zkrátka experimentujte a bavte se. Foťte portréty, momentky, slavnostní události, reportážní fotografie, zvířata, zkoušejte, jak zachytit pohyb, jak fotit architekturu nebo přírodní scenérie, jak fotit detaily či panoramata. Uvidíte, že za chvíli budete mít v tom, co vás baví a co vám jde nejvíc, úplně jasno.

Co se vyplatí vědět
A co byste měli také vědět, ať už se rozhodnete pro fotografování čehokoliv? Tak například, že:

  • klíčovou roli v každé fotografii hraje světlo;
  • nejdůležitější objekt na fotce by neměl být v jejím středu, ale spíše ve třetině;
  • vyplatí se osvojit si i pár základních postupů, jak upravovat fotografie;
  • není na škodu inspirovat se slavnými fotografy a pokoušet se je napodobit;
  • fotografie by měla vyzařovat emoce – ať už pozitivní nebo negativní;
  • fotografování je velmi individuální záležitost a nikdo vám nemůže diktovat, co máte a nemáte fotit;
  • focení by vás mělo především bavit, jinak výsledek nebude takový, jak byste si představovali.

Líbí se vám článek? Pošlete ho dál!

Odkaz byl zkopírován do schránky. Stisknutím CTRL + V jej vložíte např. do e-mailu, na Facebook nebo kamkoliv budete chtít.

Vaše příspěvky


Pro přidání příspěvku si nejprve vytvořte profil:

Máte již vytvořený profil? Přihlaste se kliknutím zde.