Popis kurzu:
Sushi se stalo v posledních letech vyhledávaným pokrmem i v Česku. A není divu – spolehlivě uspokojí i ty nejnáročnější chuťové buňky, skvěle vypadá, nabízí řadu variací a obsahuje v podstatě všechny důležité složky potravy. Za tímto tradičním japonským pokrmem ale většina z nás stále vyráží do restaurací, jen málokdo si troufne na přípravu sushi doma. A to je škoda! V našem rozsáhlém a podrobném kurzu sushi se na vlastní oči přesvědčíte, že připravit tuhle dobrotu je snazší, než jste si mysleli!
V kurzu se dozvíte:
- jak správně uvařit rýži na sushi
- jak připravit nejrůznější náplně do sushi
- jak stáčet klasické i americké rolky
- jak naaranžovat sushi dort
- jak vyrobit sladké sushi
Kurzem vaření sushi vás provedou lektoři Šon Chung a Monika Brýdová. Zatímco Šon vám předvede, jak na tradiční přípravu sushi, Monika vám ukáže, jak do výroby tohoto pokrmu vnést kreativitu a jak tvořit tzv. sushi art. A navíc vás přesvědčí, že sushi neznamená jen syrovou rybu, ale že si na něm mohou pochutnat i vegani.
(zobrazit celý popis kurzu)
Nemusíte se bát, že byste na výrobu sushi z našeho videokurzu potřebovali nějaké speciální kuchyňské vybavení nebo museli shánět exotické a drahé suroviny. Sushi zkrátka připravíte z běžně dostupných ingrediencí.
Ostatně všechny pomůcky i suroviny potřebné k přípravě této pochoutky vám Šon s Monikou v kurzu sushi představí. Naučí vás rovněž, jak se sushi správně podává a jí, těšit se můžete i na lekci, jak nakládat s hůlkami.
Zjistíte, jak vařit rýži na sushi, jak si připravit nejrůznější náplně či omáčky a co všechno můžete do sushi umotat. A že zdaleka nemusíte toto jídlo vyrábět jen z ryb – jako náplň poslouží nejrůznější zelenina, ale třeba i speciální vaječná omeleta či houby. A na své si přijdou i vegani.
Díky kurzu vaření sushi: Báječné recepty sushi pro každého proniknete i do tajů nejrůznějších druhů sushi. Šon s Monikou vám vysvětlí a ukáží, jaký je rozdíl mezi maki, nigiri, uramaki, sashimi nebo temaki a dalšími typy sushi.
A nakonec zjistíte, že ze sushi se dá tvořit i opravdové (a lahodné) umění. Naučíte se vyrobit sushi s obrázkem nebo sushi dort. A pomyslnou třešinkou pak bude neobvyklé sladké sushi.
Rádi byste vyzkoušeli přípravu dalších pochoutek ze světové či české kuchyně? Prohlédněte si ostatní kurzy z kategorie vaření!
Lekce kurzu:
Všechny suroviny i pomůcky jsou snadno dostupné.
Správně uvařená rýže je základ.
Na co se můžete těšit v dalších dílech?
Rýže na sushi nemusí být jen bílá.
Šon připraví rybí maso, kuřecí maso a krevety.
Do sushi si můžete připravit „nekonečnou" omeletu nebo smažené houby.
Pečená mrkev ala losos, tuňák z rajčat, tofu a nebo tempeh - i to mohou být náplně do sushi.
K sushi nepatří jen sojová omáčka, ale také sojanéza a nebo wasabi.
Správně nakrájená zelenina dodá sushi barvu.
Malé rolky - hosomaki (1-2 náplně) a nebo velké rolky - futomaki (až 5 náplní).
Obrácené rolky s řasou uvnitř.
Kornoutky rolované bez podložky.
Kytička schovaná uvnitř sushi rolky.
Masová i zeleninová verze dortu.
Sladká tečka na závěr oběda přijde k chuti.
Zde můžete komunikovat s lektorem a ostatními účastníky kurzu.
O lektorovi:
Šon Chung a Monika Brýdová
1 kurz
Šon Chung a Monika Brýdová jsou přátelé, kteří se učí jeden od druhého. Zatímco Monika poznává taje asijské kultury a kuchyně, Šon si zlepšuje svou už tak skvělou češtinu a poznává kouzlo veganské kuchyně. Když to dají dohromady, vznikají skvělé věci – multikulturně ovlivněné a tvořené se zápalem a láskou k dílu. A se stejným nadšením pro vás připravili kurz sushi.
Olga MOUCHOVÁ
12.6.2023
Skvělý kurz, sushi jsem zkoušela vyrobit zatím jen jednou, ale s těmito informacemi se do tvorby rýžových specialit směle pustím. Těším se hlavně na sladké sushi pro děti.