Nejoblíbenější recepty se poznají tak, že jsou napsány rukou babičky na linkovaný papír, který je zpravidla tak umaštěný a ošoupaný, že není pochyb, jak často pomáhal při vaření (pečení, smažení,..). Kdykoliv tenhle ušmudlaný kus papíru vyndám, uvědomím si, kolik historie se v něm skrývá.  Tak šup pro papír a tužku, další generace strávníků čekají, až jim předáte své poselství. 
V kurzu Vaříme zdravě pro děti  podrobně ukážeme, jak vše připravit.

Hruškové koláčky s drobenkou

2 hrnky uvařené obiloviny (jáhly, rýže, pohanka, kukuřičná krupice)
1 hrnek kukuřičné mouky (nebo pohankové, rýžové, jáhlové)
1/2 hrnku kokosu
5 lžic kokosového tuku
2 špetky mletého zázvoru
2 lžíce hroznového cukru (nebo rýžového sirupu, medu apod.)

Umícháme těsto, ze kterého tvarujeme koláčky. Pokud je těsto suché a láme se, přidáme trochu horké vody na zředění. Tyto připravené misky z těsta můžeme případně potřít rozšlehaným žloutkem pro lepší barvu.
Oloupané, nakrájené hrušky promícháme se dvěma špetkami soli a poklademe je na připravené těsto, pečeme 20- 30 minut, do změknutí hrušek, při teplotě 200°C.

3 lžíce rýžové mouky (nebo kukuřičné nebo jáhlové mouky)
1  lžíce rýžového sirupu (medu)
1 lžíce kokosového tuku
2 lžíce mandlové mouky
Umícháme drobenku a sypeme ji na předpečený koláč. Pečeme asi 5 minut, dokud drobenka nezrůžoví.

Smoothie – (pro příznivce český tradice snad raději Termix)
Na jednu pořádnou porci stačí 1 pomeranč, půlka banánu a pár jahod… pořádně rozmixovat a svačina je hotová!

Smoothie - zdroj: I.Dostálová

Smoothie – zdroj: I.Dostálová

Variant je bezpočet, podle toho, co zrovna máte doma za ovoce – v dezertu na obrázku je ještě avokádo, které udělalo smoothie (nebo raději termix) krémovější. Když chceme, aby svačina byla výživnější, přidáme lžíci rozehřátého kokosového tuku a dvě lžíce mandlové mouky, nebo pro obměnu přidáme i čtvereček rozehřáté 90% čokolády… Protože nepoužíváme cukr na doslazení, přidáme pár zrnek soli, která zvýrazní přirozenou sladkost ovoce.

Něco ze zeleniny – Tuřínový salát
Tuřín je v našich krajích nepříliš známá zelenina, se širokou škálou možností využití, vhodná i pro nízkosacharidové diety.

Tuřínový salát - zdroj: I.Dostálová

Tuřínový salát – zdroj: I.Dostálová

1/4 tuřínu
1/2 cibule
barevná zelenina – brokolice, paprika a podobně
3 lžíce Umeocta
1 lžíce olivového oleje
sůl, pepř
Oloupaný, na větší kousky nakrájený tuřín vaříme v osolené vodě 15 minut, neměl by být úplně rozměklý. Brokolici spaříme horkou vodou (není potřeba ji vařit) a nakrájíme na malé kousky. Cibuli nakrájíme najemno, přidáme na malé kostky nakrájený uvařený tuřín, papriku, brokolici, olej, ochutíme Umeoctem a pepřem. Podáváme jako přílohu.

Ještě více nápadů a receptů najdete v kurzu: vaříme zdravě pro děti > >